Data: A escollir per la cooperativa / empresa
Lloc: A escollir per la cooperativa / empresa
Preu: Subvencionat pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya
Durada: 20 hores
Àrea formativa: Producció
Inscriu-te
Objectius
- Donar compliment a la ordre AAM/155/2014 DE 19 de maig que modifica l´annex del Drecret 253/2008 de 16 de desembre.
Programa
Bloc teòric 1. El coneixement dels animals
- Coneixement de l’anatomia i fisiologia de les diferents espècies d’animals de renda, en els aspectes que en condicionen el benestar. Diferències anatòmiques i fisiològiques entre espècies, que condicionen diferents comportaments i capacitats.
- Etologia i comportament animal. El comportament d’acord amb l’espècie, la raça i l’estat. Condicionants anatòmics, sensorials i d’altres que en condicionen el comportament. Comportaments socials. La relació amb l’home.
- Salut i malaltia. Concepte de malaltia. Concepte de benestar i factors que el condicionen.
- Manifestació i mesura de la manca de benestar. Relacions del benestar amb la producció i la sanitat animal.
Bloc teòric 2. Aspectes socials del benestar animal. El benestar animal a la UE
- El benestar animal a la legislació
- El punt de vista de la societat sobre el benestar dels animals. Benestar animal, qualitat i seguretat alimentària.
- El benestar com a factor econòmic. Efectes de la manca de benestar. Repercussions del benestar animal en la productivitat de les explotacions i la qualitat dels productes.
Bloc teòric 3. El benestar animal a la pràctica diària
- Les instal·lacions i els equips en relació amb el benestar. Diferències de requeriments de les diverses espècies i fases productives.
- Repercussió de l’ambient i el maneig dels animals sobre el seu benestar. Requeriments ambientals i de maneig. Modificacions en la programació i el funcionament de l’explotació, el transport i el sacrifici.
- Els requeriments en quantitat, qualitat i forma de subministrament d’aigua i aliment.
- Sanitat i benestar animal. La higiene i la prevenció sanitària com a factors de benestar.
- Els moviments i trasllats d’animals. La separació i reagrupament de lots. La càrrega i descàrrega dels animals. La preparació al transport. La manera d’acostar-se i conduir els animals.
- Actuacions en cas d’emergència a l’explotació, el transport o el sacrifici. Sacrifici d’urgència a l’explotació, el transport o l’escorxador. Maneig d’animals amb condicionants específics (gestants, lactants, malalts, ferits).
- Els registres a les explotacions ramaderes, el transport i l’escorxador. La documentació sanitària i de benestar animal.
- Seguretat en el treball. Requeriments de seguretat per al personal que treballa amb animals.
Bloc teòric 4
- La importància del benestar en el transport, la descàrrega, el sacrifici i els moments previs a aquest.
- Legislació específica de benestar en els moments previs i en el sacrifici i referència a la legislació en transport i descàrrega.
- Condicionants estructurals dels escorxadors: molls de descàrrega, corrals, passadissos i línies de sacrifici en relació amb les diferents espècies.
- Comportament de les diferents espècies en relació amb les activitats desenvolupades en els escorxadors i exigències específiques de benestar animal.
- Subjecció i maneig dels animals de les diferents espècies.
- Mètodes d’atordiment i sacrifici. Manera correcta de realització. Manteniment dels aparells. Sacrificis especials (rituals, urgents, als corrals).
- Mancances, errades i pràctiques incorrectes més freqüents i manera de corregir-les.
Bloc pràctic
Visita a un escorxador i seguiment de tota la línia des de la descàrrega fins al sacrifici. Es pot substituir íntegrament la visita per l’exposició de diferent material audiovisual adequat i relatiu tant a instal·lacions com a maneig. Crítica i discussió de les exposicions. Taller de discussió amb les aportacions dels assistents. Posada en comú de les experiències i conclusions.