Comunicats de premsa

Anuari socioeconòmic de les cooperatives agràries de Catalunya

Les cooperatives agràries augmenten un 6% la facturació i un 4,3% l’ocupació

21/10/2015

Amb una facturació superior als 1.600 M€, el sector creix i, malgrat l’entorn de crisi, es posiciona amb indicadors favorables

Les cooperatives agràries de Catalunya han augmentat un 6,1% la xifra de negoci i un 4,3% la creació de llocs de treball, a més d’apostar per processos de concentració i per la comercialització, tant a nivell nacional com internacional. Aquestes dades s’extrauen de l’Anuari socioeconòmic de les cooperatives agràries de Catalunya corresponent al 2015, que acaba de publicar la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).

Les 221 cooperatives agràries catalanes aglutinen 34.420 socis productors i facturen 1.612 milions d’euros, un 6,1% més que l’exercici anterior. També s’ha incrementat un 8% la facturació mitjana per cooperativa, que actualment ja supera els 7 milions d’euros i que posa de manifest la tendència a processos de concentració en el sector, que s’ha experimentat ja durant els darrers anys. Les cooperatives també han contribuït a crear llocs de treball i han augmentat un 4,3% l’ocupació, donant feina a més de 5.000 persones.

Les cooperatives agràries aporten un 35% de la Producció Final Agrària de Catalunya. En concret, representen un 51% de l’activitat agrícola i un 26% de la ramadera. Els sectors en què les cooperatives tenen més pes en relació amb el conjunt de Catalunya són els cultius mediterranis (oli -72% del total-, arròs -69% del total-, vi -51% del total- i fruita seca –ametlla 78%, avellana 52% i garrofa 62%-). També tenen molta presència en els conreus herbacis (cereals -52% del total- i farratges -25%-) i en fruita dolça (fruita de llavor 48% i fruita de pinyol 45%). Finalment, estan presents a tots els altres sectors agroalimentaris del territori (cítrics, horta, llet, ramaderia, pinsos i mel).

L’Anuari posa de manifest un lleuger increment (4,5%) de les cooperatives que participen en comerç exterior i ja són 70 cooperatives amb projectes d’internacionalització, pràcticament un terç del total. La principal destinació és la Unió Europea però també tenen un pes destacat mercats amb valor afegit com els Estats Units o Japó i països emergents com Brasil, Emirats Àrabs Units o Xina.

En paral·lel, les cooperatives tenen obertes un total de 103 agrobotigues enfocades a la comercialització de producte cooperatiu i de territori. La facturació d’aquests punts de venda -que ocupen una superfície global de 20.000 metres quadrats- supera els 41 milions d’euros, un 2,9% més que l’exercici anterior.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, explica que “som un sector que creix i estem aconseguint posicionar-nos amb indicadors favorables, tant en la facturació com en la creació de llocs de treball i la presència en el mercat. A dia d’avui, el preu comercialitzat per les cooperatives és superior al conjunt del sector agrari en la major part de produccions i continuem treballant per avançar en la cadena agroalimentària i guanyar més valor afegit per a les produccions dels socis, que en definitiva són els propietaris de l’empresa”.

Cooperatives i facturació per demarcacions territorials

La distribució territorial de les 221 cooperatives agràries es concentra, majoritàriament, a les comarques de Lleida (67) i Tarragona (67), seguides de les Terres de l’Ebre (43). A les comarques de Barcelona hi ha 27 cooperatives i a les de Girona, 17.

Les comarques amb major presència de cooperatives són el Segrià (29 cooperatives), les Garrigues (18), el Baix Camp (18), el Priorat (15), l’Alt Camp (12), el Baix Ebre (12), el Montsià (11), la Ribera d’Ebre (10) i la Terra Alta (10).

Quant a facturació, les 67 cooperatives de les comarques de Lleida facturen un total de 873 milions d’euros (un 54,2% del total). Les 67 cooperatives de Tarragona tenen una xifra de negoci de 208 milions d’euros que, sumada als 155 milions d’euros de les 43 cooperatives de Terres de l’Ebre, representa un 22,5% del total. Les 27 cooperatives de les comarques de Barcelona arriben a una facturació de 270 milions d’euros (16,8%) i les 17 de Girona, a 104 milions (6,5%).

Les comarques de Catalunya a on les cooperatives assoleixen volums més elevats de facturació són el Segrià (373 milions d’euros), el Pla d’Urgell (244), la Noguera (118), el Baix Camp (94) i el Bages (89).

La major part de cooperatives agràries, un 97%, són pimes. Les de més dimensió se situen principalment a les comarques de Lleida i Barcelona, mentre que Tarragona i Terres de l’Ebre sumen un major nombre de cooperatives però de menor dimensió.

 

Document PDF de l’Anuari Socieconòmic

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha  a la fruita seca per evitar l’abandonament
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament 22/07/2019 El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
La FCAC, crítica amb la proposta  de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar  un miler d’hectàrees d’olivera i ametller
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller 09/07/2019 El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat La Federació de...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 17/06/2019 Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives...
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia 14/06/2019 Un equip de Muria BIO , liderat pel seu president, Rafel Muria, ha participat a la primera edició de la fira Organic Food Iberia, celebrada la passada setmana a IFEMA (Madrid). Organic Food...
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari 14/06/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca durà a terme, diumenge 16 de juny, diversos actes commemoratius del 125è aniversari de la seva fundació coincidint amb la Festa del Trepat...
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 12/06/2019 El Xef Nacho Arregui, assessor gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, serà l’encarregat d’oferir un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x