Comunicats de premsa

El sindicat i la FCAC fan un balanç positiu de la tasca realitzada en la producció integrada i destaquen haver aconseguit la consideració d’una producció de qualitat per part d’Agricultura

UP i la FCAC presenten les seves candidatures a les eleccions del Consell Català de la Producció Integrada

24/08/2016

Unió de Pagesos de Catalunya i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han presentat avui conjuntament a Lleida les seves candidatures a les eleccions del Consell Català de la Producció Integrada (CCPI), que tindran lloc el pròxim 22 de setembre, i a les quals es donen suport mútuament. Unió de Pagesos ha presentat els integrants de la seva candidatura per al cens de productors, i la FCAC la seva per al cens d’elaboradors.

Els candidats d’Unió de Pagesos del cens de productors a les eleccions al Consell Català de la Producció Integrada són:

Titulars:

  • Antoni Escarp Tomàs, (Alcarràs, Segrià; fruita dolça)
  • Josep Planas Quer, (l’Armentera, Alt Empordà; fruita dolça)
  • Josep Zacaries Ferré Simeón, (Riudoms, Baix Camp; fruita seca)
  • Josep Torrents Duran, (Piera, Anoia; fruita dolça)

Suplents:

  • Ramon Bonet Cunillera, (Vinaixa, Garrigues; olivera i fruita seca)
  • Narcís Jordi Poch Ros, (l’Escala, Alt Empordà; fruita dolça i herbacis)
  • Anton Lluís Crusells Caparó, (la Selva del Camp, Baix Camp; horta)
  • Jaume Ferré Llop, (Corbera d’Ebre, Terra Alta; fruita dolça)

Els candidats de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya del cens d’elaboradors a les eleccions al Consell Català de la Producció Integrada són:

Titulars:

  • Antoni Galceran (la Palma d’Ebre, Agrícola i Secció de Crèdit la Palma, SCCL)
  • Josep Lluís Escuer (Lleida, Actel, SCCL)
  • Josep Segura (Maials, Fruits Secs de les Garrigues, SCCL)
  • Jaume Bruguera (Bordils, Girona Fruits, SCCL)

Suplents:

  • Ramon Farré Pons (Espluga Calba, Agrària Espluguense, SCCL)
  • Albert Capdevila Sans (Torregrossa, Foment Agrícola les Planes, SCCL)
  • Joan Marcé (Vilafranca del Penedès, Covides, SCCL)
  • Federico Tarazona (Alcanar, Exportadora d'Agris d'Alcanar)

En el balanç dels darrers anys, Unió de Pagesos i la FCAC valoren la important tasca del CCPI en la millora de les campanyes de promoció. El 2010 es va iniciar una campanya a través d’un conveni amb diferents petits establiments comercials. Les cooperatives també han tingut un paper rellevant en el foment de la producció integrada, i s’ha aconseguit despertar l’interès de la gran distribució. Així mateix, el CCPI va endegar el 2010 una campanya de promoció de fruita de producció integrada a Carrefour, que s’ha repetit fins el 2016. L’any 2014 també es va iniciar una campanya de promoció als centres de El Corte Inglés, el 2015 es va ampliar als centres de Plusfrec, i aquest 2016 als de Coaliment.

Altres qüestions aconseguides pel CCPI són la venda directa per als seus operadors a través d’un canal de venda online, l’emissió d’espots en ràdios i televisions (com 8tv i TV3), així com inserció de publicitat en els autobusos de diferents capitals de comarca catalanes, com Lleida i Barcelona, i diverses activitats de promoció en centres escolars.

Una de les mostres del dinamisme del CCPI i l’expansió de la producció integrada és la recent incorporació en el sistema de la vinya i cereals, fent que estigui present en la pràctica totalitat de l’agricultura catalana. Una de les bases de la producció integrada és l’ús de tècniques alternatives a la lluita química per al control de les principals plagues, a l’eliminar o minimitzar l’ús de plaguicides. Amb això s’aconsegueix la protecció del medi ambient i de la salut dels consumidors. Però el que veritablement defineix la producció integrada és el fet de ser un dels sistemes de producció  agrícola més sostenibles del món.

Unió de Pagesos i la FCAC valoren haver aconseguit que la producció integrada fos considerada una producció de qualitat pel Departament d’Agricultura i que, per tant, es pogués beneficiar dels ajuts del programa de desenvolupament rural (PDR) en la línia de certificació dels productes de qualitat i dels ajuts a la promoció dels productes de qualitat. Pel que fa al primer PDR, l’ajut ha permès que als productors inscrits al CCPI se’ls retorni part dels costos de certificació. El primer retorn a la pagesia es va fer l’any 2010 i va cobrir un 75% d’aquests costos de l’any 2009. El pressupost destinat per a aquesta mesura l’any 2013 va disminuir i des d’aleshores el CCPI només retorna uns 14 euros per productor inscrit. 

L’any 2012 hi va haver el risc real de que se suprimís el CCPI i que es perdés un model de certificació pública basat en el dret públic i el control democràtic, i que havia resultat exitós. Tant la FCAC com Unió de Pagesos es comprometen a continuar defensant un sistema de control i certificació públic que ha demostrat ser eficient i que inclou també a representants de l’administració i consumidors, fet que atorga una major transparència al sistema de certificació.  

El 2015, el CCPI va treballar i va donar suport a la modificació de quotes de certificació, que es va acabar acordant, ja que suposava una disminució dels costos per al 75% dels inscrits i un estalvi global per al sector d’entre 90.000 i 120.000 euros. Així mateix, Unió de Pagesos i la FCAC van acordar corregir l’increment de costos que suposava per als productors individuals amb superfícies inscrites inferiors a les 20 hectàrees i que etiquetaven producte, i es va aconseguir que se’ls subvencionés el 50% dels nous costos de certificació, alhora que es va permetre la certificació agrupada per tal de disminuir els costos dels que no etiqueten la seva producció.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha  a la fruita seca per evitar l’abandonament
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament 22/07/2019 El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
La FCAC, crítica amb la proposta  de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar  un miler d’hectàrees d’olivera i ametller
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller 09/07/2019 El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat La Federació de...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 17/06/2019 Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives...
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia 14/06/2019 Un equip de Muria BIO , liderat pel seu president, Rafel Muria, ha participat a la primera edició de la fira Organic Food Iberia, celebrada la passada setmana a IFEMA (Madrid). Organic Food...
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari 14/06/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca durà a terme, diumenge 16 de juny, diversos actes commemoratius del 125è aniversari de la seva fundació coincidint amb la Festa del Trepat...
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 12/06/2019 El Xef Nacho Arregui, assessor gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, serà l’encarregat d’oferir un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x