Comunicats de premsa

La quarta edició dels Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli reconeix la tasca de difusió d'aquest producte

24/10/2016

L'acte tindrà lloc el proper dijous 3 de novembre al Museu d'Arqueologia de Catalunya

Les cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva de Catalunya –Siurana, Les Garrigues, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà– lliuraran per quarta vegada els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli. En aquesta ocasió l'acte se celebrarà el proper 3 de novembre, a dos quarts de dotze al Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Els premis volen reconèixer els professionals, investigadors, cuiners i institucions que han destacat en la seva tasca de difusió de l’oli d’oliva verge extra. Els premis van néixer l'any 2011 amb l'objectiu de promocionar l'oli verge extra amb aquest distintiu de qualitat i donar-los a conèixer en les grans àrees de consum.

El jurat dels premis el conformen els presidents de les cinc denominacions d’origen protegides catalanes d’oli, què són Jaume Roé, president de la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià, Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà, Enric Dalmau Carré, president de la DOP Les Garrigues, Antoni Galceran, president de la DOP Siurana, i Josep Pere Colat, president de la DOP Oli Terra Alta.

Un fet remarcable d’aquests premis és que estan impulsats per les cinc DOP del país, que representen l’esforç dels milers d'agricultors i de les cooperatives i molins elaboradors inscrits als registres d’aquestes Denominacions d’Origen. En aquest sentit l'acte és un reconeixement a tot el sector i també és una trobada del sector agroalimentari català. L'acte comptarà amb la presència dels productors d’oli agrupats a les DOP, gastrònoms, cuiners i personalitats del món gastronòmic.

En el mateix esdeveniment Rafael Codony, catedràtic de la Universitat de Barcelona i Toni Massanés, director de la Fundació Alícia protagonitzaran el diàleg "Els atributs de l'oli d'oliva verge extra amb Denominació d'Origen i les seves bondats".

L'esdeveniment, que serà conduit per Xavier Graset -periodista i actualment presentador al canal 3/24- tindrà lloc al Museu d'Arqueologia de Catalunya on coincidirà amb una exposició dedicada al vi grec a Catalunya, i en la que es tracten temes com el conreu de la vinya en l'antiguitat i el paper que el vi, l’oli i el pa jugaven de forma essencial en la societat grega i després en la romana.

Anteriors edicions

La tercera edició celebrada l'any 2014 a la ciutat de Reus, al Teatre Bartrina, va estar presidida per Josep Maria Pelegrí, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. El premiat en la categoria a l'entitat, institució o grup es va concedir a Fèlix Riera com a director de Catalunya Ràdio per la seva tasca de comunicació i difusió per la contribució a difondre l'oli verge extra amb Denominació d'Origen Protegida. En la categoria a investigador, professional o dirigent el guardonat va ser Jordi Salas-Salvadó per la seva labor d'investigació i difusió que contribueix a difondre els beneficis del consum d'oli verge extra amb estudis com el Predimed. El premi en la categoria de cuiner, restaurador o gastrònom va recaure en Pep Nogué, cuiner i defensor dels productes locals.

En l'anterior edició, celebrada el 2012 a La Llotja – Palau de Congressos de Lleida, Joana Ortega, vicepresidenta del Govern va entregar els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli al periodista Lluís Foix, per la seva tasca de difusió pública que ha contribuït a difondre l'oli verge extra. També es va lliurar a les doctores Mª José Motilva i Mª Paz Romero, per l’àmplia tasca desenvolupada pel Grup d’Antioxidants de la Universitat de Lleida en la investigació dels efectes beneficiosos del consum de l’oli d’oliva verge extra. Pel que fa a la categoria de cuiner, restaurador o gastrònom, es va concedir al cuiner Nandu Jubany, per haver contribuït a difondre l'oli al llarg de la seva trajectòria com a cuiner.

En el cas de la primera edició, que es va celebrar al Palau Robert de Barcelona, l'acte va ser presidit per Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura, i es va premiar dos dels principals cuiners catalans, el desaparegut Santi Santamaria, atorgant-li el guardó, a títol pòstum, per haver contribuït a la utilització de productes de proximitat i la defensa dels productes i productors locals, i Carme Ruscalleda, que va rebre el guardó atorgat a un cuiner, restaurador o gastrònom. Els altres dos premiats van ser el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, pel que fa a entitat, institució o grup, i la Dra. Maria Isabel Covas Planells, investigadora del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica de l’Hospital del Mar de Barcelona, com a investigadora.

Les DOP catalanes d'oli

Els productes amb DOP tenen una reputació lligada al seu origen i unes característiques de qualitat essencialment o exclusivament donades per les varietats d’oliva i el medi geogràfic on es produeixen i s'elaboren, considerant els factors naturals i humans. La producció, la transformació i l'elaboració del producte han tingut lloc, exclusivament, a la zona geogràfica que li dóna el nom.

Catalunya té uns olis d'oliva excel·lents emparats per aquests distintiu de qualitat, diferents en color, sabor i aroma segons el territori de procedència. La varietat de l'oliva, l'entorn natural, les característiques orogràfiques del territori, el clima, les pràctiques de cultiu i d'extracció són els factors que determinen la personalitat pròpia de cada un d’aquests olis amb certificat de qualitat.

 

Més informació

  • QUÈ: 4a edició dels Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli
  • QUAN: dijous 3 de novembre de 2016, a les 11.30 h
  • ON: Sala d'Actes del Museu d'Arqueologia de Catalunya (Passeig de Santa Madrona, 39-41 de Barcelona)

Gabinet de premsa dels Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli
Martí Terés – Iglésies Associats
Tel. 972 410 462

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

El Consell Rector de la FCAC reclama,  a Lleida, mesures urgents davant la crisi de sectors productius a Catalunya
El Consell Rector de la FCAC reclama, a Lleida, mesures urgents davant la crisi de sectors productius a Catalunya 14/02/2020 Les crisis de preus i l’increment de costos fan perillar la continuïtat de l’activitat agrària i de l’agroindústria cooperativa, i augmenta el risc de desertització del territori La...
Ramon Armengol reivindica la implicació  de les cooperatives amb el Green Deal  davant la Comissió Europea
Ramon Armengol reivindica la implicació de les cooperatives amb el Green Deal davant la Comissió Europea 14/02/2020 També es reclama un pla d’acció de la UE davant la caiguda de preus que estan provocant els aranzels imposats pels Estats Units Ramon Armengol, president de la Confederació General de...
La FCAC, a la concentració  “Salvem la pagesia. Defensem el món rural”
La FCAC, a la concentració “Salvem la pagesia. Defensem el món rural” 12/02/2020 El futur del camp ha de garantir, també, la viabilitat de les cooperatives agràries en tant que són empreses dels pagesos que estan arrelades al territori i generen llocs de treball al món...
La gamma de mel ecològica Muria Bio aconsegueix tres nous guardons internacionals
La gamma de mel ecològica Muria Bio aconsegueix tres nous guardons internacionals 06/02/2020 Les mels de la gamma ecològica Muria BIO han tornat a ser protagonistes a BIOLMIEL 2019 i en el II Concurs Hispanoluso de Mels Ecològiques, amb tres nous reconeixements a nivell...
La FCAC confirma que les cooperatives  del Maresme i l’Empordà perdran  bona part de la pròxima collita
La FCAC confirma que les cooperatives del Maresme i l’Empordà perdran bona part de la pròxima collita 04/02/2020 S’insisteix a la consellera d’Agricultura en la necessitat de preveure una dotació pressupostària per pal·liar els danys dels últims temporals, que també van afectar més de 3.000 hectàrees...
La FCAC alerta que el pressupost d’Agricultura és insuficient
La FCAC alerta que el pressupost d’Agricultura és insuficient 30/01/2020 La FCAC reclama als grups parlamentaris que corregeixin el pressupost del DARP per poder atendre les necessitats de competitivitat del sector i els danys provocats pels temporals La Federació de...
Centenari del Celler de l’Agrícola i  Secció de Crèdit de Llorenç del Penedès
Centenari del Celler de l’Agrícola i Secció de Crèdit de Llorenç del Penedès 29/01/2020 La Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de Llorenç del Penedès inicia, aquest divendres dia 31, els actes commemoratius dels cent anys de la construcció del Celler amb la presentació del...
Unió assoleix una facturació rècord de 80 milions d’euros
Unió assoleix una facturació rècord de 80 milions d’euros 24/01/2020 Grup Unió ha presentat un resultat històric en l’Assemblea General anual de socis que ha tingut lloc aquest divendres a Reus. Amb una facturació total del grup de 80 milions d’euros,...
Les cooperatives arrosseres del Delta, que produeixen el 75% de l’arròs català, en alerta per l’afectació a més de 3.000 ha i molt crítics amb la gestió territorial
Les cooperatives arrosseres del Delta, que produeixen el 75% de l’arròs català, en alerta per l’afectació a més de 3.000 ha i molt crítics amb la gestió territorial 22/01/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) insisteix en la gravetat dels danys soferts per una part dels conreus i les cooperatives del litoral català. La situació és especialment...
El celler de Sant Jaume de Cellers Domenys obté la ISO 22000:2005 que certifica el Sistema de Gestió de Seguretat Alimentària
El celler de Sant Jaume de Cellers Domenys obté la ISO 22000:2005 que certifica el Sistema de Gestió de Seguretat Alimentària 20/01/2020 La Norma internacional ISO 22000:2005, concedida per l’empresa AENOR Internacional, ha estat lliurada al celler de Sant Jaume dels Domenys en un acte presidit pel Sr. Josep Vidal i Fàbrega,...
Les cooperatives tenen un paper  rellevant en la transició climàtica
Les cooperatives tenen un paper rellevant en la transició climàtica 17/01/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa, avui, en la 1a Cimera Catalana d’Acció Climàtica convocada per la Generalitat per tal d’acordar un full de ruta que...
La FCAC exigeix mesures urgents a la Comissió Europea i el Parlament català
La FCAC exigeix mesures urgents a la Comissió Europea i el Parlament català 16/01/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) està adherida a la plataforma en defensa de mesures urgents per a la fruita de pinyol que lideren una cinquantena d’alcaldes de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x