Carregant web FCAC

La quarta edició dels Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli reconeix la tasca de difusió d'aquest producte

L'acte tindrà lloc el proper dijous 3 de novembre al Museu d'Arqueologia de Catalunya

24/10/2016

Les cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva de Catalunya –Siurana, Les Garrigues, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà– lliuraran per quarta vegada els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli. En aquesta ocasió l'acte se celebrarà el proper 3 de novembre, a dos quarts de dotze al Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Els premis volen reconèixer els professionals, investigadors, cuiners i institucions que han destacat en la seva tasca de difusió de l’oli d’oliva verge extra. Els premis van néixer l'any 2011 amb l'objectiu de promocionar l'oli verge extra amb aquest distintiu de qualitat i donar-los a conèixer en les grans àrees de consum.

El jurat dels premis el conformen els presidents de les cinc denominacions d’origen protegides catalanes d’oli, què són Jaume Roé, president de la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià, Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà, Enric Dalmau Carré, president de la DOP Les Garrigues, Antoni Galceran, president de la DOP Siurana, i Josep Pere Colat, president de la DOP Oli Terra Alta.

Un fet remarcable d’aquests premis és que estan impulsats per les cinc DOP del país, que representen l’esforç dels milers d'agricultors i de les cooperatives i molins elaboradors inscrits als registres d’aquestes Denominacions d’Origen. En aquest sentit l'acte és un reconeixement a tot el sector i també és una trobada del sector agroalimentari català. L'acte comptarà amb la presència dels productors d’oli agrupats a les DOP, gastrònoms, cuiners i personalitats del món gastronòmic.

En el mateix esdeveniment Rafael Codony, catedràtic de la Universitat de Barcelona i Toni Massanés, director de la Fundació Alícia protagonitzaran el diàleg "Els atributs de l'oli d'oliva verge extra amb Denominació d'Origen i les seves bondats".

L'esdeveniment, que serà conduit per Xavier Graset -periodista i actualment presentador al canal 3/24- tindrà lloc al Museu d'Arqueologia de Catalunya on coincidirà amb una exposició dedicada al vi grec a Catalunya, i en la que es tracten temes com el conreu de la vinya en l'antiguitat i el paper que el vi, l’oli i el pa jugaven de forma essencial en la societat grega i després en la romana.

Anteriors edicions

La tercera edició celebrada l'any 2014 a la ciutat de Reus, al Teatre Bartrina, va estar presidida per Josep Maria Pelegrí, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. El premiat en la categoria a l'entitat, institució o grup es va concedir a Fèlix Riera com a director de Catalunya Ràdio per la seva tasca de comunicació i difusió per la contribució a difondre l'oli verge extra amb Denominació d'Origen Protegida. En la categoria a investigador, professional o dirigent el guardonat va ser Jordi Salas-Salvadó per la seva labor d'investigació i difusió que contribueix a difondre els beneficis del consum d'oli verge extra amb estudis com el Predimed. El premi en la categoria de cuiner, restaurador o gastrònom va recaure en Pep Nogué, cuiner i defensor dels productes locals.

En l'anterior edició, celebrada el 2012 a La Llotja – Palau de Congressos de Lleida, Joana Ortega, vicepresidenta del Govern va entregar els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli al periodista Lluís Foix, per la seva tasca de difusió pública que ha contribuït a difondre l'oli verge extra. També es va lliurar a les doctores Mª José Motilva i Mª Paz Romero, per l’àmplia tasca desenvolupada pel Grup d’Antioxidants de la Universitat de Lleida en la investigació dels efectes beneficiosos del consum de l’oli d’oliva verge extra. Pel que fa a la categoria de cuiner, restaurador o gastrònom, es va concedir al cuiner Nandu Jubany, per haver contribuït a difondre l'oli al llarg de la seva trajectòria com a cuiner.

En el cas de la primera edició, que es va celebrar al Palau Robert de Barcelona, l'acte va ser presidit per Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura, i es va premiar dos dels principals cuiners catalans, el desaparegut Santi Santamaria, atorgant-li el guardó, a títol pòstum, per haver contribuït a la utilització de productes de proximitat i la defensa dels productes i productors locals, i Carme Ruscalleda, que va rebre el guardó atorgat a un cuiner, restaurador o gastrònom. Els altres dos premiats van ser el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, pel que fa a entitat, institució o grup, i la Dra. Maria Isabel Covas Planells, investigadora del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica de l’Hospital del Mar de Barcelona, com a investigadora.

Les DOP catalanes d'oli

Els productes amb DOP tenen una reputació lligada al seu origen i unes característiques de qualitat essencialment o exclusivament donades per les varietats d’oliva i el medi geogràfic on es produeixen i s'elaboren, considerant els factors naturals i humans. La producció, la transformació i l'elaboració del producte han tingut lloc, exclusivament, a la zona geogràfica que li dóna el nom.

Catalunya té uns olis d'oliva excel·lents emparats per aquests distintiu de qualitat, diferents en color, sabor i aroma segons el territori de procedència. La varietat de l'oliva, l'entorn natural, les característiques orogràfiques del territori, el clima, les pràctiques de cultiu i d'extracció són els factors que determinen la personalitat pròpia de cada un d’aquests olis amb certificat de qualitat.

 

Més informació

  • QUÈ: 4a edició dels Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli
  • QUAN: dijous 3 de novembre de 2016, a les 11.30 h
  • ON: Sala d'Actes del Museu d'Arqueologia de Catalunya (Passeig de Santa Madrona, 39-41 de Barcelona)

Gabinet de premsa dels Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli
Martí Terés – Iglésies Associats
Tel. 972 410 462

Altres notícies
18.04.2024

XX Jornada de boví de carn a la Cooperativa d'Ivars

18/04/2024

La XX Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d'Ivars va reunir ahir a prop de dos centenars de productors i tècnics del sector. El...

18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

18.04.2024

La campanya ‘Buenas Hasta el Hueso’ creix amb el sabor i el caràcter saludable de les seves fruites com a protagonistes

18/04/2024

La família de ‘Buenas Hasta el Hueso’ torna. Una campanya que aquest 2024 suma nous integrants, de la mà de dos marcats protagonistes: el sabor...

16.04.2024

Les cooperatives de fruita seca es reuneixen per analitzar les novetats del sector

16/04/2024

Recentment la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la reunió de les cooperatives de la Branca de Fruita Seca a...

15.04.2024

Josep Pere Colat, reelegit president de Fruita Seca de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya

15/04/2024

Josep Pere Colat, cap de branca de fruita seca de la Federació Cooperatives Agràries de Catalunya, ha estat reelegit president del Consell...

12.04.2024

S'activen els ajuts a les cooperatives de l'oli per pal·liar pèrdues d’una collita un 50% inferior a la mitjana

12/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora positivament la publicació de l’ordre d’ajuts del Departament d’Acció...

12.04.2024

Les cooperatives de cereals visiten el Port de Tarragona

12/04/2024

La Federació de Cooperatives de Catalunya (FCAC) ha celebrat, a l’Antic Pòsit de la Confraria de Pescadors de Tarragona, la reunió de les...

11.04.2024

La FCAC, en contra de l’ampliació de l’aeroport del Prat per mantenir l’activitat agrícola al Baix Llobregat

11/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra partidària de no ampliar la superfície que ocupa l’aeroport d’El Prat amb...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya