Comunicats de premsa

La quarta edició dels Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli reconeix la tasca de difusió d'aquest producte

24/10/2016

L'acte tindrà lloc el proper dijous 3 de novembre al Museu d'Arqueologia de Catalunya

Les cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva de Catalunya –Siurana, Les Garrigues, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà– lliuraran per quarta vegada els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli. En aquesta ocasió l'acte se celebrarà el proper 3 de novembre, a dos quarts de dotze al Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Els premis volen reconèixer els professionals, investigadors, cuiners i institucions que han destacat en la seva tasca de difusió de l’oli d’oliva verge extra. Els premis van néixer l'any 2011 amb l'objectiu de promocionar l'oli verge extra amb aquest distintiu de qualitat i donar-los a conèixer en les grans àrees de consum.

El jurat dels premis el conformen els presidents de les cinc denominacions d’origen protegides catalanes d’oli, què són Jaume Roé, president de la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià, Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà, Enric Dalmau Carré, president de la DOP Les Garrigues, Antoni Galceran, president de la DOP Siurana, i Josep Pere Colat, president de la DOP Oli Terra Alta.

Un fet remarcable d’aquests premis és que estan impulsats per les cinc DOP del país, que representen l’esforç dels milers d'agricultors i de les cooperatives i molins elaboradors inscrits als registres d’aquestes Denominacions d’Origen. En aquest sentit l'acte és un reconeixement a tot el sector i també és una trobada del sector agroalimentari català. L'acte comptarà amb la presència dels productors d’oli agrupats a les DOP, gastrònoms, cuiners i personalitats del món gastronòmic.

En el mateix esdeveniment Rafael Codony, catedràtic de la Universitat de Barcelona i Toni Massanés, director de la Fundació Alícia protagonitzaran el diàleg "Els atributs de l'oli d'oliva verge extra amb Denominació d'Origen i les seves bondats".

L'esdeveniment, que serà conduit per Xavier Graset -periodista i actualment presentador al canal 3/24- tindrà lloc al Museu d'Arqueologia de Catalunya on coincidirà amb una exposició dedicada al vi grec a Catalunya, i en la que es tracten temes com el conreu de la vinya en l'antiguitat i el paper que el vi, l’oli i el pa jugaven de forma essencial en la societat grega i després en la romana.

Anteriors edicions

La tercera edició celebrada l'any 2014 a la ciutat de Reus, al Teatre Bartrina, va estar presidida per Josep Maria Pelegrí, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. El premiat en la categoria a l'entitat, institució o grup es va concedir a Fèlix Riera com a director de Catalunya Ràdio per la seva tasca de comunicació i difusió per la contribució a difondre l'oli verge extra amb Denominació d'Origen Protegida. En la categoria a investigador, professional o dirigent el guardonat va ser Jordi Salas-Salvadó per la seva labor d'investigació i difusió que contribueix a difondre els beneficis del consum d'oli verge extra amb estudis com el Predimed. El premi en la categoria de cuiner, restaurador o gastrònom va recaure en Pep Nogué, cuiner i defensor dels productes locals.

En l'anterior edició, celebrada el 2012 a La Llotja – Palau de Congressos de Lleida, Joana Ortega, vicepresidenta del Govern va entregar els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli al periodista Lluís Foix, per la seva tasca de difusió pública que ha contribuït a difondre l'oli verge extra. També es va lliurar a les doctores Mª José Motilva i Mª Paz Romero, per l’àmplia tasca desenvolupada pel Grup d’Antioxidants de la Universitat de Lleida en la investigació dels efectes beneficiosos del consum de l’oli d’oliva verge extra. Pel que fa a la categoria de cuiner, restaurador o gastrònom, es va concedir al cuiner Nandu Jubany, per haver contribuït a difondre l'oli al llarg de la seva trajectòria com a cuiner.

En el cas de la primera edició, que es va celebrar al Palau Robert de Barcelona, l'acte va ser presidit per Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura, i es va premiar dos dels principals cuiners catalans, el desaparegut Santi Santamaria, atorgant-li el guardó, a títol pòstum, per haver contribuït a la utilització de productes de proximitat i la defensa dels productes i productors locals, i Carme Ruscalleda, que va rebre el guardó atorgat a un cuiner, restaurador o gastrònom. Els altres dos premiats van ser el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, pel que fa a entitat, institució o grup, i la Dra. Maria Isabel Covas Planells, investigadora del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica de l’Hospital del Mar de Barcelona, com a investigadora.

Les DOP catalanes d'oli

Els productes amb DOP tenen una reputació lligada al seu origen i unes característiques de qualitat essencialment o exclusivament donades per les varietats d’oliva i el medi geogràfic on es produeixen i s'elaboren, considerant els factors naturals i humans. La producció, la transformació i l'elaboració del producte han tingut lloc, exclusivament, a la zona geogràfica que li dóna el nom.

Catalunya té uns olis d'oliva excel·lents emparats per aquests distintiu de qualitat, diferents en color, sabor i aroma segons el territori de procedència. La varietat de l'oliva, l'entorn natural, les característiques orogràfiques del territori, el clima, les pràctiques de cultiu i d'extracció són els factors que determinen la personalitat pròpia de cada un d’aquests olis amb certificat de qualitat.

 

Més informació

  • QUÈ: 4a edició dels Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli
  • QUAN: dijous 3 de novembre de 2016, a les 11.30 h
  • ON: Sala d'Actes del Museu d'Arqueologia de Catalunya (Passeig de Santa Madrona, 39-41 de Barcelona)

Gabinet de premsa dels Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli
Martí Terés – Iglésies Associats
Tel. 972 410 462

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha  a la fruita seca per evitar l’abandonament
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament 22/07/2019 El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
La FCAC, crítica amb la proposta  de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar  un miler d’hectàrees d’olivera i ametller
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller 09/07/2019 El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat La Federació de...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 17/06/2019 Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives...
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia 14/06/2019 Un equip de Muria BIO , liderat pel seu president, Rafel Muria, ha participat a la primera edició de la fira Organic Food Iberia, celebrada la passada setmana a IFEMA (Madrid). Organic Food...
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari 14/06/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca durà a terme, diumenge 16 de juny, diversos actes commemoratius del 125è aniversari de la seva fundació coincidint amb la Festa del Trepat...
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 12/06/2019 El Xef Nacho Arregui, assessor gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, serà l’encarregat d’oferir un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x