Comunicats de premsa

La quarta edició dels Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli reconeix la tasca de difusió d'aquest producte

24/10/2016

L'acte tindrà lloc el proper dijous 3 de novembre al Museu d'Arqueologia de Catalunya

Les cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva de Catalunya –Siurana, Les Garrigues, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà– lliuraran per quarta vegada els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli. En aquesta ocasió l'acte se celebrarà el proper 3 de novembre, a dos quarts de dotze al Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Els premis volen reconèixer els professionals, investigadors, cuiners i institucions que han destacat en la seva tasca de difusió de l’oli d’oliva verge extra. Els premis van néixer l'any 2011 amb l'objectiu de promocionar l'oli verge extra amb aquest distintiu de qualitat i donar-los a conèixer en les grans àrees de consum.

El jurat dels premis el conformen els presidents de les cinc denominacions d’origen protegides catalanes d’oli, què són Jaume Roé, president de la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià, Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà, Enric Dalmau Carré, president de la DOP Les Garrigues, Antoni Galceran, president de la DOP Siurana, i Josep Pere Colat, president de la DOP Oli Terra Alta.

Un fet remarcable d’aquests premis és que estan impulsats per les cinc DOP del país, que representen l’esforç dels milers d'agricultors i de les cooperatives i molins elaboradors inscrits als registres d’aquestes Denominacions d’Origen. En aquest sentit l'acte és un reconeixement a tot el sector i també és una trobada del sector agroalimentari català. L'acte comptarà amb la presència dels productors d’oli agrupats a les DOP, gastrònoms, cuiners i personalitats del món gastronòmic.

En el mateix esdeveniment Rafael Codony, catedràtic de la Universitat de Barcelona i Toni Massanés, director de la Fundació Alícia protagonitzaran el diàleg "Els atributs de l'oli d'oliva verge extra amb Denominació d'Origen i les seves bondats".

L'esdeveniment, que serà conduit per Xavier Graset -periodista i actualment presentador al canal 3/24- tindrà lloc al Museu d'Arqueologia de Catalunya on coincidirà amb una exposició dedicada al vi grec a Catalunya, i en la que es tracten temes com el conreu de la vinya en l'antiguitat i el paper que el vi, l’oli i el pa jugaven de forma essencial en la societat grega i després en la romana.

Anteriors edicions

La tercera edició celebrada l'any 2014 a la ciutat de Reus, al Teatre Bartrina, va estar presidida per Josep Maria Pelegrí, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. El premiat en la categoria a l'entitat, institució o grup es va concedir a Fèlix Riera com a director de Catalunya Ràdio per la seva tasca de comunicació i difusió per la contribució a difondre l'oli verge extra amb Denominació d'Origen Protegida. En la categoria a investigador, professional o dirigent el guardonat va ser Jordi Salas-Salvadó per la seva labor d'investigació i difusió que contribueix a difondre els beneficis del consum d'oli verge extra amb estudis com el Predimed. El premi en la categoria de cuiner, restaurador o gastrònom va recaure en Pep Nogué, cuiner i defensor dels productes locals.

En l'anterior edició, celebrada el 2012 a La Llotja – Palau de Congressos de Lleida, Joana Ortega, vicepresidenta del Govern va entregar els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli al periodista Lluís Foix, per la seva tasca de difusió pública que ha contribuït a difondre l'oli verge extra. També es va lliurar a les doctores Mª José Motilva i Mª Paz Romero, per l’àmplia tasca desenvolupada pel Grup d’Antioxidants de la Universitat de Lleida en la investigació dels efectes beneficiosos del consum de l’oli d’oliva verge extra. Pel que fa a la categoria de cuiner, restaurador o gastrònom, es va concedir al cuiner Nandu Jubany, per haver contribuït a difondre l'oli al llarg de la seva trajectòria com a cuiner.

En el cas de la primera edició, que es va celebrar al Palau Robert de Barcelona, l'acte va ser presidit per Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura, i es va premiar dos dels principals cuiners catalans, el desaparegut Santi Santamaria, atorgant-li el guardó, a títol pòstum, per haver contribuït a la utilització de productes de proximitat i la defensa dels productes i productors locals, i Carme Ruscalleda, que va rebre el guardó atorgat a un cuiner, restaurador o gastrònom. Els altres dos premiats van ser el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, pel que fa a entitat, institució o grup, i la Dra. Maria Isabel Covas Planells, investigadora del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica de l’Hospital del Mar de Barcelona, com a investigadora.

Les DOP catalanes d'oli

Els productes amb DOP tenen una reputació lligada al seu origen i unes característiques de qualitat essencialment o exclusivament donades per les varietats d’oliva i el medi geogràfic on es produeixen i s'elaboren, considerant els factors naturals i humans. La producció, la transformació i l'elaboració del producte han tingut lloc, exclusivament, a la zona geogràfica que li dóna el nom.

Catalunya té uns olis d'oliva excel·lents emparats per aquests distintiu de qualitat, diferents en color, sabor i aroma segons el territori de procedència. La varietat de l'oliva, l'entorn natural, les característiques orogràfiques del territori, el clima, les pràctiques de cultiu i d'extracció són els factors que determinen la personalitat pròpia de cada un d’aquests olis amb certificat de qualitat.

 

Més informació

  • QUÈ: 4a edició dels Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli
  • QUAN: dijous 3 de novembre de 2016, a les 11.30 h
  • ON: Sala d'Actes del Museu d'Arqueologia de Catalunya (Passeig de Santa Madrona, 39-41 de Barcelona)

Gabinet de premsa dels Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli
Martí Terés – Iglésies Associats
Tel. 972 410 462

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Cellers Unió presenta el nou Perlat
Cellers Unió presenta el nou Perlat 22/10/2019 Cellers Unió presenta el seu nou Perlat, un vi amb estructura i aromes que li confereixen una personalitat renovada, adaptada als gustos actuals del mercat. La presentació s’ha fet aquest dilluns...
La FCAC busca el compromís de Turquia  per a recuperar els preus en l’avellana
La FCAC busca el compromís de Turquia per a recuperar els preus en l’avellana 17/10/2019 Catalunya produeix el 95% de l’avellana de l’Estat espanyol La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa demà, divendres 17 d’octubre, en la reunió anual entre la...
Surt al mercat el Puresa Macabeu 2016, el nou monovarietal del Celler Cooperatiu Gandesa
Surt al mercat el Puresa Macabeu 2016, el nou monovarietal del Celler Cooperatiu Gandesa 16/10/2019 El Puresa Macabeu esdevé el sisè vi de la gamma Puresa i se suma als monovarietals de Garnatxa blanca, Carinyena i Morenillo, i el Dolç blanc brisat i el Dolç negre Novetats al Celler...
Cellers Domenys distingit com a Millor Celler 2019 en la 7a edició dels Premis Vinari
Cellers Domenys distingit com a Millor Celler 2019 en la 7a edició dels Premis Vinari 15/10/2019 Cellers Domenys ha estat el celler que ha obtingut el major nombre de guardons amb 2 plates i 2 bronzes de categoria i 1 plata de la DO Catalunya Cellers Domenys triomfa en la 7a edició dels...
Manifest d'entitats sobre la sentència del judici als líders independentistes
Manifest d'entitats sobre la sentència del judici als líders independentistes 14/10/2019 Avui 14 d’octubre hem conegut la sentència del Tribunal Suprem al judici als líders de la societat civil i representants polítics. Una sentència que condemna a: Oriol Junqueras per...
La Cooperativa d'Ivars acollirà l'obra d'Art Rural més gran de Catalunya
La Cooperativa d'Ivars acollirà l'obra d'Art Rural més gran de Catalunya 11/10/2019 Trenta-vuit metres d’alt i dotze d’ample. 1.358 metres quadrats. Aquests són les dimensions de les tres sitges de la fàbrica de pinsos de Torregrossa que, a finals d’octubre, es convertiran...
Com sona el Celler de Barberà?
Com sona el Celler de Barberà? 10/10/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà organitza, el pròxim divendres 11 d’octubre, la sessió “Com sona el Celler de Barberà?” en el marc de les accions commemoratives del seu 125è...
JARC i FCAC se sumen a la manifestació a Madrid en defensa del sector de l’oli d’oliva
JARC i FCAC se sumen a la manifestació a Madrid en defensa del sector de l’oli d’oliva 08/10/2019 JARC lamenta que l’especulació de part de la indústria i envasadors mantinguin una tendència a la baixa del preu FCAC reclama mesures d’autoregulació del mercat obligatòries per a tot el...
La Fageda aposta per dispensadors de iogurt a granel i envasos de cartró
La Fageda aposta per dispensadors de iogurt a granel i envasos de cartró 04/10/2019 La Fageda ha decidit innovar en el seu producte estrella: el iogurt. Nous envasos, nous gustos, noves textures de iogurt arriben properament al mercat. A partir del proper mes de novembre estarà a...
La FCAC alerta que oli d’oliva i vi seran els més perjudicats pel 25% addicional en els aranzels als EUA
La FCAC alerta que oli d’oliva i vi seran els més perjudicats pel 25% addicional en els aranzels als EUA 03/10/2019 Espanya és el principal exportador d’oli d’oliva (428 M€) i el cinquè de vi (300 M€) als Estats Units Les cooperatives denuncien que el sector agroalimentari torna a ser moneda de canvi...
Cooperativa d’Ivars aposta per un sector boví amb activitat professional i sostenible
Cooperativa d’Ivars aposta per un sector boví amb activitat professional i sostenible 03/10/2019 La XVIII Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d’Ivars ha reunit avui uns 120 productors i tècnics del sector. Antoni Pané, director general de la cooperativa, ha obert l’acte...
Les mels ecològiques de Muria BIO, unes de les més premiades a nivell mundial, presents a BioCultura València 2019
Les mels ecològiques de Muria BIO, unes de les més premiades a nivell mundial, presents a BioCultura València 2019 02/10/2019 Mel Muria ha participat amb totes les seves gammes de producte Muria BIO a la 8a edició de BioCultura, la fira bienal de productes ecològics i consum responsable més important de l’estat...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x