Comunicats de premsa

Reunió amb la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret

FCAC, forta preocupació per la Xylella fastidiosa

30/06/2017

Catalunya es manté com a zona lliure del bacteri. S’està treballant en la prevenció, però es demanen més recursos per desenvolupar tots el protocols davant l’amenaça de nous casos

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió amb la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, per plantejar la preocupació de diferents sectors productius sobre l’impacte que podria tenir la Xylella fastidiosa en el sector agroalimentari i en definitiva, també en el conjunt del territori.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, subratlla que “a hores d’ara Catalunya és zona lliure de Xylella” i afegeix: “Valorem tota l’activitat de prospecció i les mesures de prevenció que s’estan aplicant des del Departament d’Agricultura, però també és imprescindible reforçar les mesures per evitar l’entrada al país. Cal destinar més recursos econòmics i humans a incrementar la vigilància i també per a investigació, amb l’objectiu de veure com funciona el bacteri i eventualment minimitzar el seu impacte”.

La Xylella fastidiosa és un bacteri que pot afectar nombroses plantes silvestres i cultius hostes (l’olivera, la vinya, els fruiters, els cítrics o els ametllers), plantacions que ocupen una àmplia superfície del territori de Catalunya. Els danys que aquest bacteri pot causar són greus, arribant a provocar la mort del conreu. A més, en cas de detecció d’un focus, les mesures de la Unió Europea són molt estrictes i impliquen l’arrencada en una extensió de més de 3 hectàrees.

Ramon Sarroca insisteix que “hi ha una forta preocupació i per això, les cooperatives som molt exigents demanant recursos a l’Administració. Les conseqüències en cas d’arribada de la Xylella serien greus. El sector agroalimentari veuríem minvada la producció i alguns sectors en concret patiríem importants restriccions a la comercialització, però també el conjunt del país es veuria afectat a nivell mediambiental i paisatgístic. Per això, cal una intervenció del Govern que vagi més enllà de l’àmbit estrictament agrari i que garanteixi el desenvolupament de tots els protocols aprovats per a la prevenció de la Xylella”.

A nivell europeu, el primer focus es va detectar a final de 2013 i les principals zones afectades són el sud d’Itàlia, la costa sud-est de França, Còrsega, localment a Alemanya i les Illes Balears. Aquest matí, s’ha detectat un possible nou focus al País Valencià.

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Unió Corporació Alimentària celebra els 75 anys
Unió Corporació Alimentària celebra els 75 anys 23/02/2018 Unió Corporació Alimentària, SCCL ha celebrat el seu 75è aniversari en una emotiva Assemblea General de socis que ha tingut lloc aquest divendres a Reus. L’Assemblea ha comptat amb la...
Les cooperatives agràries es reuneixen amb la ministra Isabel García Tejerina
Les cooperatives agràries es reuneixen amb la ministra Isabel García Tejerina 21/02/2018 El representant de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya a l’organització estatal Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, Ramon Armengol, ha participat avui a migdia en la...
Room Escape al Celler Masroig
Room Escape al Celler Masroig 15/02/2018 El passat pont de desembre, Celler Masroig, juntament amb l’empresa Cuenta Atrás, va oferir la possibilitat de viure un videojoc d'aventures físic on els visitants eren tancats als antics...
La mel de bruc de Muria BIO, guanyadora del III Concurs Nacional de Mels
La mel de bruc de Muria BIO, guanyadora del III Concurs Nacional de Mels 07/02/2018 La mel de bruc de la gamma ecològica de Muria BIO, ha estat la guanyadora del primer premi de l'apartat de 'Mels fosques' del III Concurs Nacional de Mels, organitzat per la Associació...
Celler Masroig i Joan Reig troben el maridatge perfecte
Celler Masroig i Joan Reig troben el maridatge perfecte 02/02/2018 Celler Masroig patrocina i dóna una empenta important al projecte de Joan Reig, el primer disc i videoclip en solitari del bateria d’Els Pets. Després de 35 anys dedicant-se a la música, ara...
L'Agrícola de Valls presenta el vi negre ‘4 calçots’, el primer de la seva nova gamma de vins amb motius vallencs
L'Agrícola de Valls presenta el vi negre ‘4 calçots’, el primer de la seva nova gamma de vins amb motius vallencs 24/01/2018 La Cooperativa Agrícola de Valls acaba de treure al mercat el seu nou vi, "4 Calçots" (DO Tarragona) que es presenta coincidint amb la Gran Festa de la Calçotada que tindrà lloc aquest...
L’alimentació en un món d’oligopolis
L’alimentació en un món d’oligopolis 17/01/2018 La plataforma AGROFÒRUM i el Col·legi d’Economistes de Catalunya organitzen la jornada “L’alimentació en un món d’oligopolis: estratègies de futur”. La sessió, que compta amb la...
La gamma Solà Fred renova imatge
La gamma Solà Fred renova imatge 03/01/2018 El Celler Masroig aposta per un canvi d’imatge en el seu producte més venut, el Solà Fred, amb un nou disseny en les seves etiquetes. El disseny és creació de l’Estudi de disseny...
La FCAC presenta les propostes de les cooperatives agràries als partits polítics
La FCAC presenta les propostes de les cooperatives agràries als partits polítics 18/12/2017 Amb vista a les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre, la Federació ha realitzat una ronda de trobades amb els partits polítics que hi concorren per plantejar les propostes que el...
Els vins i caves Adernats acaben l'any amb un nou reconeixement mundial
Els vins i caves Adernats acaben l'any amb un nou reconeixement mundial 14/12/2017 El celler Adernats - Vinícola de Nulles, que enguany ha celebrat el cent aniversari de la seva fundació, tanca l'any amb dos nous motius per brindar. Ja comença a ser usual que els vins i...
Llet Nostra dona 8 mil litres de llet al Banc d'Aliments
Llet Nostra dona 8 mil litres de llet al Banc d'Aliments 13/12/2017 Llet Nostra, la llet de cooperatives catalanes, ha donat 8 Mil litres de llet al Banc dels Aliments de Girona en motiu del Gran Recapte per tal que sigui distribuïda a les entitats benèfiques...
Llet Nostra entra al mercat ecològic amb iogurts
Llet Nostra entra al mercat ecològic amb iogurts 30/11/2017 Els nous iogurts ecològics de Llet Nostra són una nova proposta per al consumidor que busca la qualitat de Llet Nostra en un producte de recepta més artesanal, unes característiques...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x