Comunicats de premsa

Reunió amb la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret

FCAC, forta preocupació per la Xylella fastidiosa

30/06/2017

Catalunya es manté com a zona lliure del bacteri. S’està treballant en la prevenció, però es demanen més recursos per desenvolupar tots el protocols davant l’amenaça de nous casos

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió amb la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, per plantejar la preocupació de diferents sectors productius sobre l’impacte que podria tenir la Xylella fastidiosa en el sector agroalimentari i en definitiva, també en el conjunt del territori.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, subratlla que “a hores d’ara Catalunya és zona lliure de Xylella” i afegeix: “Valorem tota l’activitat de prospecció i les mesures de prevenció que s’estan aplicant des del Departament d’Agricultura, però també és imprescindible reforçar les mesures per evitar l’entrada al país. Cal destinar més recursos econòmics i humans a incrementar la vigilància i també per a investigació, amb l’objectiu de veure com funciona el bacteri i eventualment minimitzar el seu impacte”.

La Xylella fastidiosa és un bacteri que pot afectar nombroses plantes silvestres i cultius hostes (l’olivera, la vinya, els fruiters, els cítrics o els ametllers), plantacions que ocupen una àmplia superfície del territori de Catalunya. Els danys que aquest bacteri pot causar són greus, arribant a provocar la mort del conreu. A més, en cas de detecció d’un focus, les mesures de la Unió Europea són molt estrictes i impliquen l’arrencada en una extensió de més de 3 hectàrees.

Ramon Sarroca insisteix que “hi ha una forta preocupació i per això, les cooperatives som molt exigents demanant recursos a l’Administració. Les conseqüències en cas d’arribada de la Xylella serien greus. El sector agroalimentari veuríem minvada la producció i alguns sectors en concret patiríem importants restriccions a la comercialització, però també el conjunt del país es veuria afectat a nivell mediambiental i paisatgístic. Per això, cal una intervenció del Govern que vagi més enllà de l’àmbit estrictament agrari i que garanteixi el desenvolupament de tots els protocols aprovats per a la prevenció de la Xylella”.

A nivell europeu, el primer focus es va detectar a final de 2013 i les principals zones afectades són el sud d’Itàlia, la costa sud-est de França, Còrsega, localment a Alemanya i les Illes Balears. Aquest matí, s’ha detectat un possible nou focus al País Valencià.

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

La FCAC, crítica amb la retallada del 9,1% de la PAC en el Marc Financer Plurianual UE
La FCAC, crítica amb la retallada del 9,1% de la PAC en el Marc Financer Plurianual UE 28/05/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra crítica amb la proposta de la Comissió Europea de reduir un 9,1% el pressupost de la Política Agrària Comuna (PAC) dins del...
FCAC proposarà, a la consellera Teresa Jordà, 50 mesures front a la crisi de la Covid-19
FCAC proposarà, a la consellera Teresa Jordà, 50 mesures front a la crisi de la Covid-19 26/05/2020 A continuació, ronda de reunions perquè les mesures -d’àmbit català, estatal i europeu- s’integrin al pla de treball global de la Generalitat En paral·lel, cal suport directe per a...
La FCAC defensa la sostenibilitat i el consum de proximitat en el Nou Model Econòmic per Catalunya
La FCAC defensa la sostenibilitat i el consum de proximitat en el Nou Model Econòmic per Catalunya 20/05/2020 Ramon Sarroca, president de la FCAC, ha subratllat el valor de les cooperatives agràries en la sobirania alimentària i l’equilibri territorial La Federació de Cooperatives Agràries de...
La FCAC alerta que sense sostenibilitat econòmica no hi haurà sostenibilitat ambiental
La FCAC alerta que sense sostenibilitat econòmica no hi haurà sostenibilitat ambiental 20/05/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que sense sostenibilitat econòmica no hi pot haver sostenibilitat ambiental, tot i que ratifica el compromís del sector amb el...
Nespresso dóna 117 tones d'arròs a Bancs d'Aliments de tota Espanya a través del reciclatge de les seves càpsules
Nespresso dóna 117 tones d'arròs a Bancs d'Aliments de tota Espanya a través del reciclatge de les seves càpsules 20/05/2020 L'arròs es dóna a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments, que el distribueix per tot el país Des de 2011 s'han donat més de 960 tones d'arròs Per novè any consecutiu,...
Les Cabanes, un oli internacionalment premiat
Les Cabanes, un oli internacionalment premiat 19/05/2020 La Cooperativa Agrícola Sant Isidre de Juncosa ha estat guardonada per segon any consecutiu amb la Medalla d’Or als New York International Olive Oil Competition 2020, per la qualitat del seu oli...
De part de les abelles, gràcies
De part de les abelles, gràcies 19/05/2020 Demà 20 de maig, se celebra el Dia Mundial de l’Abella i Muria Bio ho celebra amb una bona notícia. Las mesures restrictives que han pres els respectius Governs a nivell mundial per combatre el...
FCAC trasllada al president Quim Torra mesures per a les cooperatives agràries
FCAC trasllada al president Quim Torra mesures per a les cooperatives agràries 18/05/2020 Arran de la Covid-19, les cooperatives s’han reafirmat com a sector estratègic en la producció d’aliments i en l’equilibri econòmic i social Catalunya només produeix un 40% dels aliments...
Grup Cooperatiu Unió presenta “Tot anirà bé”, un vi d’edició limitada en agraïment al personal sanitari
Grup Cooperatiu Unió presenta “Tot anirà bé”, un vi d’edició limitada en agraïment al personal sanitari 07/05/2020 El Grup Cooperatiu Unió ha presentat, avui al matí, el vi d’edició limitada “Tot anirà bé” i n’ha lliurat les 1.200 ampolles al Servei Català de la Salut de la Regió Sanitaria del Camp...
Celler Masroig s'estrena amb un Room Escape virtual
Celler Masroig s'estrena amb un Room Escape virtual 04/05/2020 Sota el títol “El misteri de la biblioteca del vi” Celler Masroig ens torna a sorprendre amb un nou room escape, però aquest cop, virtual. Celler Masroig ja va realitzar un room escape fa tres...
Uns 50 vins cooperatius, recomanats per consumidors en el concurs #santjordiacasa
Uns 50 vins cooperatius, recomanats per consumidors en el concurs #santjordiacasa 24/04/2020 Cellers Domenys, Celler Batea, Celler Cooperatiu de Gandesa, Empordàlia i Sant Josep Wines són alguns dels cellers més representats en el concurs de vi cooperatiu La Federació de Cooperatives...
La FCAC presenta la plataforma “ProducteCoop: directe a casa!”
La FCAC presenta la plataforma “ProducteCoop: directe a casa!” 23/04/2020 S’inclouen dades de 50 cooperatives agràries, distribuïdes arreu del territori i que ofereixen una àmplia representació dels productes alimentaris catalans La Federació de Cooperatives...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x