Comunicats de premsa

Reunió amb la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret

FCAC, forta preocupació per la Xylella fastidiosa

30/06/2017

Catalunya es manté com a zona lliure del bacteri. S’està treballant en la prevenció, però es demanen més recursos per desenvolupar tots el protocols davant l’amenaça de nous casos

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió amb la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, per plantejar la preocupació de diferents sectors productius sobre l’impacte que podria tenir la Xylella fastidiosa en el sector agroalimentari i en definitiva, també en el conjunt del territori.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, subratlla que “a hores d’ara Catalunya és zona lliure de Xylella” i afegeix: “Valorem tota l’activitat de prospecció i les mesures de prevenció que s’estan aplicant des del Departament d’Agricultura, però també és imprescindible reforçar les mesures per evitar l’entrada al país. Cal destinar més recursos econòmics i humans a incrementar la vigilància i també per a investigació, amb l’objectiu de veure com funciona el bacteri i eventualment minimitzar el seu impacte”.

La Xylella fastidiosa és un bacteri que pot afectar nombroses plantes silvestres i cultius hostes (l’olivera, la vinya, els fruiters, els cítrics o els ametllers), plantacions que ocupen una àmplia superfície del territori de Catalunya. Els danys que aquest bacteri pot causar són greus, arribant a provocar la mort del conreu. A més, en cas de detecció d’un focus, les mesures de la Unió Europea són molt estrictes i impliquen l’arrencada en una extensió de més de 3 hectàrees.

Ramon Sarroca insisteix que “hi ha una forta preocupació i per això, les cooperatives som molt exigents demanant recursos a l’Administració. Les conseqüències en cas d’arribada de la Xylella serien greus. El sector agroalimentari veuríem minvada la producció i alguns sectors en concret patiríem importants restriccions a la comercialització, però també el conjunt del país es veuria afectat a nivell mediambiental i paisatgístic. Per això, cal una intervenció del Govern que vagi més enllà de l’àmbit estrictament agrari i que garanteixi el desenvolupament de tots els protocols aprovats per a la prevenció de la Xylella”.

A nivell europeu, el primer focus es va detectar a final de 2013 i les principals zones afectades són el sud d’Itàlia, la costa sud-est de França, Còrsega, localment a Alemanya i les Illes Balears. Aquest matí, s’ha detectat un possible nou focus al País Valencià.

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha  a la fruita seca per evitar l’abandonament
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament 22/07/2019 El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
La FCAC, crítica amb la proposta  de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar  un miler d’hectàrees d’olivera i ametller
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller 09/07/2019 El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat La Federació de...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 17/06/2019 Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives...
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia 14/06/2019 Un equip de Muria BIO , liderat pel seu president, Rafel Muria, ha participat a la primera edició de la fira Organic Food Iberia, celebrada la passada setmana a IFEMA (Madrid). Organic Food...
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari 14/06/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca durà a terme, diumenge 16 de juny, diversos actes commemoratius del 125è aniversari de la seva fundació coincidint amb la Festa del Trepat...
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 12/06/2019 El Xef Nacho Arregui, assessor gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, serà l’encarregat d’oferir un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x