Comunicats de premsa

Cellers Domenys emet un documental sobre els origens de la cooperativa

31/10/2017

L’esdeveniment va comptar amb la projecció de l’audiovisual “Segar, garbejar, batre, moldre i fer pa (2015)”, dins el marc de la 7a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2017, i la conferència “L’art en les etiquetes del vi”

Cellers Domenys, una de les cooperatives més grans i sòlides del territori fruit de la unió de set cooperatives catalanes (Sant Jaume dels Domenys, Banyeres del Penedès, La Bisbal del Penedès, Rocafort de Queralt, Blancafort, Rodonyà i Pira), va organitzar un segon acte en el marc de les activitats programades per la celebració del seu Centenari, aquest dissabte 28 d’octubre de 2017 a les 17.45 h a la Sala d’Actes de Cellers Domenys (Sant Jaume dels Domenys).

L’esdeveniment va comptar amb la ponència “L’art en les etiquetes del vi” a càrrec de la Sra. Dolors Garcia, col·laboradora de l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP), acompanyada del President de Cellers Domenys, el Sr. Lluís Urgell i Montserrat. La conferència va girar al voltant de l’evolució de les etiquetes del vi, així com les influències artístiques i pictòriques que han rebut la realització d’aquestes. Durant la ponència es va fer referència a les diferents xapes de cava de Cellers Domenys, les quals han anat modificant-se al llarg dels anys, apropant-se a les situacions socials que s’han viscut.

Documental “Segar, garbejar, batre, moldre i fer pa (2015)”

Posteriorment a la conferència, es va realitzar la projecció del documental “Segar, garbejar, batre, moldre i fer pa (2015)” dirigit per Santi Ponce i Jacint Torres, dins el marc de la 7a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2017 organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Penedesenc. Tot seguit, hi va haver un col·loqui conduït per la Sra. Àngels Travé i Ràfols, vicepresidenta de l’IEP i responsable dels programes de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial al Penedès.

En el naixement de Cellers Domenys, aquesta cooperativa es basava en tres potes molt importants: la secció de crèdit, que era la caixa agrària o la caixa rural; el magatzem, on els socis podien comprar adobs tot de forma conjunta; i el forn de pa.

En aquest documental es mostra com es feien les feines del camp en aquella època: que era el segar, el garbejar, el batre, moldre el pa per fer la farina i, finalment, fer el pa.

Com va explicar el mateix president de Cellers Domenys, “en aquesta mateixa sala on estem, era on estava el magatzem de Cellers Domenys, i on s’aplegava tot el blat per poder desenvolupar posteriorment el pa. Tal com hem vist al documental, era la mateixa forma i els procediments que utilitzàvem a Cellers Domenys. El pa que es feia aquí, es venia a la cooperativa. Hi havia un treballador, Ramon Urgell i Oliva, que la seva feina era fer pa i l’únic forn que hi havia al poble era el de la cooperativa. Si foradéssim la paret de la sala d’actes, encara veuríem els dos nivells: el pastador i el forn. El forn va estar vigent fins a l’any 68. Posteriorment, el forn es va llogar a una família que venia d’Olesa de Montserrat fins al 98. A partir de llavors vam continuar amb la tradició de vendre pa però sense que fos nostre, sinó que ve de procedències diverses”.

Sobre Cellers Domenys 

Cellers Domenys és una de les cooperatives més grans i sòlides del territori, fruit de la unió de 7 cooperatives catalanes dels municipis de Sant Jaume dels Domenys, Banyeres del Penedès, la Bisbal del Penedès, Rocafort de Queralt, Blancafort, Rodonyà i Pira.

En total, suma més de 500 socis, gestiona unes 2.500 hectàrees i té el reconeixement de 4 denominacions d’origen vitivinícoles: Cava, Penedès, Conca de Barberà i Catalunya; a més de l’oleícola DO Siurana, a través de la cooperativa de segon grau Ceolpe.

El passat 2016, Cellers Domenys va rebre la Placa al treball President Macià que concedeix el Govern de la Generalitat per la seva contribució a l’impuls de l’economia catalana. I aquest 2017, ha estat distingida amb el Reconeixement CoopCat que concedeix la Confederació de Cooperatives de Catalunya en la categoria d’Intercooperació i Internacionalització.

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha  a la fruita seca per evitar l’abandonament
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament 22/07/2019 El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
La FCAC, crítica amb la proposta  de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar  un miler d’hectàrees d’olivera i ametller
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller 09/07/2019 El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat La Federació de...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 17/06/2019 Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives...
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia 14/06/2019 Un equip de Muria BIO , liderat pel seu president, Rafel Muria, ha participat a la primera edició de la fira Organic Food Iberia, celebrada la passada setmana a IFEMA (Madrid). Organic Food...
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari 14/06/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca durà a terme, diumenge 16 de juny, diversos actes commemoratius del 125è aniversari de la seva fundació coincidint amb la Festa del Trepat...
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 12/06/2019 El Xef Nacho Arregui, assessor gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, serà l’encarregat d’oferir un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x