Cellers Domenys, una de les cooperatives més grans i sòlides del territori fruit de la unió de set cooperatives catalanes (Sant Jaume dels Domenys, Banyeres del Penedès, La Bisbal del Penedès, Rocafort de Queralt, Blancafort, Rodonyà i Pira), va organitzar un segon acte en el marc de les activitats programades per la celebració del seu Centenari, aquest dissabte 28 d’octubre de 2017 a les 17.45 h a la Sala d’Actes de Cellers Domenys (Sant Jaume dels Domenys).
L’esdeveniment va comptar amb la ponència “L’art en les etiquetes del vi” a càrrec de la Sra. Dolors Garcia, col·laboradora de l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP), acompanyada del President de Cellers Domenys, el Sr. Lluís Urgell i Montserrat. La conferència va girar al voltant de l’evolució de les etiquetes del vi, així com les influències artístiques i pictòriques que han rebut la realització d’aquestes. Durant la ponència es va fer referència a les diferents xapes de cava de Cellers Domenys, les quals han anat modificant-se al llarg dels anys, apropant-se a les situacions socials que s’han viscut.
Posteriorment a la conferència, es va realitzar la projecció del documental “Segar, garbejar, batre, moldre i fer pa (2015)” dirigit per Santi Ponce i Jacint Torres, dins el marc de la 7a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2017 organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Penedesenc. Tot seguit, hi va haver un col·loqui conduït per la Sra. Àngels Travé i Ràfols, vicepresidenta de l’IEP i responsable dels programes de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial al Penedès.
En el naixement de Cellers Domenys, aquesta cooperativa es basava en tres potes molt importants: la secció de crèdit, que era la caixa agrària o la caixa rural; el magatzem, on els socis podien comprar adobs tot de forma conjunta; i el forn de pa.
En aquest documental es mostra com es feien les feines del camp en aquella època: que era el segar, el garbejar, el batre, moldre el pa per fer la farina i, finalment, fer el pa.
Com va explicar el mateix president de Cellers Domenys, “en aquesta mateixa sala on estem, era on estava el magatzem de Cellers Domenys, i on s’aplegava tot el blat per poder desenvolupar posteriorment el pa. Tal com hem vist al documental, era la mateixa forma i els procediments que utilitzàvem a Cellers Domenys. El pa que es feia aquí, es venia a la cooperativa. Hi havia un treballador, Ramon Urgell i Oliva, que la seva feina era fer pa i l’únic forn que hi havia al poble era el de la cooperativa. Si foradéssim la paret de la sala d’actes, encara veuríem els dos nivells: el pastador i el forn. El forn va estar vigent fins a l’any 68. Posteriorment, el forn es va llogar a una família que venia d’Olesa de Montserrat fins al 98. A partir de llavors vam continuar amb la tradició de vendre pa però sense que fos nostre, sinó que ve de procedències diverses”.
Cellers Domenys és una de les cooperatives més grans i sòlides del territori, fruit de la unió de 7 cooperatives catalanes dels municipis de Sant Jaume dels Domenys, Banyeres del Penedès, la Bisbal del Penedès, Rocafort de Queralt, Blancafort, Rodonyà i Pira.
En total, suma més de 500 socis, gestiona unes 2.500 hectàrees i té el reconeixement de 4 denominacions d’origen vitivinícoles: Cava, Penedès, Conca de Barberà i Catalunya; a més de l’oleícola DO Siurana, a través de la cooperativa de segon grau Ceolpe.
El passat 2016, Cellers Domenys va rebre la Placa al treball President Macià que concedeix el Govern de la Generalitat per la seva contribució a l’impuls de l’economia catalana. I aquest 2017, ha estat distingida amb el Reconeixement CoopCat que concedeix la Confederació de Cooperatives de Catalunya en la categoria d’Intercooperació i Internacionalització.
La fira internacional de l’alimentació per excel·lència torna del 18 al 21 de març a Barcelona, i ho farà acompanyada de 14 cooperatives...
La Cooperativa Agrícola del Prat estrena un segell de qualitat per comercialitzar els seus calçots. Es tracta d’una estratègia per posicionar i...
L'oli d'oliva verge extra ecològic 'Baronia de Cabacés', de la cooperativa Agrícola de Cabacés, es posiciona entre els TOP 10 de la categoria...
La Cooperativa de Gandesa, setena meravella de Catalunya, va rebre l'any 2023 un 20% més de visitants que l'any 2022 (un 30% més que el 2021) i...
El Master of Wine i crític internacional de vi Tim Atkins ha estat present a la fira Barcelona Wine Week edició 2024 on ha presentat el seu...
Castell d’Or ha presentat una renovació completa de tota la gamma de vins 'Castell d’Or' durant la Barcelona Wine Week. El grup ha apostat...
El saló de referència del vi de qualitat de l’Estat torna a Barcelona amb més de 850 cellers inscrits i 70 Denominacions d’Origen. Pel que...
La Cooperativa Agrícola del Prat posa en marxa a partir d’avui una campanya per demanar la creació de l’emoticona de la carxofa als teclats de...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h