Comunicats de premsa

Som ARQUITECTURA · Som VI · Som PERSONES

Celebracions en motiu del centenari del Celler Cooperatiu de Gandesa

22/11/2018

El 19 de febrer del 2019 farà cent anys que es va aprovar la construcció del Sindicato de Cooperación Agrícola de Gandesa, un projecte de l’arquitecte Cèsar Martinell que va ser possible gràcies a l’esforç d’unes quantes famílies del poble que volien lluitar per un futur millor lligat a la pagesia i la viticultura local.

Aquests cent anys han permès escriure diversos capítols d’història, en la qual hi ha hagut moments de tot. D’entrada, la construcció de l’edifici va lligar els cooperativistes durant molts anys al Banc de Valls, on s’hi havia demanat un crèdit; es recorden males collites per les afectacions de les gelades o pedregades i la falta de liquiditat per pagar les càrregues de raïm; o també les crisis greus que es van viure durant la Batalla de l’Ebre i la postguerra.

Més enllà de les dificultats, però, en tots aquests anys hi predomina una història de superació i lluita per mantenir viu l'esforç i el llegat de de moltes generacions. És la història d’un poble, d’una gent que tradicionalment s’ha dedicat a la terra i que ha fet propis conceptes com el treball col·lectiu i el valor.

En tot cas, són cent anys d’un edifici únic, d’una de les Catedrals del Vi de Catalunya projectades pel genial arquitecte Cèsar Martinell. Edifici declarat Bé d’Interès Nacional el 2002 i una de les Set Meravelles de Catalunya des de l'any 2007.

En motiu d’aquesta efemèride s’han previst diverses activitats commemoratives. El dia 18 de febrer de 2019 al vespre arrencarà la festa en un acte institucional, que anirà acompanyada d’una jornada de portes obertes el mateix dia 19 de febrer per a totes les persones que vulguin apropar-se al Celler i gaudir d’una visita guiada molt especial.

Serà especial perquè sumat a l’actual visita hi haurà també l’opció de recórrer els cent anys d’història a través d’una exposició que posarà èmfasi als grans moments per l’edifici, el cooperativisme i l’elaboració dels tradicionals productes del Celler com el vi i l’oli.

En el recorregut també s’inclourà un nou material audiovisual que donarà veu als testimonis que poden relatar aquest pas del temps, persones que han estat vinculades a la Cooperativa i que poden explicar en primera persona les vivències i records que conserven de l’edifici.

Els actes d’un centenari no serien complets si no es bufessin les espelmes en una festa popular. Durant el 2019 s’organitzarà una jornada especial per a tots els socis i persones que han estat vinculades al celler, i també per la gent del poble i totes les persones que vulguin acompanyar la celebració. La festa està pensada per a famílies, perquè hi gaudeixin tan grans com petits, joves com grans. Serà la festa de tots i per a tots.
 

El vi, també protagonista del Centenari

El vi forma part indiscutible d’aquesta història, com també l’oli, o les ametlles, productes que tradicionalment s’han cultivat i conreat al municipi. Les memòries de Joaquim Costa Salayet, un dels socis fundadors, recorda que el 1919 ja es va voler elaborar el vi de la primera collita tot i que el celler no estava acabat; i explica que malauradament el resultat d’aquell primer any no va ser massa bo i el vi d’alguns trulls es va fer agre. Aquella primera mala experiència no va aturar en cap cas l’afany productiu i el vi s’ha continuat elaborant interrompudament des de llavors fins els nostres dies.

De fet, aprofitant que el Celler Cooperatiu guarda antigues anyades al cementiri, s’organitzarà una jornada especial per a premsa especialitzada i prescriptors de vi perquè puguin conèixer com s’elaborava el vi fa uns anys i veure’n l’evolució a partir de tastos dirigits d’antigues i noves anyades de la Cooperativa.

Els actes del Centenari es clouran amb la presentació d’un documental que permetrà visualitzar el relat complet d’un edifici, d’un poble i d’una gent que ha permès sumar anys al projecte i que mira amb il·lusió el futur pensant que les noves generacions puguin sumar i celebrar cent anys més.

 

Més informació

Celler Cooperatiu de Gandesa. 100 anys
centerani@coopgandesa.com

QUI SOM
El Celler Cooperatiu de Gandesa es va construir entre el 1919 i el 1920 sota les directrius de l’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet. El seu valor arquitectònic ha fet que es considerés una de les Catedrals del Vi; que s’hagi catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional de la Generalitat de Catalunya i que estigui declarat una de les Set Meravelles de Catalunya.

Facebook @CoopGandesa
Twitter @CoopGandesa
Instagram @CoopGandesa
#CoopGandesa100Anys

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Matí de verema al cor del Priorat
Matí de verema al cor del Priorat 17/09/2019 «La verema. Tothom sap què és la verema. Sempre és notícia. Surt als diaris, i a la tele en fan reportatges vistosos. És un temps d'alegria, d'expectativa davant la nova collita, tothom...
artMuria obté un dels majors reconeixements d’excel·lència en el món gastronòmic
artMuria obté un dels majors reconeixements d’excel·lència en el món gastronòmic 16/09/2019 La varietat de mel de Taronger amb Safrà d’artMuria, produïda per mètodes artesanals al municipi tarragoní del Perelló, ha destacat de forma excepcional obtenint les preuades 3 estrelles, en...
La Cooperativa Agrícola de la  Palma d’Ebre celebra el Centenari
La Cooperativa Agrícola de la Palma d’Ebre celebra el Centenari 12/09/2019 La consellera d’Agricultura presidirà l’acte commemoratiu     La Cooperativa Agrícola de la Palma d’Ebre celebra, el pròxim dissabte 14 de setembre, el Centenari de la seva...
Torna l’activitat “Viu la verema” al Celler Masroig
Torna l’activitat “Viu la verema” al Celler Masroig 30/08/2019 En uns dies, Celler Masroig donarà sortida a la verema 2019 i amb ella tornaran les activitats enoturístiques relacionades amb la campanya. Com cada any, el Celler ens ofereix poder viure de...
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha  a la fruita seca per evitar l’abandonament
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament 22/07/2019 El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
La FCAC, crítica amb la proposta  de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar  un miler d’hectàrees d’olivera i ametller
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller 09/07/2019 El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat La Federació de...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x