Comunicats de premsa

Dades de les cooperatives agràries catalanes

La collita d’ametlla creixerà un 43% a Catalunya

29/05/2019

És la primera campanya en què s’adverteix l’entrada en producció de les darreres plantacions d’ametller en regadiu

A Catalunya conviuen dos sistemes productius: el tradicional de secà amb risc d’abandonament i les noves plantacions de regadiu

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu un increment del 43,2% en la producció d’ametlla, que se situaria en les 6.532 tones en gra front les 4.563 tones en gra de la campanya anterior. Aquest increment és degut a l’entrada en producció de les noves plantacions d’ametller en regadiu, que majoritàriament començaran a assolir el màxim rendiment a partir de la propera campanya.

Per demarcacions territorials, a Lleida està previst un augment de la collita del 55,4% que representa pujar de 2.763 a 4.293 tones en gra. A les comarques de Tarragona, l’increment se situaria en un 24,4% i la collita passaria de les 1.800 tones en gra de l’any passat a 2.239.

Malgrat el creixement global fruit del regadiu i de les noves tècniques de cultiu, cal tenir en compte que a les zones de secà s’ha produït un lleuger descens de la producció provocat per la manca de precipitacions durant l’hivern i temperatures anormalment elevades.

Roger Palau, responsable de fruita seca de la FCAC, alerta que “ja es noten els primers efectes sobre la producció de les noves plantacions d’ametller en regadiu, que estan entrant progressivament en producció. Especialment a partir de 2020, l’oferta podria augmentar sensiblement i això podria posar en perill la continuïtat de les explotacions tradicionals de secà, que actualment ocupen la major part de la superfície i que són garants de l’equilibri territorial a zones on cap altre conreu és viable”.

En aquest sentit, enguany s’ha produït un lleuger abandonament de superfície de secà a les comarques de Tarragona, on les hectàrees de producció s’han reduït de 16.022 a 14.827 (un 7,5% menys). Pel contrari, a Lleida la superfície de conreu ha augmentat un 3%, passant de 16.724 a 17.223 hectàrees.

Contràriament a les previsions de collita d’ametlla, en garrofa està previst un descens del 29,7% passant de les 18.500 a les 13.000 tones d’enguany. Cal tenir en compte que aquesta davallada es produeix arran d’una climatologia adversa, amb altes temperatures i sequera a l’estiu seguides d’intenses pluges a la tardor, que van perjudicar la collita.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha  a la fruita seca per evitar l’abandonament
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament 22/07/2019 El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
La FCAC, crítica amb la proposta  de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar  un miler d’hectàrees d’olivera i ametller
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller 09/07/2019 El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat La Federació de...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 17/06/2019 Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives...
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia 14/06/2019 Un equip de Muria BIO , liderat pel seu president, Rafel Muria, ha participat a la primera edició de la fira Organic Food Iberia, celebrada la passada setmana a IFEMA (Madrid). Organic Food...
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari 14/06/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca durà a terme, diumenge 16 de juny, diversos actes commemoratius del 125è aniversari de la seva fundació coincidint amb la Festa del Trepat...
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 12/06/2019 El Xef Nacho Arregui, assessor gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, serà l’encarregat d’oferir un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x