Comunicats de premsa

Dades de les cooperatives agràries catalanes

La collita d’ametlla creixerà un 43% a Catalunya

29/05/2019

És la primera campanya en què s’adverteix l’entrada en producció de les darreres plantacions d’ametller en regadiu

A Catalunya conviuen dos sistemes productius: el tradicional de secà amb risc d’abandonament i les noves plantacions de regadiu

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu un increment del 43,2% en la producció d’ametlla, que se situaria en les 6.532 tones en gra front les 4.563 tones en gra de la campanya anterior. Aquest increment és degut a l’entrada en producció de les noves plantacions d’ametller en regadiu, que majoritàriament començaran a assolir el màxim rendiment a partir de la propera campanya.

Per demarcacions territorials, a Lleida està previst un augment de la collita del 55,4% que representa pujar de 2.763 a 4.293 tones en gra. A les comarques de Tarragona, l’increment se situaria en un 24,4% i la collita passaria de les 1.800 tones en gra de l’any passat a 2.239.

Malgrat el creixement global fruit del regadiu i de les noves tècniques de cultiu, cal tenir en compte que a les zones de secà s’ha produït un lleuger descens de la producció provocat per la manca de precipitacions durant l’hivern i temperatures anormalment elevades.

Roger Palau, responsable de fruita seca de la FCAC, alerta que “ja es noten els primers efectes sobre la producció de les noves plantacions d’ametller en regadiu, que estan entrant progressivament en producció. Especialment a partir de 2020, l’oferta podria augmentar sensiblement i això podria posar en perill la continuïtat de les explotacions tradicionals de secà, que actualment ocupen la major part de la superfície i que són garants de l’equilibri territorial a zones on cap altre conreu és viable”.

En aquest sentit, enguany s’ha produït un lleuger abandonament de superfície de secà a les comarques de Tarragona, on les hectàrees de producció s’han reduït de 16.022 a 14.827 (un 7,5% menys). Pel contrari, a Lleida la superfície de conreu ha augmentat un 3%, passant de 16.724 a 17.223 hectàrees.

Contràriament a les previsions de collita d’ametlla, en garrofa està previst un descens del 29,7% passant de les 18.500 a les 13.000 tones d’enguany. Cal tenir en compte que aquesta davallada es produeix arran d’una climatologia adversa, amb altes temperatures i sequera a l’estiu seguides d’intenses pluges a la tardor, que van perjudicar la collita.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 17/06/2019 Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives...
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia 14/06/2019 Un equip de Muria BIO , liderat pel seu president, Rafel Muria, ha participat a la primera edició de la fira Organic Food Iberia, celebrada la passada setmana a IFEMA (Madrid). Organic Food...
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari 14/06/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca durà a terme, diumenge 16 de juny, diversos actes commemoratius del 125è aniversari de la seva fundació coincidint amb la Festa del Trepat...
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 12/06/2019 El Xef Nacho Arregui, assessor gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, serà l’encarregat d’oferir un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de...
Arriba la 8a edició de La Festa Major del Vi, l’ADERNATS VINITFEST
Arriba la 8a edició de La Festa Major del Vi, l’ADERNATS VINITFEST 12/06/2019 Set edicions exhaurint entrades amb més de 500 persones, avalen la festa de referència del món vinícola tarragoní   Vinitfest 2019 Un any més, i ja en van vuit, la Catedral del Vi de...
La FCAC aplaudeix la iniciativa del “Pacte Nacional per l’Alimentació” que promou el Consell Català de l’Alimentació
La FCAC aplaudeix la iniciativa del “Pacte Nacional per l’Alimentació” que promou el Consell Català de l’Alimentació 07/06/2019 Les 194 cooperatives agràries catalanes aporten el 35% de la Producció Final Agrària La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra satisfeta amb la presentació, avui 7...
Mel Muria, ambaixadora de la Reserva de la Biosfera de Terres de l’Ebre a la iniciativa de la UNESCO “The MEL Project”
Mel Muria, ambaixadora de la Reserva de la Biosfera de Terres de l’Ebre a la iniciativa de la UNESCO “The MEL Project” 05/06/2019 L’empresa perellonenca Mel Muria s’ha desplaçat fins a Lunigiana, a la Toscana italiana, com a ambaixadora de la Reserva de la Biosfera de Terres de l’Ebre, per participar a la iniciativa de...
“Tots sumem!”, la iniciativa solidària de la Cooperativa Agrícola de Corbera d’Ebre amb l’Associació Jeroni de Moragas
“Tots sumem!”, la iniciativa solidària de la Cooperativa Agrícola de Corbera d’Ebre amb l’Associació Jeroni de Moragas 05/06/2019 La cooperativa Agrícola de Corbera d’Ebre impulsa la tercera edició del Vi Solidari “Sense Límits” a favor de l’Associació Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre. En el decurs de la gran...
La candidatura d’UP, la FCAC, l’Associació Vinícola Catalana i l’Associació Empresarial per a l’Agricultura Ecològica guanya les eleccions del CCPAE
La candidatura d’UP, la FCAC, l’Associació Vinícola Catalana i l’Associació Empresarial per a l’Agricultura Ecològica guanya les eleccions del CCPAE 04/06/2019 La Unió de Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), l’Associació Vinícola Catalana i l’Associació Empresarial per a l’Agricultura Ecològica, han guanyat les...
Cevipe s’adhereix al Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la Cadena Alimentària a Catalunya (CBPC) i al decàleg de sostenibilitat integral
Cevipe s’adhereix al Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la Cadena Alimentària a Catalunya (CBPC) i al decàleg de sostenibilitat integral 30/05/2019 CEVIPE, empresa cooperativa de segon grau s’ha adherit a l’Acord de Bones Pràctiques Comercials que promou el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya. Aquest acord té com a...
FCAC acull favorablement  la Llei d’espais agraris
FCAC acull favorablement la Llei d’espais agraris 29/05/2019 Són imprescindibles una actuació coordinada del Govern i la  participació del cooperativisme en el desenvolupament de la llei La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x