Comunicats de premsa

Dades de les cooperatives agràries catalanes

La collita d’ametlla creixerà un 43% a Catalunya

29/05/2019

És la primera campanya en què s’adverteix l’entrada en producció de les darreres plantacions d’ametller en regadiu

A Catalunya conviuen dos sistemes productius: el tradicional de secà amb risc d’abandonament i les noves plantacions de regadiu

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu un increment del 43,2% en la producció d’ametlla, que se situaria en les 6.532 tones en gra front les 4.563 tones en gra de la campanya anterior. Aquest increment és degut a l’entrada en producció de les noves plantacions d’ametller en regadiu, que majoritàriament començaran a assolir el màxim rendiment a partir de la propera campanya.

Per demarcacions territorials, a Lleida està previst un augment de la collita del 55,4% que representa pujar de 2.763 a 4.293 tones en gra. A les comarques de Tarragona, l’increment se situaria en un 24,4% i la collita passaria de les 1.800 tones en gra de l’any passat a 2.239.

Malgrat el creixement global fruit del regadiu i de les noves tècniques de cultiu, cal tenir en compte que a les zones de secà s’ha produït un lleuger descens de la producció provocat per la manca de precipitacions durant l’hivern i temperatures anormalment elevades.

Roger Palau, responsable de fruita seca de la FCAC, alerta que “ja es noten els primers efectes sobre la producció de les noves plantacions d’ametller en regadiu, que estan entrant progressivament en producció. Especialment a partir de 2020, l’oferta podria augmentar sensiblement i això podria posar en perill la continuïtat de les explotacions tradicionals de secà, que actualment ocupen la major part de la superfície i que són garants de l’equilibri territorial a zones on cap altre conreu és viable”.

En aquest sentit, enguany s’ha produït un lleuger abandonament de superfície de secà a les comarques de Tarragona, on les hectàrees de producció s’han reduït de 16.022 a 14.827 (un 7,5% menys). Pel contrari, a Lleida la superfície de conreu ha augmentat un 3%, passant de 16.724 a 17.223 hectàrees.

Contràriament a les previsions de collita d’ametlla, en garrofa està previst un descens del 29,7% passant de les 18.500 a les 13.000 tones d’enguany. Cal tenir en compte que aquesta davallada es produeix arran d’una climatologia adversa, amb altes temperatures i sequera a l’estiu seguides d’intenses pluges a la tardor, que van perjudicar la collita.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

La Llei de protecció d'oliveres monumentals aprovada pel Parlament no contempla un import suficient per a cada olivera
La Llei de protecció d'oliveres monumentals aprovada pel Parlament no contempla un import suficient per a cada olivera 03/06/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Unió de Pagesos i l’Associació de Cooperatives de l’Oli del Baix Ebre i Montsià adverteixen que la Llei de protecció d’oliveres...
La FCAC se suma a la sol·licitud d’ajut urgent per a la planta viva
La FCAC se suma a la sol·licitud d’ajut urgent per a la planta viva 02/06/2020 Davant possibles rebrots, les associacions sol·liciten que aquest sector pugui continuar obert, complint les normes de seguretat, com es va fer en altres països de la UE La Federació de...
La FCAC, crítica amb la retallada del 9,1% de la PAC en el Marc Financer Plurianual UE
La FCAC, crítica amb la retallada del 9,1% de la PAC en el Marc Financer Plurianual UE 28/05/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra crítica amb la proposta de la Comissió Europea de reduir un 9,1% el pressupost de la Política Agrària Comuna (PAC) dins del...
FCAC proposarà, a la consellera Teresa Jordà, 50 mesures front a la crisi de la Covid-19
FCAC proposarà, a la consellera Teresa Jordà, 50 mesures front a la crisi de la Covid-19 26/05/2020 A continuació, ronda de reunions perquè les mesures -d’àmbit català, estatal i europeu- s’integrin al pla de treball global de la Generalitat En paral·lel, cal suport directe per a...
La FCAC defensa la sostenibilitat i el consum de proximitat en el Nou Model Econòmic per Catalunya
La FCAC defensa la sostenibilitat i el consum de proximitat en el Nou Model Econòmic per Catalunya 20/05/2020 Ramon Sarroca, president de la FCAC, ha subratllat el valor de les cooperatives agràries en la sobirania alimentària i l’equilibri territorial La Federació de Cooperatives Agràries de...
La FCAC alerta que sense sostenibilitat econòmica no hi haurà sostenibilitat ambiental
La FCAC alerta que sense sostenibilitat econòmica no hi haurà sostenibilitat ambiental 20/05/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que sense sostenibilitat econòmica no hi pot haver sostenibilitat ambiental, tot i que ratifica el compromís del sector amb el...
Nespresso dóna 117 tones d'arròs a Bancs d'Aliments de tota Espanya a través del reciclatge de les seves càpsules
Nespresso dóna 117 tones d'arròs a Bancs d'Aliments de tota Espanya a través del reciclatge de les seves càpsules 20/05/2020 L'arròs es dóna a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments, que el distribueix per tot el país Des de 2011 s'han donat més de 960 tones d'arròs Per novè any consecutiu,...
Les Cabanes, un oli internacionalment premiat
Les Cabanes, un oli internacionalment premiat 19/05/2020 La Cooperativa Agrícola Sant Isidre de Juncosa ha estat guardonada per segon any consecutiu amb la Medalla d’Or als New York International Olive Oil Competition 2020, per la qualitat del seu oli...
De part de les abelles, gràcies
De part de les abelles, gràcies 19/05/2020 Demà 20 de maig, se celebra el Dia Mundial de l’Abella i Muria Bio ho celebra amb una bona notícia. Las mesures restrictives que han pres els respectius Governs a nivell mundial per combatre el...
FCAC trasllada al president Quim Torra mesures per a les cooperatives agràries
FCAC trasllada al president Quim Torra mesures per a les cooperatives agràries 18/05/2020 Arran de la Covid-19, les cooperatives s’han reafirmat com a sector estratègic en la producció d’aliments i en l’equilibri econòmic i social Catalunya només produeix un 40% dels aliments...
Grup Cooperatiu Unió presenta “Tot anirà bé”, un vi d’edició limitada en agraïment al personal sanitari
Grup Cooperatiu Unió presenta “Tot anirà bé”, un vi d’edició limitada en agraïment al personal sanitari 07/05/2020 El Grup Cooperatiu Unió ha presentat, avui al matí, el vi d’edició limitada “Tot anirà bé” i n’ha lliurat les 1.200 ampolles al Servei Català de la Salut de la Regió Sanitaria del Camp...
Celler Masroig s'estrena amb un Room Escape virtual
Celler Masroig s'estrena amb un Room Escape virtual 04/05/2020 Sota el títol “El misteri de la biblioteca del vi” Celler Masroig ens torna a sorprendre amb un nou room escape, però aquest cop, virtual. Celler Masroig ja va realitzar un room escape fa tres...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x