Comunicats de premsa

Avui 9 de juliol, a la tarda, reunió amb la consellera d’Agricultura

La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller

09/07/2019

Un total de 7 cooperatives federades patiran una reducció de la producció de fins al 45%, amb pèrdues superiors als 4 milions d’euros en la collita dels pròxims 3 anys

El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es reuneix avui a la tarda amb la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, per avaluar els danys de l’incendi que va arrasar les comarques de Ribera d’Ebre, Garrigues i Segrià i reclamar mesures de suport per al sector. Segons dades de la FCAC, l’incendi va cremar un miler d’hectàrees, unes 800 d’olivera i la resta d’ametller, de socis vinculats a cooperatives federades.

L’incendi ha afectat uns 300 socis productors de les cooperatives agrícoles de la Palma d’Ebre, la Torre de l’Espanyol, Bovera i la Granadella, Camp Foment Maialenc, Fruits Secs les Garrigues i Unió Fruits.

Es preveu que la reducció de la producció se situaria entre el 10 i el 45% de l’actual collita –segons els municipis-, i que els danys tindrien continuïtat les pròximes campanyes, fins que els arbres tornin a recuperar el potencial productiu. Es calcula que, enguany, la pèrdua de producció pot ser superior als 2 milions de quilos d’oliva i la disminució d’ingressos seria d’1,5 M€ per aquesta campanya i superior als 4 M€ en els pròxims 3 anys, sense contemplar els costos derivats de material malmès, instal·lacions de reg i replantació.

Antoni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la FCAC, reclama “l’aprovació de línies d’ajut per procedir a la replantació de conreus, reposició d’infraestructures i maquinària malmesa. També cal establir mesures fiscals i línies d’acompanyament per a les cooperatives que hagin vist afectades les produccions dels seus socis de manera significativa per tal d’evitar que es vegi compromesa la seva viabilitat”.

En aquest sentit, la FCAC alerta de la importància d’una correcta gestió del territori amb l’objectiu evitar l’abandonament del sector agrari ja que, com s’ha posat de manifest, els camps de conreu en producció actuen com a tallafocs i redueixen l’impacte d’un incendi.

La FCAC també subratlla que la fruita seca i en especial l’ametlla de secà és un conreu que se situa a zones marginals i amb menor aptitud agronòmica i que la desaparició d’ajuts directes al sector ja ha comportat l’abandonament de 5.500 hectàrees en els últims vuit anys a causa de la baixa rendibilitat agrària.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha  a la fruita seca per evitar l’abandonament
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament 22/07/2019 El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
La FCAC, crítica amb la proposta  de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 17/06/2019 Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives...
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia 14/06/2019 Un equip de Muria BIO , liderat pel seu president, Rafel Muria, ha participat a la primera edició de la fira Organic Food Iberia, celebrada la passada setmana a IFEMA (Madrid). Organic Food...
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari 14/06/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca durà a terme, diumenge 16 de juny, diversos actes commemoratius del 125è aniversari de la seva fundació coincidint amb la Festa del Trepat...
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 12/06/2019 El Xef Nacho Arregui, assessor gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, serà l’encarregat d’oferir un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x