Comunicats de premsa

Cooperativa d’Ivars aposta per un sector boví amb activitat professional i sostenible

03/10/2019

La XVIII Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d’Ivars ha reunit avui uns 120 productors i tècnics del sector. Antoni Pané, director general de la cooperativa, ha obert l’acte animant als ramaders a estar preparats pels nous reptes i oportunitats, i indicant que la millora manera de ser eficients és anar sempre un pas endavant. Eliseu Isla, director de l’àrea de boví i president de PROVACUNO, ha aprofitat l’ocasió per presentar les campanyes que des de la interprofessional s’estan duent a terme posant èmfasi en la relació amb el consumidor, els projectes de R+D+i i la internacionalització. En aquest darrer àmbit, s’està treballant per obrir nous mercats, tot col·laborant amb empreses que ja exporten i alhora amb la implicació en projecte europeus.

Iniciant les ponències tècniques, Josep Torra, veterinari, ha detallat la importància de la qualitat de l’aigua en les explotacions ramaderes, apuntant que la disposició d’aigua neta i fresca és essencial per al creixement dels vedells, a més a més del pinso i el farratge. Per això ha quantificat els valors idonis dels paràmetres per a l’òptim control de l’aigua, i també ha presentat els sistemes de cabalímetres, dosificadors i matèries actives per a un bon tractament (clor, peròxid o diòxid de clor), que cal ajustar en cada granja i tipus d’animal, i que malauradament tot sovint es descuida. Torra també ha presentat una experiència de l’ús de ventiladors en explotacions de vedells, suposant aquests una reducció de l’ús de palla per jaç, i per tant menys mà d’obra en la neteja, essent aquesta una alternativa per instal·lacions tancades i amb poques possibilitats de ventilació natural, i influint de forma positiva en la ingesta dels animals i en el seu benestar. Ha seguit amb la jornada la farmacèutica, Núria Gràcia, amb una exposició sobre la importància de l’ús correcte dels antibiòtics, i manifestant que la salut és global en el conjunt dels ecosistemes animal, humà i ambiental. Per això, ha explicat que des de Cooperativa d’Ivars s’està treballant en la salut animal de forma transversal, començant per la limitació a tractaments individuals i no en grup, i seguint per la bioseguretat a les instal·lacions, l’aposta per la informatització de les baixes, i la propera possibilitat de treballar amb antibiogrames, així com seguint el manual de bones pràctiques impulsat amb la certificació GlobalG.A.P. A més ja des de 2019, tot el pinso de vedells és free antibiotic.

Les dues darreres ponències de la jornada s’han emmarcat més en l’àrea de sostenibilitat. Primerament, la veterinària nutrològa, Núria Llanes, ha afirmat que la ramaderia té un fort compromís amb el medi ambient, i que no és pas el sector que més contamina. En aquest sentit, s’ha centrat en l’àmbit de l’alimentació, indicant que l’aposta de Cooperativa d’Ivars per les matèries primeres de proximitat i l’increment de l’autoabastament, és una acció molt contundent com a eina per afavorir la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.  Així també, ha quantificat l’impacte ambiental d’algunes matèries primeres a través de criteris INRA, i el pastone s’ha constatat amb un impacte molt reduït, tenint en compte, la no necessitat de transport ni assecatge. Seguidament, Sebastian Cela, enginyer agrònom, ha presentat el compostatge del fem dels vedells com una estratègia molt útil, tenint en compte que suposa la higienització del producte, l’increment de riquesa fertilitzant i la reducció en un 40-50% del volum. Aquesta alternativa permet una millor gestió ambiental de les granges, sense necessitat de disposar de més terreny agrari, alhora que fins i tot a mig termini, pot suposar uns ingressos després d’amortitzar les inversions assumibles per a poder fer el procés de compostatge en la pròpia explotació.    

Josep Coll, president de Cooperativa d’Ivars, ha clausurat la jornada animant als ramaders de boví a seguir endavant amb la professionalització del sector, i agraint les ponències de tots els tècnics de la cooperativa que han fet possible aquesta sessió, alhora que també els ha felicitat pels seus coneixements i implicació al servei dels socis i el projecte cooperatiu.

L’acte ha finalitzat amb la visualització del primer capítol del documental de promoció de la carn de boví, que des d’avui està també disponible a la web de fans del vacuno que s’impulsa des de PROVACUNO.

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

La FCAC busca el compromís de Turquia  per a recuperar els preus en l’avellana
La FCAC busca el compromís de Turquia per a recuperar els preus en l’avellana 17/10/2019 Catalunya produeix el 95% de l’avellana de l’Estat espanyol La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa demà, divendres 17 d’octubre, en la reunió anual entre la...
Surt al mercat el Puresa Macabeu 2016, el nou monovarietal del Celler Cooperatiu Gandesa
Surt al mercat el Puresa Macabeu 2016, el nou monovarietal del Celler Cooperatiu Gandesa 16/10/2019 El Puresa Macabeu esdevé el sisè vi de la gamma Puresa i se suma als monovarietals de Garnatxa blanca, Carinyena i Morenillo, i el Dolç blanc brisat i el Dolç negre Novetats al Celler...
Cellers Domenys distingit com a Millor Celler 2019 en la 7a edició dels Premis Vinari
Cellers Domenys distingit com a Millor Celler 2019 en la 7a edició dels Premis Vinari 15/10/2019 Cellers Domenys ha estat el celler que ha obtingut el major nombre de guardons amb 2 plates i 2 bronzes de categoria i 1 plata de la DO Catalunya Cellers Domenys triomfa en la 7a edició dels...
Manifest d'entitats sobre la sentència del judici als líders independentistes
Manifest d'entitats sobre la sentència del judici als líders independentistes 14/10/2019 Avui 14 d’octubre hem conegut la sentència del Tribunal Suprem al judici als líders de la societat civil i representants polítics. Una sentència que condemna a: Oriol Junqueras per...
La Cooperativa d'Ivars acollirà l'obra d'Art Rural més gran de Catalunya
La Cooperativa d'Ivars acollirà l'obra d'Art Rural més gran de Catalunya 11/10/2019 Trenta-vuit metres d’alt i dotze d’ample. 1.358 metres quadrats. Aquests són les dimensions de les tres sitges de la fàbrica de pinsos de Torregrossa que, a finals d’octubre, es convertiran...
Com sona el Celler de Barberà?
Com sona el Celler de Barberà? 10/10/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà organitza, el pròxim divendres 11 d’octubre, la sessió “Com sona el Celler de Barberà?” en el marc de les accions commemoratives del seu 125è...
JARC i FCAC se sumen a la manifestació a Madrid en defensa del sector de l’oli d’oliva
JARC i FCAC se sumen a la manifestació a Madrid en defensa del sector de l’oli d’oliva 08/10/2019 JARC lamenta que l’especulació de part de la indústria i envasadors mantinguin una tendència a la baixa del preu FCAC reclama mesures d’autoregulació del mercat obligatòries per a tot el...
La Fageda aposta per dispensadors de iogurt a granel i envasos de cartró
La Fageda aposta per dispensadors de iogurt a granel i envasos de cartró 04/10/2019 La Fageda ha decidit innovar en el seu producte estrella: el iogurt. Nous envasos, nous gustos, noves textures de iogurt arriben properament al mercat. A partir del proper mes de novembre estarà a...
La FCAC alerta que oli d’oliva i vi seran els més perjudicats pel 25% addicional en els aranzels als EUA
La FCAC alerta que oli d’oliva i vi seran els més perjudicats pel 25% addicional en els aranzels als EUA 03/10/2019 Espanya és el principal exportador d’oli d’oliva (428 M€) i el cinquè de vi (300 M€) als Estats Units Les cooperatives denuncien que el sector agroalimentari torna a ser moneda de canvi...
Les mels ecològiques de Muria BIO, unes de les més premiades a nivell mundial, presents a BioCultura València 2019
Les mels ecològiques de Muria BIO, unes de les més premiades a nivell mundial, presents a BioCultura València 2019 02/10/2019 Mel Muria ha participat amb totes les seves gammes de producte Muria BIO a la 8a edició de BioCultura, la fira bienal de productes ecològics i consum responsable més important de l’estat...
La FCAC, contra el malbaratament alimentari
La FCAC, contra el malbaratament alimentari 25/09/2019 En el darrer any, es van aportar unes 14.500 tones de fruita i una part es va destinar a sucs per al conjunt dels Bancs d’Aliments de l’Estat La Federació de Cooperatives Agràries de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x