Carregant web FCAC

Cooperativa d’Ivars aposta per un sector boví amb activitat professional i sostenible

03/10/2019

La XVIII Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d’Ivars ha reunit avui uns 120 productors i tècnics del sector. Antoni Pané, director general de la cooperativa, ha obert l’acte animant als ramaders a estar preparats pels nous reptes i oportunitats, i indicant que la millora manera de ser eficients és anar sempre un pas endavant. Eliseu Isla, director de l’àrea de boví i president de PROVACUNO, ha aprofitat l’ocasió per presentar les campanyes que des de la interprofessional s’estan duent a terme posant èmfasi en la relació amb el consumidor, els projectes de R+D+i i la internacionalització. En aquest darrer àmbit, s’està treballant per obrir nous mercats, tot col·laborant amb empreses que ja exporten i alhora amb la implicació en projecte europeus.

Iniciant les ponències tècniques, Josep Torra, veterinari, ha detallat la importància de la qualitat de l’aigua en les explotacions ramaderes, apuntant que la disposició d’aigua neta i fresca és essencial per al creixement dels vedells, a més a més del pinso i el farratge. Per això ha quantificat els valors idonis dels paràmetres per a l’òptim control de l’aigua, i també ha presentat els sistemes de cabalímetres, dosificadors i matèries actives per a un bon tractament (clor, peròxid o diòxid de clor), que cal ajustar en cada granja i tipus d’animal, i que malauradament tot sovint es descuida. Torra també ha presentat una experiència de l’ús de ventiladors en explotacions de vedells, suposant aquests una reducció de l’ús de palla per jaç, i per tant menys mà d’obra en la neteja, essent aquesta una alternativa per instal·lacions tancades i amb poques possibilitats de ventilació natural, i influint de forma positiva en la ingesta dels animals i en el seu benestar. Ha seguit amb la jornada la farmacèutica, Núria Gràcia, amb una exposició sobre la importància de l’ús correcte dels antibiòtics, i manifestant que la salut és global en el conjunt dels ecosistemes animal, humà i ambiental. Per això, ha explicat que des de Cooperativa d’Ivars s’està treballant en la salut animal de forma transversal, començant per la limitació a tractaments individuals i no en grup, i seguint per la bioseguretat a les instal·lacions, l’aposta per la informatització de les baixes, i la propera possibilitat de treballar amb antibiogrames, així com seguint el manual de bones pràctiques impulsat amb la certificació GlobalG.A.P. A més ja des de 2019, tot el pinso de vedells és free antibiotic.

Les dues darreres ponències de la jornada s’han emmarcat més en l’àrea de sostenibilitat. Primerament, la veterinària nutrològa, Núria Llanes, ha afirmat que la ramaderia té un fort compromís amb el medi ambient, i que no és pas el sector que més contamina. En aquest sentit, s’ha centrat en l’àmbit de l’alimentació, indicant que l’aposta de Cooperativa d’Ivars per les matèries primeres de proximitat i l’increment de l’autoabastament, és una acció molt contundent com a eina per afavorir la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.  Així també, ha quantificat l’impacte ambiental d’algunes matèries primeres a través de criteris INRA, i el pastone s’ha constatat amb un impacte molt reduït, tenint en compte, la no necessitat de transport ni assecatge. Seguidament, Sebastian Cela, enginyer agrònom, ha presentat el compostatge del fem dels vedells com una estratègia molt útil, tenint en compte que suposa la higienització del producte, l’increment de riquesa fertilitzant i la reducció en un 40-50% del volum. Aquesta alternativa permet una millor gestió ambiental de les granges, sense necessitat de disposar de més terreny agrari, alhora que fins i tot a mig termini, pot suposar uns ingressos després d’amortitzar les inversions assumibles per a poder fer el procés de compostatge en la pròpia explotació.    

Josep Coll, president de Cooperativa d’Ivars, ha clausurat la jornada animant als ramaders de boví a seguir endavant amb la professionalització del sector, i agraint les ponències de tots els tècnics de la cooperativa que han fet possible aquesta sessió, alhora que també els ha felicitat pels seus coneixements i implicació al servei dels socis i el projecte cooperatiu.

L’acte ha finalitzat amb la visualització del primer capítol del documental de promoció de la carn de boví, que des d’avui està també disponible a la web de fans del vacuno que s’impulsa des de PROVACUNO.

Altres notícies
15.03.2024

Les cooperatives agràries catalanes a Alimentaria

15/03/2024

La fira internacional de l’alimentació per excel·lència torna del 18 al 21 de març a Barcelona, i ho farà acompanyada de 14 cooperatives...

14.03.2024

El conveni entre l’ASC i GVC Gaesco facilitarà condicions preferents a les seccions de crèdit

14/03/2024

Les seccions de crèdit de les cooperatives agràries catalanes podran accedir a la contractació de pagarés de l’Institut Català de Finances...

14.03.2024

La FCAC reclama mesures front la caiguda dels preus del cereal per sota dels costos de producció

14/03/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa, avui al matí, a la Taula Sectorial Agrària de cereals-herbacis amb el...

13.03.2024

Nespresso dona 176 tones d’arròs al Banc dels Aliments a través del reciclatge de les seves càpsules

13/03/2024

Nespresso ha donat a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i els seus 54 Bancs d'Aliments associats 176 tones d'arròs de la collita...

12.03.2024

Maria Casoliva, reelegida presidenta de fruita de llavor de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya

12/03/2024

Maria Casoliva, representant de la branca de fruita i horta de la Federació Cooperatives Agràries de Catalunya, ha estat reelegida presidenta del...

11.03.2024

La FCAC compareix al Parlament de Catalunya per la proposició de Llei de creació del Fons Agrari

11/03/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora molt positivament que des d’una iniciativa parlamentària es proposi incrementar...

08.03.2024

L’ASC presenta el seu model organitzatiu i accions estratègiques a la Comunitat Valenciana

08/03/2024

Representants de l’ASC, SCCL -cooperativa de segons grau de la qual són sòcies totes les cooperatives agràries amb secció de crèdit de...

07.03.2024

La FCAC confia que el Ple del Parlament votarà a favor de canvis estructurals en la política agrària i demana un Pla estratègic

07/03/2024

Després de la intervenció en el monogràfic sobre la pagesia del Parlament, dimarts passat, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya