Comunicats de premsa

Cooperativa d’Ivars aposta per un sector boví amb activitat professional i sostenible

03/10/2019

La XVIII Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d’Ivars ha reunit avui uns 120 productors i tècnics del sector. Antoni Pané, director general de la cooperativa, ha obert l’acte animant als ramaders a estar preparats pels nous reptes i oportunitats, i indicant que la millora manera de ser eficients és anar sempre un pas endavant. Eliseu Isla, director de l’àrea de boví i president de PROVACUNO, ha aprofitat l’ocasió per presentar les campanyes que des de la interprofessional s’estan duent a terme posant èmfasi en la relació amb el consumidor, els projectes de R+D+i i la internacionalització. En aquest darrer àmbit, s’està treballant per obrir nous mercats, tot col·laborant amb empreses que ja exporten i alhora amb la implicació en projecte europeus.

Iniciant les ponències tècniques, Josep Torra, veterinari, ha detallat la importància de la qualitat de l’aigua en les explotacions ramaderes, apuntant que la disposició d’aigua neta i fresca és essencial per al creixement dels vedells, a més a més del pinso i el farratge. Per això ha quantificat els valors idonis dels paràmetres per a l’òptim control de l’aigua, i també ha presentat els sistemes de cabalímetres, dosificadors i matèries actives per a un bon tractament (clor, peròxid o diòxid de clor), que cal ajustar en cada granja i tipus d’animal, i que malauradament tot sovint es descuida. Torra també ha presentat una experiència de l’ús de ventiladors en explotacions de vedells, suposant aquests una reducció de l’ús de palla per jaç, i per tant menys mà d’obra en la neteja, essent aquesta una alternativa per instal·lacions tancades i amb poques possibilitats de ventilació natural, i influint de forma positiva en la ingesta dels animals i en el seu benestar. Ha seguit amb la jornada la farmacèutica, Núria Gràcia, amb una exposició sobre la importància de l’ús correcte dels antibiòtics, i manifestant que la salut és global en el conjunt dels ecosistemes animal, humà i ambiental. Per això, ha explicat que des de Cooperativa d’Ivars s’està treballant en la salut animal de forma transversal, començant per la limitació a tractaments individuals i no en grup, i seguint per la bioseguretat a les instal·lacions, l’aposta per la informatització de les baixes, i la propera possibilitat de treballar amb antibiogrames, així com seguint el manual de bones pràctiques impulsat amb la certificació GlobalG.A.P. A més ja des de 2019, tot el pinso de vedells és free antibiotic.

Les dues darreres ponències de la jornada s’han emmarcat més en l’àrea de sostenibilitat. Primerament, la veterinària nutrològa, Núria Llanes, ha afirmat que la ramaderia té un fort compromís amb el medi ambient, i que no és pas el sector que més contamina. En aquest sentit, s’ha centrat en l’àmbit de l’alimentació, indicant que l’aposta de Cooperativa d’Ivars per les matèries primeres de proximitat i l’increment de l’autoabastament, és una acció molt contundent com a eina per afavorir la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.  Així també, ha quantificat l’impacte ambiental d’algunes matèries primeres a través de criteris INRA, i el pastone s’ha constatat amb un impacte molt reduït, tenint en compte, la no necessitat de transport ni assecatge. Seguidament, Sebastian Cela, enginyer agrònom, ha presentat el compostatge del fem dels vedells com una estratègia molt útil, tenint en compte que suposa la higienització del producte, l’increment de riquesa fertilitzant i la reducció en un 40-50% del volum. Aquesta alternativa permet una millor gestió ambiental de les granges, sense necessitat de disposar de més terreny agrari, alhora que fins i tot a mig termini, pot suposar uns ingressos després d’amortitzar les inversions assumibles per a poder fer el procés de compostatge en la pròpia explotació.    

Josep Coll, president de Cooperativa d’Ivars, ha clausurat la jornada animant als ramaders de boví a seguir endavant amb la professionalització del sector, i agraint les ponències de tots els tècnics de la cooperativa que han fet possible aquesta sessió, alhora que també els ha felicitat pels seus coneixements i implicació al servei dels socis i el projecte cooperatiu.

L’acte ha finalitzat amb la visualització del primer capítol del documental de promoció de la carn de boví, que des d’avui està també disponible a la web de fans del vacuno que s’impulsa des de PROVACUNO.

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

El vídeo promocional del centenari del Celler Cooperatiu de Gandesa guanya el  Premi Vi Català del festival MOST
El vídeo promocional del centenari del Celler Cooperatiu de Gandesa guanya el Premi Vi Català del festival MOST 18/11/2019 Ahir al vespre, l’auditori Municipal de Vilafranca del Penedès va acollir la gala d’entrega de premis de la 9a edició del MOST, el Festival Internacional del Vi i del Cava. El vídeo...
La FCAC es reuneix amb la consellera d’Agricultura arran de la caiguda d’un 30% dels preus del vi en un any
La FCAC es reuneix amb la consellera d’Agricultura arran de la caiguda d’un 30% dels preus del vi en un any 15/11/2019 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’ha reunit avui amb la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, per estudiar les mesures que proposa el sector davant la caiguda...
La collita d’oli augmenta un 35% a Catalunya
La collita d’oli augmenta un 35% a Catalunya 14/11/2019 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) confirma que la campanya 2019/20 se situarà en unes 33.000 tones d’oli, unes 12.000 tones superior a la nefasta collita anterior (+35%)....
artMuria rep la màxima distinció de l’Associació Espanyola del Luxe
artMuria rep la màxima distinció de l’Associació Espanyola del Luxe 13/11/2019 L’equip de l’empresa de mel de luxe artMuria ha estat guardonat amb la máxima distinció que atorga anualment l’Associació Espanyola del Luxe (Luxury Spain), a un dels seus...
Collita d’arròs excel·lent, superant les previsions inicials
Collita d’arròs excel·lent, superant les previsions inicials 13/11/2019 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) fa un balanç de la campanya 2019-20 que situaria la collita d’arròs en unes 149.750 tones a Catalunya. Aquestes xifres suposen...
ADERNATS PUR, 91+ punts Parker, una de les puntuacions més altes del món del cava
ADERNATS PUR, 91+ punts Parker, una de les puntuacions més altes del món del cava 05/11/2019 Aquesta excel·lent puntuació és una de les més altes dins del sector i reafirma els caves Adernats a la primera divisió del món del cava   Adernats Pur 2012 La tardor del 2018 veia la...
La Comissió de l’Oli de la FCAC reclama mesures urgents arran dels aiguats per poder iniciar la collita d’olives
La Comissió de l’Oli de la FCAC reclama mesures urgents arran dels aiguats per poder iniciar la collita d’olives 05/11/2019 A més d’olivera, hi ha afectades hectàrees de vinya, ametller, avellaner i fruita dolça i, en breu, cal iniciar la sembra del cereal d’hivern La Federació de Cooperatives Agràries de...
‘Lo Sindicat. 100 anys del Celler Cooperatiu de Gandesa’
‘Lo Sindicat. 100 anys del Celler Cooperatiu de Gandesa’ 23/10/2019 Com a acte culminant de la celebració dels 100 anys del Celler Cooperatiu de Gandesa, el dijous 31 d'octubre, la sala de cinema de la Societat Unió Gandesana acollirà l'estrena del...
Cellers Unió presenta el nou Perlat
Cellers Unió presenta el nou Perlat 22/10/2019 Cellers Unió presenta el seu nou Perlat, un vi amb estructura i aromes que li confereixen una personalitat renovada, adaptada als gustos actuals del mercat. La presentació s’ha fet aquest dilluns...
La FCAC busca el compromís de Turquia  per a recuperar els preus en l’avellana
La FCAC busca el compromís de Turquia per a recuperar els preus en l’avellana 17/10/2019 Catalunya produeix el 95% de l’avellana de l’Estat espanyol La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa demà, divendres 17 d’octubre, en la reunió anual entre la...
Surt al mercat el Puresa Macabeu 2016, el nou monovarietal del Celler Cooperatiu Gandesa
Surt al mercat el Puresa Macabeu 2016, el nou monovarietal del Celler Cooperatiu Gandesa 16/10/2019 El Puresa Macabeu esdevé el sisè vi de la gamma Puresa i se suma als monovarietals de Garnatxa blanca, Carinyena i Morenillo, i el Dolç blanc brisat i el Dolç negre Novetats al Celler...
Cellers Domenys distingit com a Millor Celler 2019 en la 7a edició dels Premis Vinari
Cellers Domenys distingit com a Millor Celler 2019 en la 7a edició dels Premis Vinari 15/10/2019 Cellers Domenys ha estat el celler que ha obtingut el major nombre de guardons amb 2 plates i 2 bronzes de categoria i 1 plata de la DO Catalunya Cellers Domenys triomfa en la 7a edició dels...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x