Comunicats de premsa

El 38% de les pomes que es venen a Espanya són d’importació

23/02/2015

Les dades es desprenen d’un estudi elaborat a supermercats de Lleida, Saragossa, Barcelona i Madrid

Avui s’ha presentat l’anàlisi de la presència de poma i pera nacionals versus les d’importació a les principals cadenes espanyoles que es va elaborar el passat mes de desembre a supermercats de Lleida, Saragossa, Barcelona i Madrid. Les dades les ha presentat Afrucat en un acte que ha comptat amb el recolzament i la presència de representants de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i les organitzacions professionals agràries.

Segons l’estudi, hi ha un 38% de pomes i un 5% de peres que es venen a les principals cadenes de Espanya que són d’importació. Aquestes dades globals es poden matisar per cadenes, observant que existeixen grans diferències estratègiques entre les superfícies i fins i tot entre botigues d’una mateixa cadena en funció d’on està ubicada.

D’aquesta observació se n’extreu l’ordenació de les cadenes segons el % de referències que tenen en pomes i peres de procedència espanyola.

En el cas de pomes, hi ha 7 supermercats que es troben al voltant del 90% i més de pomes de procedència espanyola en els seus lineals, 4 dels quals arriben fins al 100% de poma autòctona (Bon Àrea, Bon Preu, Caprabo, Plusfresc, Dia, Esclat i Lidl).

En el cas de peres, hi ha 11 supermercats que es troben al voltant del 90% i més de peres de procedència espanyola en els seus lineals, 7 dels quals arriben fins al 100% de poma autòctona (Bon Àrea, Bon Preu, Caprabo, Eroski, Esclat, Plusfresc, Supercor, Carrefour, Hipercor, El Corte Inglés y Dia).

L’anàlisi també constata que una mateixa cadena mostra una estratègia diferenciada en les seves pròpies botigues en funció de la seva localització geogràfica. En aquest cas, s’observa més sensibilitat en les botigues ubicades en les zones de producció o més properes a elles. Així trobem que en general, a les cadenes ubicades a Lleida hi ha més pera i poma autòctona (80%), seguides de les de Barcelona i Saragossa amb uns nivells similars (60%) i finalment a les botigues de Madrid és on hi ha menys fruita nacional (50%).

Pel que fa a l’evolució de les dades i a partir de les xifres de l’Infolineal, l’estudi de punts de venda que fa Afrucat des de l’any 2011, es pot afirmar que existeix una tendència en els darrers anys a incrementar la presència de pomes i peres espanyoles en els lineals en detriment de les d’importació.

El sector fruiter demana recolzar la producció autòctona

El sector coincideix a demanar al consumidor que exigeixi fruita autòctona en el punt de venda i que opti per aquelles ensenyes que recolzen la producció. També han demanat més sensibilització a totes les cadenes que encara no han fet l’aposta per recolzar les zones de producció espanyoles i la seva economia. Pel que fa a l’administració se li ha sol·licitat que continuïn en la línia en la que ja treballen, amb les estratègies de proximitat per part del Departament d’Agricultura i les reunions del Ministeri d’Agricultura amb les cadenes per demanar-los que prioritzin la producció espanyola.

Finalment la taula ha felicitat aquelles cadenes que ja han fet una clara aposta pel producte nacional.

Afrucat ha destacat que ens trobem en un moment econòmic crucial per a la fructicultura, amb una bona producció altament competitiva que rep les conseqüències del veto rus traduïdes en una manca de fluïdesa en les vendes (sobretot de poma) “és el moment de promocionar el que és nostre com fan a la resta d’Europa”.

A la vista d’aquestes dades que es van recollir en un moment de l’any en que les importacions no acostumen a ser les més altes, Afrucat ha decidit repetir cada tres mesos aquest estudi i monitoritzar com evolucionen els lineals.
 

Anàlisi de la presència de poma i pera nacionals versus les d’importació a les principals cadenes espanyoles

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha  a la fruita seca per evitar l’abandonament
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament 22/07/2019 El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
La FCAC, crítica amb la proposta  de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar  un miler d’hectàrees d’olivera i ametller
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller 09/07/2019 El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat La Federació de...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 17/06/2019 Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives...
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia 14/06/2019 Un equip de Muria BIO , liderat pel seu president, Rafel Muria, ha participat a la primera edició de la fira Organic Food Iberia, celebrada la passada setmana a IFEMA (Madrid). Organic Food...
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari 14/06/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca durà a terme, diumenge 16 de juny, diversos actes commemoratius del 125è aniversari de la seva fundació coincidint amb la Festa del Trepat...
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 12/06/2019 El Xef Nacho Arregui, assessor gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, serà l’encarregat d’oferir un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x