Comunicats de premsa

El 38% de les pomes que es venen a Espanya són d’importació

23/02/2015

Les dades es desprenen d’un estudi elaborat a supermercats de Lleida, Saragossa, Barcelona i Madrid

Avui s’ha presentat l’anàlisi de la presència de poma i pera nacionals versus les d’importació a les principals cadenes espanyoles que es va elaborar el passat mes de desembre a supermercats de Lleida, Saragossa, Barcelona i Madrid. Les dades les ha presentat Afrucat en un acte que ha comptat amb el recolzament i la presència de representants de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i les organitzacions professionals agràries.

Segons l’estudi, hi ha un 38% de pomes i un 5% de peres que es venen a les principals cadenes de Espanya que són d’importació. Aquestes dades globals es poden matisar per cadenes, observant que existeixen grans diferències estratègiques entre les superfícies i fins i tot entre botigues d’una mateixa cadena en funció d’on està ubicada.

D’aquesta observació se n’extreu l’ordenació de les cadenes segons el % de referències que tenen en pomes i peres de procedència espanyola.

En el cas de pomes, hi ha 7 supermercats que es troben al voltant del 90% i més de pomes de procedència espanyola en els seus lineals, 4 dels quals arriben fins al 100% de poma autòctona (Bon Àrea, Bon Preu, Caprabo, Plusfresc, Dia, Esclat i Lidl).

En el cas de peres, hi ha 11 supermercats que es troben al voltant del 90% i més de peres de procedència espanyola en els seus lineals, 7 dels quals arriben fins al 100% de poma autòctona (Bon Àrea, Bon Preu, Caprabo, Eroski, Esclat, Plusfresc, Supercor, Carrefour, Hipercor, El Corte Inglés y Dia).

L’anàlisi també constata que una mateixa cadena mostra una estratègia diferenciada en les seves pròpies botigues en funció de la seva localització geogràfica. En aquest cas, s’observa més sensibilitat en les botigues ubicades en les zones de producció o més properes a elles. Així trobem que en general, a les cadenes ubicades a Lleida hi ha més pera i poma autòctona (80%), seguides de les de Barcelona i Saragossa amb uns nivells similars (60%) i finalment a les botigues de Madrid és on hi ha menys fruita nacional (50%).

Pel que fa a l’evolució de les dades i a partir de les xifres de l’Infolineal, l’estudi de punts de venda que fa Afrucat des de l’any 2011, es pot afirmar que existeix una tendència en els darrers anys a incrementar la presència de pomes i peres espanyoles en els lineals en detriment de les d’importació.

El sector fruiter demana recolzar la producció autòctona

El sector coincideix a demanar al consumidor que exigeixi fruita autòctona en el punt de venda i que opti per aquelles ensenyes que recolzen la producció. També han demanat més sensibilització a totes les cadenes que encara no han fet l’aposta per recolzar les zones de producció espanyoles i la seva economia. Pel que fa a l’administració se li ha sol·licitat que continuïn en la línia en la que ja treballen, amb les estratègies de proximitat per part del Departament d’Agricultura i les reunions del Ministeri d’Agricultura amb les cadenes per demanar-los que prioritzin la producció espanyola.

Finalment la taula ha felicitat aquelles cadenes que ja han fet una clara aposta pel producte nacional.

Afrucat ha destacat que ens trobem en un moment econòmic crucial per a la fructicultura, amb una bona producció altament competitiva que rep les conseqüències del veto rus traduïdes en una manca de fluïdesa en les vendes (sobretot de poma) “és el moment de promocionar el que és nostre com fan a la resta d’Europa”.

A la vista d’aquestes dades que es van recollir en un moment de l’any en que les importacions no acostumen a ser les més altes, Afrucat ha decidit repetir cada tres mesos aquest estudi i monitoritzar com evolucionen els lineals.
 

Anàlisi de la presència de poma i pera nacionals versus les d’importació a les principals cadenes espanyoles

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Cellers Unió presenta el nou Perlat
Cellers Unió presenta el nou Perlat 22/10/2019 Cellers Unió presenta el seu nou Perlat, un vi amb estructura i aromes que li confereixen una personalitat renovada, adaptada als gustos actuals del mercat. La presentació s’ha fet aquest dilluns...
La FCAC busca el compromís de Turquia  per a recuperar els preus en l’avellana
La FCAC busca el compromís de Turquia per a recuperar els preus en l’avellana 17/10/2019 Catalunya produeix el 95% de l’avellana de l’Estat espanyol La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa demà, divendres 17 d’octubre, en la reunió anual entre la...
Surt al mercat el Puresa Macabeu 2016, el nou monovarietal del Celler Cooperatiu Gandesa
Surt al mercat el Puresa Macabeu 2016, el nou monovarietal del Celler Cooperatiu Gandesa 16/10/2019 El Puresa Macabeu esdevé el sisè vi de la gamma Puresa i se suma als monovarietals de Garnatxa blanca, Carinyena i Morenillo, i el Dolç blanc brisat i el Dolç negre Novetats al Celler...
Cellers Domenys distingit com a Millor Celler 2019 en la 7a edició dels Premis Vinari
Cellers Domenys distingit com a Millor Celler 2019 en la 7a edició dels Premis Vinari 15/10/2019 Cellers Domenys ha estat el celler que ha obtingut el major nombre de guardons amb 2 plates i 2 bronzes de categoria i 1 plata de la DO Catalunya Cellers Domenys triomfa en la 7a edició dels...
Manifest d'entitats sobre la sentència del judici als líders independentistes
Manifest d'entitats sobre la sentència del judici als líders independentistes 14/10/2019 Avui 14 d’octubre hem conegut la sentència del Tribunal Suprem al judici als líders de la societat civil i representants polítics. Una sentència que condemna a: Oriol Junqueras per...
La Cooperativa d'Ivars acollirà l'obra d'Art Rural més gran de Catalunya
La Cooperativa d'Ivars acollirà l'obra d'Art Rural més gran de Catalunya 11/10/2019 Trenta-vuit metres d’alt i dotze d’ample. 1.358 metres quadrats. Aquests són les dimensions de les tres sitges de la fàbrica de pinsos de Torregrossa que, a finals d’octubre, es convertiran...
Com sona el Celler de Barberà?
Com sona el Celler de Barberà? 10/10/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà organitza, el pròxim divendres 11 d’octubre, la sessió “Com sona el Celler de Barberà?” en el marc de les accions commemoratives del seu 125è...
JARC i FCAC se sumen a la manifestació a Madrid en defensa del sector de l’oli d’oliva
JARC i FCAC se sumen a la manifestació a Madrid en defensa del sector de l’oli d’oliva 08/10/2019 JARC lamenta que l’especulació de part de la indústria i envasadors mantinguin una tendència a la baixa del preu FCAC reclama mesures d’autoregulació del mercat obligatòries per a tot el...
La Fageda aposta per dispensadors de iogurt a granel i envasos de cartró
La Fageda aposta per dispensadors de iogurt a granel i envasos de cartró 04/10/2019 La Fageda ha decidit innovar en el seu producte estrella: el iogurt. Nous envasos, nous gustos, noves textures de iogurt arriben properament al mercat. A partir del proper mes de novembre estarà a...
La FCAC alerta que oli d’oliva i vi seran els més perjudicats pel 25% addicional en els aranzels als EUA
La FCAC alerta que oli d’oliva i vi seran els més perjudicats pel 25% addicional en els aranzels als EUA 03/10/2019 Espanya és el principal exportador d’oli d’oliva (428 M€) i el cinquè de vi (300 M€) als Estats Units Les cooperatives denuncien que el sector agroalimentari torna a ser moneda de canvi...
Cooperativa d’Ivars aposta per un sector boví amb activitat professional i sostenible
Cooperativa d’Ivars aposta per un sector boví amb activitat professional i sostenible 03/10/2019 La XVIII Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d’Ivars ha reunit avui uns 120 productors i tècnics del sector. Antoni Pané, director general de la cooperativa, ha obert l’acte...
Les mels ecològiques de Muria BIO, unes de les més premiades a nivell mundial, presents a BioCultura València 2019
Les mels ecològiques de Muria BIO, unes de les més premiades a nivell mundial, presents a BioCultura València 2019 02/10/2019 Mel Muria ha participat amb totes les seves gammes de producte Muria BIO a la 8a edició de BioCultura, la fira bienal de productes ecològics i consum responsable més important de l’estat...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x