La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya és entitat col·laboradora de la nova estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent RIS3CAT, que promou ACCIÓ. El programa se centra en els àmbits en què Catalunya té avantatges competitius, com l’alimentació, per tal de reorientar el sector productiu cap a un model encara més sostenible i integrador.
L’objectiu de la Federació participant d’iniciatives com aquesta és promoure la innovació a les cooperatives mitjançant la col·laboració amb centres de recerca i universitats. En el projecte RIS3CAT, la Federació està implicada en el desenvolupament de les tres comunitats que s’han posat en marxa en el sector agroalimentari fomentant la incorporació de cooperatives agràries al programa.
Aquestes comunitats són les d’alimentació, tecnologies de producció i gastronomia. Les seves finalitats són impulsar un pla d’actuacions conjunt i beneficiós per al sector, desenvolupar inversions estratègiques, afavorir la modernització tecnològica i millorar la rendibilitat dels processos productius.
Comunitat Alimentació
Està liderada per l’IRTA.
La Federació ha concretat l’impuls a un projecte de les cooperatives vinculat amb l’autenticació de l’oli.
Comunitat de Tecnologies de Producció Agroalimentària (COTPA)
Està liderat per la Universitat de Lleida i la Universitat Politècnica de Catalunya, i inclou tres subgrups de treball: Agricultura, Indústria Agroalimentària i Ramaderia.
En l’àmbit agrari està previst investigar sobre agricultura sostenible de baix input (agricultura de precisió), sanitat vegetal i noves varietats de fruita resistents a plagues i d’alta qualitat organolèptica. El grup d’indústria farà projectes sobre eficiència dels processos, aprofitament dels subproductes i nous materials per a envasos. Finalment, dins el grup ramaderia els projectes estaran relacionats amb el concepte smartfarming, recerca en solucions per a patologies del porcí i reaprofitament de subproductes de la indústria agroalimentària per la seva incorporació als pinsos.
Comunitat de Gastronomia
Està liderada per la Universitat de Barcelona.
Els projectes en preparació varien des dels projectes de IV-V gamma a estratègies per potenciar el consum de productes de proximitat i programes de recerca concrets per a sectors com l’oli i el vi.
Amb l’objectiu de reforçar la identificació del cooperativisme agrari amb una forma diferent de fer empresa i de posar en relleu el seu paper en...
Crear cooperatives i crear llocs de treball són els principals objectius dels projectes singulars que s’impulsen des de la direcció general...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, mitjançant les 115 cooperatives i entitats adherides al Grup DUN-FCAC, ha tornat a esdevenir...
L’objectiu del projecte és reforçar la competitivitat de les cooperatives, com a indústries del sector alimentari, mitjançant la millora de la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la Federació Catalana de Bancs d’Aliments han subscrit un conveni de col·laboració per...
Viticultor professional, Joan Josep Raventós (Bràfim, 1961) és president de la cooperativa agrícola del seu poble. Responsable de vi de la...
Els inicis de la campanya de l’oli estan marcats, enguany, per la complicada situació de mercat que el sector travessa des de fa alguns...
Des de l’inici de campanya, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va mostrar la seva preocupació arran dels importants volums de...
4.400 llocs de treball a cooperatives agràries
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8 a 15 h
Estiu: dilluns a divendres de 8.30 a 14 h