Carregant web FCAC

Innovació de la mà de RIS3CAT

18/02/2016
Innovació de la mà de RIS3CAT
Innovació de la mà de RIS3CAT © Fruits de Ponent

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya és entitat col·laboradora de la nova estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent RIS3CAT, que promou ACCIÓ. El programa se centra en els àmbits en què Catalunya té avantatges competitius, com l’alimentació, per tal de reorientar el sector productiu cap a un model encara més sostenible i integrador.

L’objectiu de la Federació participant d’iniciatives com aquesta és promoure la innovació a les cooperatives mitjançant la col·laboració amb centres de recerca i universitats. En el projecte RIS3CAT, la Federació està implicada en el desenvolupament de les tres comunitats que s’han posat en marxa en el sector agroalimentari fomentant la incorporació de cooperatives agràries al programa.

Aquestes comunitats són les d’alimentació, tecnologies de producció i gastronomia. Les seves finalitats són impulsar un pla d’actuacions conjunt i beneficiós per al sector, desenvolupar inversions estratègiques, afavorir la modernització tecnològica i millorar la rendibilitat dels processos productius.

Comunitat Alimentació

Està liderada per l’IRTA.
La Federació ha concretat l’impuls a un projecte de les cooperatives vinculat amb l’autenticació de l’oli.

Comunitat de Tecnologies de Producció Agroalimentària (COTPA)

Està liderat per la Universitat de Lleida i la Universitat Politècnica de Catalunya, i inclou tres subgrups de treball: Agricultura, Indústria Agroalimentària i Ramaderia.
En l’àmbit agrari està previst investigar sobre agricultura sostenible de baix input (agricultura de precisió), sanitat vegetal i noves varietats de fruita resistents a plagues i d’alta qualitat organolèptica. El grup d’indústria farà projectes sobre eficiència dels processos, aprofitament dels subproductes i nous materials per a envasos. Finalment, dins el grup ramaderia els projectes estaran relacionats amb el concepte smartfarming, recerca en solucions per a patologies del porcí i reaprofitament de subproductes de la indústria agroalimentària per la seva incorporació als pinsos.

Comunitat de Gastronomia

Està liderada per la Universitat de Barcelona.
Els projectes en preparació varien des dels projectes de IV-V gamma a estratègies per potenciar el consum de productes de proximitat i programes de recerca concrets per a sectors com l’oli i el vi.

Altres notícies
04.04.2024

Bateria de millores a la Política Agrària Comuna

04/2024

Davant l’anunci del Ministeri d’Agricultura de modificar el Pla Estratègic de la PAC per a 2025, la Federació de Cooperatives Agràries de...

04.04.2024

La FCAC compareix al Parlament

04/2024

El Projecte de modificació de la Llei d’orientació agrària, estableix el règim sancionador per a una incorrecta gestió de les dejeccions...

04.04.2024

La pagesia al Parlament de Catalunya

04/2024

En el marc de la intervenció de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya en el Ple monogràfic de la pagesia al Parlament de Catalunya,...

04.04.2024

Gestió de la sequera

04/2024

Enfront de la sequera que està afectant al país, tant la ramaderia com l'agricultura es troben en una situació delicada que requereix una gestió...

04.04.2024

Pla pioner per prevenir el malbaratament de fruita

04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha presentat el Pla col·lectiu de prevenció de pèrdues i malbaratament en el sector de la...

04.04.2024

Formació sobre el mercat de cereals

04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha organitzat un curs sobre eines de gestió del risc i funcionament dels mercats de cereals i...

04.04.2024

Suprimir el límit de 40 arnes a espais naturals

04/2024

Amb l’objectiu que les abelles puguin accedir a una major diversitat de flors en entorns segurs, la Federació de Cooperatives Agràries de...

04.04.2024

"Una reducció del reg agrícola del 80% suposaria la nostra desaparició"

04/2024

Productor de poma, sucs, sidres i altres elaborats de la poma. Vicepresident de la cooperativa Girona Fruits i expresident de la IGP Poma de Girona....

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya