En els darrers anys hem vist com la digitalització s'ha implantat de ple a les nostres vides quotidianes, sobretot a partir de l'aparició dels telèfons intel·ligents o smartphones. En paral·lel, s'han desenvolupat aplicacions de gran consum mundial (Facebook, Google, Twitter... són algunes de les més conegudes) que han generat companyies privades mundials de mida gegant, les més grans en capitalització borsària fins ara.
Al sector agroalimentari hem vist implantar la digitalització en diversos àmbits: en la producció agrària amb els sistemes de control del reg, llibres de camp digitalitzats, control integrat de granges, sistemes electrònics i informatitzats en el control i la gestió de processos de les indústries agroalimentàries, seguiment de la traçabilitat mitjançant sistemes digitals i un llarg etcètera. Els dies 25 i 26 de novembre a Lleida veurem moltes més d'aquestes aplicacions concretes que cada cop avancen més i s'adapten millor a les necessitats de tota la cadena de producció alimentària.
Davant la pregunta de si al sector agroalimentari estem avançant prou, la resposta no és clara, encara que es decanta cap a un "ha de millorar". "Ha de millorar" a causa de factors interns i de factors externs al sector. Entre els externs cal destacar la manca d'infraestructures, el cost d'adquisició de determinats equips i, sobretot, la manca de persones capacitades (talent) per implantar aquestes innovacions disruptores (hi ha una forta competència per part d'altres sectors de l'econonomia més atractius per a aquest talent). Entre els interns, la manca de capacitat de captació d'aquest talent (els motius són diversos) i un mercat de treball amb una oferta elevada que permet suplir els costos associats a la inversió tecnològica per costos laborals.
Al Fòrum DATAGRI veurem solucions concretes, per sectors, per àmbits, per tecnologies, etc. que són desenvolupades per grans empreses tecnològiques i per altres de més petites però molt innovadores.
No obstant, estem a la ruta adequada. Aquests dos dies del Fòrum DATAGRI veurem solucions concretes, per sectors, per àmbits, per tecnologies, etc. que són desenvolupades per grans empreses tecnològiques i per altres de més petites però molt innovadores. Totes elles orientades al sector en les diverses fases de producció, transformació i comercialització.
Als agents del sector se’ns demana facilitar la disseminació d'aquestes solucions a través de dues vies. La primera a través de la formació i la informació: jornades tècniques, activitats de formació, sessions de demostració i altres de semblants. La segona, impulsar mecanismes per facilitar la inversió en aquestes tecnologies, públics i privats. Entre els mecanismes públics, adaptant ràpidament les polítiques que de vegades limiten el suport a aquestes o que en limiten la implantació efectiva. Entre els agents privats, demostrar de manera clara i inequívoca que la inversió en aquestes tecnologies i en la seva implantació és rendible.
M'atreveixo a afirmar que el que hem vist fins ara és la primera fase d'aquesta gran revolució tecnològica en què estem immersos i que és la més gran a què s'enfronta la humanitat. La combinació de la reducció del cost dels equips necessaris (hard) i la generació de grans quantitats de dades multiplicarà exponencialment la seva explotació a partir de la seva gestió integrada (Big Data) que, alhora, són la matèria primera de l'anomenada actualment Intel·ligència Artificial. Aquests dos elements, conjugats amb l'explosió de la robòtica a tota la cadena agroalimentària, ens fan augurar un nou paradigma en la producció i distribució d'aliments.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) organitza la XXXIX Assemblea General, dijous 2 de juny, a La Granada (Alt Penedès). Hi...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una jornada destinada a les cooperatives de subministraments amb...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Unió de Pagesos van fer una valoració positiva del resultat de les accions de control...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat en el Grup Motor per a l’elaboració del Pla d’acció per al...
Les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya han estat reconegudes avui, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de les Abelles, amb...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) xifra en 2.805 tones d’ametlla en gra les expectatives de producció de la campanya...
L’acord es va assolir ahir en el decurs de la primera reunió del grup de treball específic per abordar les conseqüències de l’episodi de...
Les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya seran reconegudes en l’entrega dels premis del II Concurs ‘Les millors mels catalanes’, que...
Cooperatives: terra, mans, ànima i tradició
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8 a 15 h
Estiu: dilluns a divendres de 8.30 a 14 h