15/04/2015
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha aconseguit el compromís de la Conselleria d’Agricultura de defensar, davant la Comissió Europea, mesures agroambientals adaptades a l’apicultura catalana. L’acord es va assolir en una reunió, ahir, amb el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala.
En concret, el Departament defensarà que es pugui fer transhumància fora de les zones fràgils durant 4 mesos, entre març i setembre, i per a un màxim del 70% de les arnes incloses en la sol·licitud. Per a Josep M. Margalef, portaveu de les cooperatives apícoles, “és imprescindible que es mantingui aquest període de quatre mesos perquè és la proposta és la que més s’adapta a l’apicultura catalana i als ritmes de floració en les nostres condicions climàtiques”.
Així mateix, la Conselleria s’ha compromès a analitzar la possibilitat de flexibilitzar els requisits d’identificació dels assentaments dels abellars. La FCAC defensa que es faci mitjançant coordenades x,y en la projecció UTM, com es planteja en altres comunitats autònomes.
Finalment, la FCAC va ressaltar la necessitat que es publiqui en breu l’ordre de convocatòria del Contracte Global d’Explotació -que regula totes les mesures agroambientals, les indemnitzacions compensatòries i els ajuts d’inversió en les explotacions agràries- perquè el període de sol·licitud de la DUN ja està obert i el sector necessita conèixer la regulació a què es pot acollir.
Firabril 2015
El pròxim dissabte, 18 d’abril, s’organitza, al Perelló, la fira de la mel i l’oli d’oliva FIRABRIL 2015 en la qual participen les cooperatives apícoles.
Està previst que el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, mantindrà una reunió amb el sector coincidint amb la inauguració.