Carregant web FCAC

Principis cooperatius

L'Aliança Cooperativa Internacional és l'organització que representa les cooperatives de tot el món

Es va fundar a Londres al 1895 i, en l’actualitat, aglutina 1.000 milions de persones de 94 països dels cinc continents.

En el Congrés de Manchester de 1995 es va adoptar la Declaració sobre la Identitat Cooperativa, que inclou un conjunt revisat de principis per guiar les organitzacions cooperatives del segle XXI.

 

 

1 ADHESIÓ VOLUNTÀRIA I OBERTA

Les cooperatives som organitzacions voluntàries, obertes a totes les persones capaces de fer-ne servir els serveis i disposades a acceptar les responsabilitats de ser-ne sòcies, sense discriminació social, política, religiosa, racial o sexual.

2 GESTIÓ DEMOCRÀTICA PER PART DELS SOCIS

Les cooperatives són organitzacions gestionades democràticament per les persones sòcies, que participen activament a l'hora d'establir-ne les polítiques i prendre decisions. Les dones i els homes escollits per representar i gestionar les cooperatives en són responsables davant les persones sòcies.
 

3 PARTICIPACIÓ ECONÒMICA DELS SOCIS

Les persones sòcies contribueixen equitativament al capital de les cooperatives. Una part d'aquest capital és de propietat comuna de la cooperativa. D'altra banda, les persones sòcies reben una compensació limitada en relació amb el capital aportat i assignen els excedents per al desenvolupament de la cooperativa mitjançant l'establiment de reserves.
 

4 AUTONOMIA I INDEPENDÈNCIA

Les cooperatives són organitzacions autònomes d'autoajuda gestionades per les persones sòcies. Si firmen acords amb altres organitzacions, governs inclosos, o bé si aconsegueixen capital de fonts externes, ho fan en termes que assegurin el control democràtic per part de la massa social i mantinguin l'autonomia cooperativa.

5 EDUCACIÓ, FORMACIÓ I INFORMACIÓ

Les cooperatives proporcionen educació i formació a les persones sòcies, als representants escollits, als càrrecs directius i als treballadors perquè puguin contribuir d'una manera eficaç al desenvolupament de les cooperatives. També informen el gran públic, especialment els joves i els líders d'opinió, de la naturalesa i els beneficis de la cooperació.
 

6 COOPERACIÓ ENTRE COOPERATIVES

Les cooperatives serveixen al seu teixit social de la manera més eficaç possible i enforteixen el moviment cooperatiu treballant conjuntament amb estructures locals, nacionals, regionals i internacionals.

7 INTERÈS PER LA COMUNITAT

Les cooperatives treballen per aconseguir el desenvolupament sostenible de les seves comunitats mitjançant polítiques aprovades pel seu teixit social.

 

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya