Carregant web FCAC

Qui som?

A principi dels anys ’80, un grup de persones van creure en la necessitat d'articular una entitat que conferís representació i defensa a l’històric moviment cooperatiu agrari català

Així va néixer la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, constituïda formalment l'any 1983.

Des de les oficines de Barcelona i Lleida, la Federació treballa per potenciar el creixement i la competitivitat del sector cooperatiu agroalimentari, un compromís que ha fet extensiu al conjunt de la població agrària i el món rural.

Els principis i valors que l’inspiren aporten valor afegit i diferencial a un sector que, des de l’economia social, contribueix a un creixement econòmic responsable, sostenible i integrador socialment i territorialment.

L’organització de la Federació es basa en la participació democràtica de les associades, que estan representades a l’Assemblea General i s’organitzen mitjançant branques de producció i grups específics. Els representants d’aquestes branques i grups constitueixen el Consell Rector, en el si del qual s’elegeix president.

Les cooperatives agràries catalanes han estat presidides per n’Antoni Casanova i Brugal (1983-1990), en Xavier Tubert i Alsina (1990-2008), en Josep Pere Colat i Clua (2008-2014) i en Ramon Sarroca i Capell (2014 - actualitat).

En reconeixement a la tasca desenvolupada, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha estat distingida amb la Placa a l’Agricultura (2003), amb la Placa al treball President Macià (2013), en la categoria de responsabilitat social empresarial, i amb la Creu de Sant Jordi (2023) en reconeixement als seus principis i valors, que enriqueixen un sector que, des de l’economia social, contribueix a un creixement econòmic responsable, sostenible i integrador socialment i territorialment.

#40anysFCAC

Amb la vista posada en el futur i el convenciment que “Som terra. Som força. Som cooperativa”, la FCAC ha celebrat el 40è aniversari de la seva fundació.

El 7 de juny de 2023, el Monestir Sant Benet de Bages va acollir uns 300 cooperativistes en un acte emotiu de reconeixement a les persones que han presidit l’entitat i homenatge a les cooperatives sòcies.

L’artista lleidatana Lily Brick va crear una litografia que reprodueix la mà d’un pagès de 60 anys i simbolitza l’eina de treball i el sacrifici de qui treballa dia rere dia per oferir aliments de qualitat al conjunt del país.

També es va dedicar el Cant a les cooperatives agràries i l’orgull pagès a un sector que persisteix tenint cura del territori malgrat plogui, caigui neu o pedra o hi hagi mancança d’aigua.

193 cooperatives i 32.115 socis i sòcies productors
Converteixen la Federació en l’entitat que lidera el cooperativisme agrari, un model econòmic i social arrelat a territori i on el valor afegit reverteix en el propi sector
37% de la
Producció Final Agrària
Aportació de les cooperatives sòcies a nivell català, alhora que es produeix un creixement sostingut de la facturació que permet la consolidació dels llocs de treball en aquest sector
33 comarques catalanes
Tenen presència cooperativa, empreses que generen riquesa a l’entorn i amb una forta implicació en la conservació del medi ambient
28,5% de cooperatives centenàries
Demostra l’encert d’un model que respon a les necessitats econòmiques, socials i d’equilibri territorial en el món rural
Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya