Comunicats de premsa

Les cooperatives agràries necessiten un Pla per al foment de la competitivitat

22/05/2015

El Pla Marc del Cooperativisme Agrari Català reforçarà el lideratge del sector amb 91 actuacions estratègiques

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha presentat, aquest matí, el “Document de reflexió estratègica: Visió 2020” que tanca la segona fase del Pla Marc del Cooperativisme Agrari Català. Les conclusions s’han presentat en un acte presidit pel conseller d’Agricultura, Josep M. Pelegrí, en el marc de la XXXII Assemblea General de la FCAC, feta avui a la Llotja de Lleida i a la qual han assistit més de 350 persones.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha explicat que “el Pla Marc és un full de ruta que marca les prioritats de les cooperatives agràries per a la pròxima dècada, amb la finalitat de reforçar les nostres organitzacions i els socis. És un compromís amb les cooperatives i des de les cooperatives, una eina bàsica per al futur del món rural i de les persones que hi vivim”.

L’acte de cloenda de l’Assemblea General ha estat presidit pel conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, que encapçala el Departament promotor de la nova Llei de cooperatives, projecte legislatiu que actualment s’està tramitant al Parlament de Catalunya per a la seva aprovació.

Principals conclusions del Pla Marc del Cooperativisme Agrari Català

Les línies de futur que apunta el Pla Marc han sorgit d’una primera fase de diagnosi del sector i d’una posterior discussió, rica i plural, que s’ha dut a terme els últims sis mesos i en la qual han participat més de 150 cooperativistes d’arreu del territori.

El document de reflexió estratègica “Visió 2020” s’organitza al voltant de 4 eixos (estructura social, col·laboració i vertebració, comercialització i producte cooperatiu), que es desglossen en 13 grans objectius i es concreten en 91 actuacions.

La principal conclusió és la necessitat d’articular un nou Pla per al foment de la competitivitat, que reforci el lideratge de les cooperatives i propiciï un salt significatiu en la dimensió mitjana d’aquestes empreses, donant suport a noves formes de col·laboració i potenciant la intercooperació i la integració comercial a través de convenis, a més de fomentar les fusions empresarials.

Altres objectius serien promoure la incorporació de joves i la implicació del soci a la cooperativa, millorar la professionalització d’aquestes empreses, promoure la innovació, crear bancs de terres i fomentar el model de cooperativa agrària amb secció de crèdit.

En l’àmbit de comercialització, la FCAC té el repte de fomentar la creació d’una xarxa d’agrobotigues i la internacionalització, a partir d’estratègies de promoció conjunta i la possible creació d’una marca cooperativa.

A Catalunya, hi ha 221 cooperatives agràries federades, que sumen 34.489 socis productors i una facturació global superior als 1.600 milions d’euros anuals. Per demarcacions territorials, hi ha 67 cooperatives a les comarques de Lleida, 67 cooperatives a les de Tarragona, 43 a les Terres de l’Ebre, 27 a Barcelona i 17 a Girona.

Per sectors de producció, hi ha 110 cooperatives que es dediquen a l’elaboració d’oli d’oliva, 90 cooperatives a fruita seca, 68 a vi i cava, 46 a fruita dolça, 39 a cereals i farratges, 20 a pinsos, 11 a horta, 10 a cítrics, 10 a ramaderia, 9 a llet, 2 concentren la producció d’arròs i 1 la de flor i planta ornamental. Cada cooperativa agrària pot dedicar-se a més d’una activitat productiva.

Segons la fase de diagnosi del Pla Marc -presentada l’octubre de l’any passat-, l’evolució de la facturació global des de l’any 2008 fins a 2011 és més favorable al sector cooperatiu que a l’agroindústria. Mentre les cooperatives agràries van augmentar les vendes netes un 0,9%, l’agroindústria van caure un 0,5%.

Durant el període estudiat, la facturació mitjana per empresa també va augmentar un 6,4% a les cooperatives mentre va baixar un 4,9% a l’agroindústria.

Quant als esforços per millorar la productivitat, l’evolució de la facturació per treballador a les cooperatives pràcticament duplicava a l’agroindústria en els últims dos anys de l’estudi. L’increment de la facturació per treballador era d’un 15,6% a les cooperatives (378 milers d’euros per treballador) i només d’un 8% a l’agroindústria (269 milers d’euros).

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 17/06/2019 Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives...
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia 14/06/2019 Un equip de Muria BIO , liderat pel seu president, Rafel Muria, ha participat a la primera edició de la fira Organic Food Iberia, celebrada la passada setmana a IFEMA (Madrid). Organic Food...
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari 14/06/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca durà a terme, diumenge 16 de juny, diversos actes commemoratius del 125è aniversari de la seva fundació coincidint amb la Festa del Trepat...
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 12/06/2019 El Xef Nacho Arregui, assessor gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, serà l’encarregat d’oferir un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de...
Arriba la 8a edició de La Festa Major del Vi, l’ADERNATS VINITFEST
Arriba la 8a edició de La Festa Major del Vi, l’ADERNATS VINITFEST 12/06/2019 Set edicions exhaurint entrades amb més de 500 persones, avalen la festa de referència del món vinícola tarragoní   Vinitfest 2019 Un any més, i ja en van vuit, la Catedral del Vi de...
La FCAC aplaudeix la iniciativa del “Pacte Nacional per l’Alimentació” que promou el Consell Català de l’Alimentació
La FCAC aplaudeix la iniciativa del “Pacte Nacional per l’Alimentació” que promou el Consell Català de l’Alimentació 07/06/2019 Les 194 cooperatives agràries catalanes aporten el 35% de la Producció Final Agrària La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra satisfeta amb la presentació, avui 7...
Mel Muria, ambaixadora de la Reserva de la Biosfera de Terres de l’Ebre a la iniciativa de la UNESCO “The MEL Project”
Mel Muria, ambaixadora de la Reserva de la Biosfera de Terres de l’Ebre a la iniciativa de la UNESCO “The MEL Project” 05/06/2019 L’empresa perellonenca Mel Muria s’ha desplaçat fins a Lunigiana, a la Toscana italiana, com a ambaixadora de la Reserva de la Biosfera de Terres de l’Ebre, per participar a la iniciativa de...
“Tots sumem!”, la iniciativa solidària de la Cooperativa Agrícola de Corbera d’Ebre amb l’Associació Jeroni de Moragas
“Tots sumem!”, la iniciativa solidària de la Cooperativa Agrícola de Corbera d’Ebre amb l’Associació Jeroni de Moragas 05/06/2019 La cooperativa Agrícola de Corbera d’Ebre impulsa la tercera edició del Vi Solidari “Sense Límits” a favor de l’Associació Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre. En el decurs de la gran...
La candidatura d’UP, la FCAC, l’Associació Vinícola Catalana i l’Associació Empresarial per a l’Agricultura Ecològica guanya les eleccions del CCPAE
La candidatura d’UP, la FCAC, l’Associació Vinícola Catalana i l’Associació Empresarial per a l’Agricultura Ecològica guanya les eleccions del CCPAE 04/06/2019 La Unió de Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), l’Associació Vinícola Catalana i l’Associació Empresarial per a l’Agricultura Ecològica, han guanyat les...
Cevipe s’adhereix al Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la Cadena Alimentària a Catalunya (CBPC) i al decàleg de sostenibilitat integral
Cevipe s’adhereix al Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la Cadena Alimentària a Catalunya (CBPC) i al decàleg de sostenibilitat integral 30/05/2019 CEVIPE, empresa cooperativa de segon grau s’ha adherit a l’Acord de Bones Pràctiques Comercials que promou el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya. Aquest acord té com a...
FCAC acull favorablement  la Llei d’espais agraris
FCAC acull favorablement la Llei d’espais agraris 29/05/2019 Són imprescindibles una actuació coordinada del Govern i la  participació del cooperativisme en el desenvolupament de la llei La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x