Comunicats de premsa

XXXV ASSEMBLEA GENERAL | Divendres 25 de maig, a Bordils

La FCAC renova el consell rector

25/05/2018

El relleu, protagonista en 3 dels 7 càrrecs de la junta que han anat a elecció

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) afronta el nou mandat amb una renovació important del consell rector, que s’ha ratificat avui en la XXXV Assemblea General feta a Bordils (Gironès). El secretari general d’Agricultura, David Mascort, ha presidit l’acte de cloenda, al qual han assistit uns 250 representants del sector.

Les últimes eleccions de la Federació han estat marcades pel relleu i fins a un 43% dels set membres de consell rector que s’han elegit són de nou nomenament. Els canvis s’han produït a les branques de vi –amb l’entrada de Joan Josep Raventós de la Cooperativa Agrícola de Bràfim-, arròs –Jordi Marcel Matamoros de la Càmara Arrossera del Montsià- i el grup específic de seccions de crèdit –Joan Torné de la Vinícola de Sarral.

Els pròxims dies, el nou consell rector elegirà qui serà president de la Federació d’entre els seus membres.

Composició actual del consell rector de la Federació:
 

BRANCA/GRUP ESPECÍFIC

REPRESENTANT

COOPERATIVA

BRANQUES QUE HAN ANAT A ELECCIÓ 2018    
Vi Joan Josep Raventós Agrícola i Secció de Crèdit de Bràfim, SCCL
Arròs Jordi Marcel Matamoros Càmara Arrossera del Montsià i Secció de Crèdit, SCCL
Subministraments Josep Lluís Escuer Fru-rose, SCCL
Oli d'oliva Antoni Galceran Agrícola i Secció de Crèdit la Palma, SCCL
Planta viva Ferran Sabater Corma, SCCL
Fruita i horta Ramon Sarroca Almenar Fruits, SCCL
Seccions de crèdit Joan Torné Vinícola de Sarral i Secció de Crèdit, Covisal, SCCL
BRANQUES QUE ANIRAN A ELECCIÓ 2020    
Conreus herbacis i farratges Jesús Ricou Agroserveis d'Almacelles, SCCL
Pinsos Martí Orra Agrària Plana de Vic i Secció de Crèdit, SCCL
Ramaderia i llet Ramon Armengol Del Camp d'Ivars d'Urgell i Secció de Crèdit, SCCL
Fruita seca Roger Palau Agrícola d'Alcover, SCCL
Desenvolupament rural Xavier Pié Agrícola i Secció de Crèdit de Vilabella, SCCL
Formació Enric Dalmau Camp de Cervià de les Garrigues i Secció de Crèdit, SCCL

 

Anuari socioeconòmic 2018

En el marc de l’Assemblea, també s’han presentat les dades de l’Anuari Socioeconòmic del cooperativisme agrari català 2018, que confirmen la tendència a l’alça del pes del cooperativisme sobre el conjunt de la producció final agrària a Catalunya.

A Catalunya, hi ha 204 cooperatives agràries federades que han incrementat la seva quota en el sector agroalimentari català al 37,2% a causa d’un major pes dels sectors agrícoles, mentre que els ramaders s’han mantingut estables després de l’alça de l’any passat.

Aquest progressió cooperativa es tradueix en un increment tant de l’ocupació fixa (63%, 2.794 treballadors) com femenina (49%, 2.182 treballadores). En total, les cooperatives generen 4.436 llocs de treball i el nombre mitjà de treballadors per empresa s’ha incrementat un 4,9% l’últim any.

La facturació global es manté estable en relació amb l’exercici anterior, en uns 1.600 milions d’euros, i també la facturació mitjana per cooperativa, que és d’uns 7,48 milions d’euros. En termes històrics i considerant les últimes quatre campanyes, la facturació global s’ha incrementat un 1,2% i la facturació mitjana per cooperativa un 5,5%. Aquesta evolució és fruit del procés de concentració i reestructuració del cooperativisme agrari.

En aquest mateix sentit, s’ha produït una reducció en el nombre de cooperatives i també el nombre de socis productors ha baixat un 3,5%, situant-se en 31.483, per la tendència general del sector agrari a la concentració de les explotacions. S’observa, a més, una lleugera tendència a l’alça de socis menors de 45 anys, que augmenten un 2,1% i ja representen el 14,9% del total.

Per demarcacions territorials, hi ha 62 cooperatives a les comarques de Lleida, 63 a les comarques de Tarragona, 39 a les Terres de l’Ebre, 24 a Barcelona i 16 a Girona.

Les 16 cooperatives de les comarques de Girona representen el 7,8% de Catalunya i facturen 77,4 milions d’euros (4,8% del total). La facturació mitjana és de 4,5 milions d’euros per cooperativa.

Les comarques de Lleida continuen sent les que tenen un major pes vers al conjunt de Catalunya. Les 62 cooperatives aglutinen un 53% del total de la facturació, 848 milions d’euros. A més, s’hi concentren les de major dimensió a nivell de facturació mitjana (13,05 milions d’euros).

En les comarques de Tarragona la facturació s’ha mantingut estable, només amb un lleuger descens de l’1,1% i se situa en 263 milions d’euros, mentre que a Terres de l’Ebre s’ha produït una davallada del 12,2% a causa de la disminució de la producció d’oli d’oliva per la sequera que l’increment de preus no va poder compensar.

A Barcelona, 24 cooperatives representen l’11,8% del total i facturen 257 milions d’euros.

Per sectors de producció, a Catalunya hi ha 103 cooperatives que participen en el sector de l’oli d’oliva, 81 cooperatives de fruita seca i garrofa, 63 de vi i cava, 42 de fruita dolça, 39 de cereals i farratges, 18 de pinsos, 11 d’horta, 10 de ramaderia, 6 de llet, 6 de cítrics, 2 concentren l’arròs i 1 la planta viva. Cada cooperativa agrària pot dedicar-se a més d’una activitat productiva.

Quant a la internacionalització, l’exportació mitjana per cooperativa ha augmentat un 12,6% i se situa en 3,15 milions d’euros.

Font: Federació Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha  a la fruita seca per evitar l’abandonament
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament 22/07/2019 El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
La FCAC, crítica amb la proposta  de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar  un miler d’hectàrees d’olivera i ametller
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller 09/07/2019 El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat La Federació de...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 17/06/2019 Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives...
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia 14/06/2019 Un equip de Muria BIO , liderat pel seu president, Rafel Muria, ha participat a la primera edició de la fira Organic Food Iberia, celebrada la passada setmana a IFEMA (Madrid). Organic Food...
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari 14/06/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca durà a terme, diumenge 16 de juny, diversos actes commemoratius del 125è aniversari de la seva fundació coincidint amb la Festa del Trepat...
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 12/06/2019 El Xef Nacho Arregui, assessor gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, serà l’encarregat d’oferir un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x