Carregant web FCAC

Afrucat, ASAJA, UPA, JARC i FCAC anuncien l’acord indústria-beneficència i apunten que a finals de setmana es poden produir les primeres retirades al suc

Les associacions denuncien la indiferència d’Europa front a la problemàtica de la fruita de pinyol

28/07/2014

Afrucat, Asociació Empresarial de Fruita de Catalunya, ASAJA, Associació Agrària de Joves Agricultors, UPA, Unión de Pequeños Agricultores, JARC, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i FCAC, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, han fet públic l’acord a que han arribat indústria i beneficència per a fer efectives les retirades al suc acordades juntament amb l’Administració i les OPFHs. Aquestes retirades es faran efectives amb el pagament en espècie del cost de transformació i envasat amb una correlació de 11 a 1. És a dir, per cada kg de suc que sortirà de la indústria cap a beneficència, el sector en lliurarà 11. Aquesta fruita serà pagada íntegrament per Europa a 26,9 cèntims d’euro per kilo.

L’acord de pagament en espècie, llargament reclamat pel sector, dotarà al mecanisme de més autonomia i facilitat d’aplicació gràcies a regular la via en que es financia la transformació.

El Ministeri d’Agricultura ha fixat en 10 milions de kilos el volum de retirada per aquesta via per tal de no distorsionar la lliure competència en el comerç del suc transformat. Tot i que, aquesta xifra es podria revisar a petició del sector.

El sector fruiter està convençut que amb aquesta mesura el mercat reaccionarà a l’alça i es recuperaran els preus.

Segons les darreres informacions el Fega i el Serma ja han aprovat tot el procediment i en dos-tres dies, a finals de setmana, es podrien començar a signar contractes entre el Banc dels aliments i les indústries transformadores

Malgrat la satisfacció del sector per haver aconseguit aquest acord, els representants de les entitats han denunciat la indiferència de la Comissió Europea front a la problemàtica que travessa enguany el sector frutícola espanyol i han anunciat que la batalla continua a Europa.

“El Comissari Ciolos no s’ha dignat ni a atendre, ni a contestar les nostres demandes, tot i que la Comissió ja va reconèixer que les mesures de gestió i previsió de crisi contemplades a la OCM no funcionen”.

“També hem trobat a faltar la resposta dels nostres líders europeus”.

“A partir d’ara el que hem de fer és lluitar amb antelació per a que la propera vegada que ens trobem en una situació com aquesta ja tinguem unes mesures de gestió i prevenció de crisi eficaces incloses en la nova OCM. Aquestes mesures passarien per incrementar el preu de retirada i per incrementar el volum que es permet retirar. Pel que fa al preu, en una situació ideal, aquest no hauria de ser inferior al preu de cost (30cts/kg aprox.), mentre que els volums no haurien de tenir límit més enllà d’aconseguir una reacció del mercat.”

Pel que fa als motius del que ha passat aquesta campanya de fruita de pinyol, es podria parlar de confluència de dos factors claus que han empès el preu cap avall, d’entrada un avançament sense precedents de fins a 15 dies en la campanya que van posar fruita en el mercat abans que les cadenes la contemplessin en les seves programacions i d’altra banda, unes condicions climàtiques desfavorables que limiten el consum europeu de fruita d’os.

El sector fruiter no considera que el volum de fruita produït enguany sigui en absolut el causant de la crisi ja que ens trobem en uns nivells similars al dels altres anys. En aquest sentit, lluny de frenar la producció espanyola de fruita d’os hem d’assumir que en som grans i bons productors i que el repte ara és buscar mercats nous i consolidar aquells en els que ja estem presents i dominem.

Altres notícies
01.07.2025

Caprabo i la FCAC refermen el seu compromís amb la proximitat amb la celebració de la Jornada Gastronòmica de productes de cooperatives agràries de Catalunya

01/07/2025

Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...

25.06.2025

El sector vitivinícola català analitza els nous reptes dels vins desalcoholitzats

25/06/2025

El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...

17.06.2025

Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

17/06/2025

El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...

17.06.2025

La collita de cereal es recupera després de tres anys de sequera

17/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...

17.06.2025

La VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona amb gust cooperatiu

17/06/2025

Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...

12.06.2025

La FCAC insta al DARPA a crear centres de neteja i desinfecció de camions de transport de bestiar per evitar la transmissió de malalties

12/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...

10.06.2025

Oposició a la pèrdua de sòl agrari per l'eventual ampliació de l'aeroport

10/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...

06.06.2025

Jornada anual sobre productes fitosanitaris i subministraments

06/06/2025

A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya