Comunicats de premsa

Afrucat, ASAJA, UPA, JARC i FCAC anuncien l’acord indústria-beneficència i apunten que a finals de setmana es poden produir les primeres retirades al suc

28/07/2014

Les associacions denuncien la indiferència d’Europa front a la problemàtica de la fruita de pinyol

Afrucat, Asociació Empresarial de Fruita de Catalunya, ASAJA, Associació Agrària de Joves Agricultors, UPA, Unión de Pequeños Agricultores, JARC, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i FCAC, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, han fet públic l’acord a que han arribat indústria i beneficència per a fer efectives les retirades al suc acordades juntament amb l’Administració i les OPFHs. Aquestes retirades es faran efectives amb el pagament en espècie del cost de transformació i envasat amb una correlació de 11 a 1. És a dir, per cada kg de suc que sortirà de la indústria cap a beneficència, el sector en lliurarà 11. Aquesta fruita serà pagada íntegrament per Europa a 26,9 cèntims d’euro per kilo.

L’acord de pagament en espècie, llargament reclamat pel sector, dotarà al mecanisme de més autonomia i facilitat d’aplicació gràcies a regular la via en que es financia la transformació.

El Ministeri d’Agricultura ha fixat en 10 milions de kilos el volum de retirada per aquesta via per tal de no distorsionar la lliure competència en el comerç del suc transformat. Tot i que, aquesta xifra es podria revisar a petició del sector.

El sector fruiter està convençut que amb aquesta mesura el mercat reaccionarà a l’alça i es recuperaran els preus.

Segons les darreres informacions el Fega i el Serma ja han aprovat tot el procediment i en dos-tres dies, a finals de setmana, es podrien començar a signar contractes entre el Banc dels aliments i les indústries transformadores

Malgrat la satisfacció del sector per haver aconseguit aquest acord, els representants de les entitats han denunciat la indiferència de la Comissió Europea front a la problemàtica que travessa enguany el sector frutícola espanyol i han anunciat que la batalla continua a Europa.

“El Comissari Ciolos no s’ha dignat ni a atendre, ni a contestar les nostres demandes, tot i que la Comissió ja va reconèixer que les mesures de gestió i previsió de crisi contemplades a la OCM no funcionen”.

“També hem trobat a faltar la resposta dels nostres líders europeus”.

“A partir d’ara el que hem de fer és lluitar amb antelació per a que la propera vegada que ens trobem en una situació com aquesta ja tinguem unes mesures de gestió i prevenció de crisi eficaces incloses en la nova OCM. Aquestes mesures passarien per incrementar el preu de retirada i per incrementar el volum que es permet retirar. Pel que fa al preu, en una situació ideal, aquest no hauria de ser inferior al preu de cost (30cts/kg aprox.), mentre que els volums no haurien de tenir límit més enllà d’aconseguir una reacció del mercat.”

Pel que fa als motius del que ha passat aquesta campanya de fruita de pinyol, es podria parlar de confluència de dos factors claus que han empès el preu cap avall, d’entrada un avançament sense precedents de fins a 15 dies en la campanya que van posar fruita en el mercat abans que les cadenes la contemplessin en les seves programacions i d’altra banda, unes condicions climàtiques desfavorables que limiten el consum europeu de fruita d’os.

El sector fruiter no considera que el volum de fruita produït enguany sigui en absolut el causant de la crisi ja que ens trobem en uns nivells similars al dels altres anys. En aquest sentit, lluny de frenar la producció espanyola de fruita d’os hem d’assumir que en som grans i bons productors i que el repte ara és buscar mercats nous i consolidar aquells en els que ja estem presents i dominem.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Unitat del sector agrari per modificar la proposició de llei de protecció d’oliveres monumentals
Unitat del sector agrari per modificar la proposició de llei de protecció d’oliveres monumentals 19/09/2019 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Unió de Pagesos de Catalunya i l’Associació de Cooperatives de l'Oli del Baix Ebre i Montsià han presentat, aquesta setmana, una bateria...
Matí de verema al cor del Priorat
Matí de verema al cor del Priorat 17/09/2019 «La verema. Tothom sap què és la verema. Sempre és notícia. Surt als diaris, i a la tele en fan reportatges vistosos. És un temps d'alegria, d'expectativa davant la nova collita, tothom...
artMuria obté un dels majors reconeixements d’excel·lència en el món gastronòmic
artMuria obté un dels majors reconeixements d’excel·lència en el món gastronòmic 16/09/2019 La varietat de mel de Taronger amb Safrà d’artMuria, produïda per mètodes artesanals al municipi tarragoní del Perelló, ha destacat de forma excepcional obtenint les preuades 3 estrelles, en...
La Cooperativa Agrícola de la  Palma d’Ebre celebra el Centenari
La Cooperativa Agrícola de la Palma d’Ebre celebra el Centenari 12/09/2019 La consellera d’Agricultura presidirà l’acte commemoratiu     La Cooperativa Agrícola de la Palma d’Ebre celebra, el pròxim dissabte 14 de setembre, el Centenari de la seva...
Torna l’activitat “Viu la verema” al Celler Masroig
Torna l’activitat “Viu la verema” al Celler Masroig 30/08/2019 En uns dies, Celler Masroig donarà sortida a la verema 2019 i amb ella tornaran les activitats enoturístiques relacionades amb la campanya. Com cada any, el Celler ens ofereix poder viure de...
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha  a la fruita seca per evitar l’abandonament
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament 22/07/2019 El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
La FCAC, crítica amb la proposta  de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar  un miler d’hectàrees d’olivera i ametller
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller 09/07/2019 El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat La Federació de...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x