Comunicats de premsa

Entitats del sector agrari català s’uneixen en un conveni col·laboratiu per potenciar la producció pròpia de Catalunya

29/11/2019

Un acord que uneix el món lleter, apícola i de la fruita seca de Catalunya i que suma més de 490 productors agroalimentaris

Llet Nostra, Muria, Infrusec i Masachs, sumen experiència i qualitat de les seves produccions.

Junts posen en valor la tradició gastronòmica catalana i els productes de proximitat en un nou projecte: Els Músics

Quatre entitats del primer sector, cooperatives i SAT, sumen experiència i iniciativa per dinamitzar el camp català.

Més de 490 productors agroalimentaris catalans s’uneixen per oferir un nou concepte d’economia cooperativa agrària: Els Músics. Un nou projecte cooperatiu que vol col·laborar amb el creixement del sector primari català, fomentar els productes de proximitat i de qualitat, així com la tradició gastronòmica del país.

El projecte s’ha presentat amb la presència de l’Honorable Sra. Teresa Jordà, consellera del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesa i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

La iniciativa, d’un clar esperit cooperatiu, compta amb la participació de Llet Nostra, Muria, Infrusec i Masachs. Llet Nostra la formen 140 petites i mitjanes explotacions ramaderes familiars de tot Catalunya; Infrusec agrupa 350 productors de fruita seca de les comarques de Tarragona; Muria són apicultors del Perelló (Terres de l’Ebre) des de fa 6 generacions, i Masachs és productor de mató des de fa més de 30 anys.

Segons Teresa Jordà, “Iniciatives com aquestes posen en valor la tasca del primer sector català que desenvolupa el territori, fixa la població al món rural, garanteix la conservació del paisatge i fomenta les tradicions agroalimentàries catalanes”.

Per la seva banda, Gabriel de Mariscal, director general de Llet Nostra i coordinador del projecte col·laboratiu remarca: “Les quatre entitats involucrades compartim els valors de cooperació, proximitat, qualitat, humilitat, treball i tradició". Per això ha estat tan fàcil treballar plegats i desenvolupar aquest nou projecte, Els Musics.

El conveni s’ha treballat amb l’aportació i assessorament de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), entitat reconeguda dins l’àmbit cooperatiu del sector primari català. Per això, Els músics, es podran trobar a les seves agrobotigues repartides per tot Catalunya. També es trobaran a altres botigues i establiments de cadenes de supermercats de proximitat que aposten per la proximitat.

Els Músics

Avalats per l’Institut Català de la Cuina, són una reinterpretació de les postres de músic, presents en el Corpus del Patrimoni Culinari Català. Estan elaborats a partir de productes naturals i poc processats i permeten el consum integrat en un estil de vida saludable, modern, amb aliments equilibrats i de qualitat.

Els Músics uneixen fruita seca, mató i mel de primera qualitat amb un alt valor nutricional i equilibrat, que convida a gaudir d’un moment de pausa per degustar els sabors de la terra.

Els tres aliments són productes típics de la tradició culinària catalana, que forma part del sistema culinari mediterrani i la dieta mediterrània com a estil de vida, altament complementaris.

La seva presentació permet mantenir els tres ingredients (fruita seca, mató i mel) separats. Així conserven les seves qualitats organolèptiques originals fins al moment del consum.

Aquesta nova proposta de postres és ideal per consumir a qualsevol lloc i moment, sense renunciar a la qualitat, el sabor i la tradició i que serà apreciada pel consumidor que busca productes saludables i de proximitat.

Equilibri nutricional

Segons la Fundació Dieta Mediterrània les característiques principals d’aquests aliments es basen en:

El mató

La seva característica nutricional principal és el contingut de calci amb una alta taxa d’absorció i biodisponibilitat, a més de proporcionar més calci, proteïnes, magnesi, potassi, zinc i fòsfor per caloria que qualsevol altre aliment. Té efectes probiòtics beneficiosos, és a dir, que ajuda a restaurar l’equilibri natural dels bacteris del tracte gastrointestinal (incloent-hi l'estómac i els intestins). El seu consum també millora la composició corporal i facilita la pèrdua de pes durant els episodis de restricció energètica.

La mel

Composta principalment per hidrats de carboni senzills (sucres) i aigua. Aporta vitamines, especialment del grup B i vitamina C, juntament amb molts minerals, com calci, coure, ferro, magnesi i manganès, així com fòsfor, potassi i zinc. Té un potent efecte antibacterià, i propietats antiinflamatòries i antioxidants, que poden ser útils per a la prevenció del procés inflamatori crònic com l'arterioesclerosi, la diabetis mellitus i les malalties cardiovasculars.

La fruita seca

Són aliments energèticament densos amb una àmplia gamma de vitamines, minerals i antioxidants beneficiosos per a la salut i per a la prevenció de malalties. Crus o torrats, ajuden a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis mellitus de tipus 2 i a controlar el pes. Redueixen el colesterol dolent (Ldl) i augmenten el bo (HDL). Són rics en vitamina B9 i fibra dietètica que beneficia la salut cardíaca i digestiva

Un projecte de sector

Totes les entitats participants en el projecte cooperatiu Els Músics comparteixen l’objectiu de fomentar productes de proximitat, qualitat i del sector agroalimentari català.

Llet Nostra

Llet Nostra és la marca de llet provinent de 140 granges petites i mitjanes que col·laboren des de 2003 per comercialitzar la seva producció a un preu just per al ramader. Inclou ramaders de les comarques de Girona, Lleida i Barcelona. És líder en el mercat, comercialitza cada any més de 32 milions de litres de llet a tot Catalunya. També fa iogurts i postres amb receptes tradicionals catalanes, com la Crema Catalana o el Flam de Mató.

Infrusec (L'Avellanera i Secció de Crèdit, SCCL)

Cooperativa creada el 1985, té 745 socis, 350 dels quals són productors de fruita seca i oli d’oliva verge extra del camp de Tarragona. Comercialitza la fruita seca sota la marca Infrusec. Sempre al costat del soci agricultor, L’Avellanera treballa per a la qualitat del producte i la seva traçabilitat des del camp fins al consumidor final. Es tracta d’una cooperativa molt arrelada al territori i té com objectiu valoritzar els productes dels seus socis agricultors destacant-ne les qualitats.

Muria

Actualment ja és la sisena generació la que treballa a Muria amb l’objectiu de mantenir l’art artesà de l’apicultura familiar en perfecta harmonia amb l’aplicació de les noves tecnologies tant en maquinària com en la gestió empresarial. L’extracció de la mel es du a terme mitjançant processos mecànics d’última generació, exclusius per extreure la mel de les bresques i envasar-la directament. Les seves instal·lacions al Perelló (Terres de l’Ebre), disposen d’un centre d’interpretació de la mel.

Masachs

Amb més de 50 anys d’experiència, l’origen de Masachs és de tradició ramadera i productora de llet que va ampliar el negoci amb la fabricació de derivats làctics. En tots aquests anys de tradició, la seva principal especialització ha esdevingut l’elaboració de mató.

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

El Celler Masroig aposta per mantenir la Festa del Vi Novell celebrant-la en format digital
El Celler Masroig aposta per mantenir la Festa del Vi Novell celebrant-la en format digital 29/10/2020 El Celler Masroig, un dels referents de la DO Montsant, celebra enguany en format digital l’11a edició de l’emblemàtica Festa del Vi Novell. Després d’una dècada de tradició presentant el...
Oli d’Oliva Verge Extra Silvaurum, or líquid
Oli d’Oliva Verge Extra Silvaurum, or líquid 28/10/2020 Silvaurum és un Oli d’Oliva Verge Extra, pertanyent al Canal Horeca, elaborat per la cooperativa L’Avellanera, al municipi de La Selva del Camp (Tarragona), la localitat amb més tradició...
Fruits de Ponent es converteix en Grup Cooperatiu
Fruits de Ponent es converteix en Grup Cooperatiu 27/10/2020 En els darrers anys el Grup ha diversificat la seva producció agrícola i avança cap a una gestió sostenible basada en l’economia circular La cooperativa de segon grau d’Alcarràs ha...
L’Agrícola d’Ulldemolins presenta la nova imatge de l'Oli La Llena de producció integrada
L’Agrícola d’Ulldemolins presenta la nova imatge de l'Oli La Llena de producció integrada 22/10/2020 L’Agrícola d’Ulldemolins, presenta la nova imatge del seu Oli La Llena DOP Siurana de producció integrada. Aquesta nova etiqueta, amb un disseny més actual i fresc, incorpora a més dels...
Coselva compleix 120 anys
Coselva compleix 120 anys 20/10/2020 Amb 2.200 socis i un centenar de treballadors, està “més viva que mai” i lidera un projecte d’intercooperació en oli d’oliva i avellana Per homenatjar als socis, s’ha renovat la...
Visita Celler Masroig i emporta't un pícnic
Visita Celler Masroig i emporta't un pícnic 20/10/2020 Celler Masroig ofereix una nova iniciativa per tal que els seus visitants puguin complementar la visita oblidant-se d’haver de cuinar i així també, donar suport als restaurants de la zona amb qui...
FCAC reclama mesures urgents per a vi i cava, que facturen un 60% a Horeca
FCAC reclama mesures urgents per a vi i cava, que facturen un 60% a Horeca 15/10/2020 Uns 60 cellers cooperatius elaboren la meitat del vi de Catalunya Les cooperatives vitivinícoles també demanen a la ciutadania compromís amb el territori rural, que aquest estiu ha acollit el...
Castell d’Or rep la medalla d’or al Millor Escumós Jove amb el seu Cava Brut Orgànic
Castell d’Or rep la medalla d’or al Millor Escumós Jove amb el seu Cava Brut Orgànic 13/10/2020 Castell d’Or ha rebut la medalla d’Or a la categoria de Millor Escumós Jove amb el seu Castell d’Or Brut Orgànic, a la Gala dels Premis Vinari 2020 que va tenir lloc ahir divendres a...
Vins del Silenci, de l’Agrícola d’Ulldemolins, presenta Lo Carnisser, el primer vi homenatge de la col·lecció El Llegat
Vins del Silenci, de l’Agrícola d’Ulldemolins, presenta Lo Carnisser, el primer vi homenatge de la col·lecció El Llegat 08/10/2020 Vins del Silenci, de l’Agrícola d’Ulldemolins, ha presentat Lo Carnisser, el primer vi homenatge de la col·lecció El Llegat. El Llegat és una col·lecció de vins de petita producció fets...
La FCAC i la Fundació Espigoladors col·laboraran per reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari
La FCAC i la Fundació Espigoladors col·laboraran per reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari 05/10/2020 Les cooperatives de fruita i horta són l’objectiu de la iniciativa, a la qual poden acollir-se tots els sectors productius La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha signat...
CANCEL·LACIÓ de l’acte central del Centenari del Celler de l’Agrícola i Secció de Crèdit de Llorenç del Penedès
CANCEL·LACIÓ de l’acte central del Centenari del Celler de l’Agrícola i Secció de Crèdit de Llorenç del Penedès 29/09/2020 La Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de Llorenç del Penedès anuncia la CANCEL·LACIÓ de l’acte central del Centenari la construcció del Celler, d’estil modernista i obra de...
Mel Muria destaca de nou en el major reconeixement d’excel·lència del món gastronòmic
Mel Muria destaca de nou en el major reconeixement d’excel·lència del món gastronòmic 29/09/2020 Les varietats de mel de romaní i taronger de Mel Muria, produïdes de manera artesanal al municipi tarragoní del Perelló, han destacat de manera excepcional obtenint 2 estrelles en l'edició...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x