Comunicats de premsa

Entitats del sector agrari català s’uneixen en un conveni col·laboratiu per potenciar la producció pròpia de Catalunya

29/11/2019

Un acord que uneix el món lleter, apícola i de la fruita seca de Catalunya i que suma més de 490 productors agroalimentaris

Llet Nostra, Muria, Infrusec i Masachs, sumen experiència i qualitat de les seves produccions.

Junts posen en valor la tradició gastronòmica catalana i els productes de proximitat en un nou projecte: Els Músics

Quatre entitats del primer sector, cooperatives i SAT, sumen experiència i iniciativa per dinamitzar el camp català.

Més de 490 productors agroalimentaris catalans s’uneixen per oferir un nou concepte d’economia cooperativa agrària: Els Músics. Un nou projecte cooperatiu que vol col·laborar amb el creixement del sector primari català, fomentar els productes de proximitat i de qualitat, així com la tradició gastronòmica del país.

El projecte s’ha presentat amb la presència de l’Honorable Sra. Teresa Jordà, consellera del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesa i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

La iniciativa, d’un clar esperit cooperatiu, compta amb la participació de Llet Nostra, Muria, Infrusec i Masachs. Llet Nostra la formen 140 petites i mitjanes explotacions ramaderes familiars de tot Catalunya; Infrusec agrupa 350 productors de fruita seca de les comarques de Tarragona; Muria són apicultors del Perelló (Terres de l’Ebre) des de fa 6 generacions, i Masachs és productor de mató des de fa més de 30 anys.

Segons Teresa Jordà, “Iniciatives com aquestes posen en valor la tasca del primer sector català que desenvolupa el territori, fixa la població al món rural, garanteix la conservació del paisatge i fomenta les tradicions agroalimentàries catalanes”.

Per la seva banda, Gabriel de Mariscal, director general de Llet Nostra i coordinador del projecte col·laboratiu remarca: “Les quatre entitats involucrades compartim els valors de cooperació, proximitat, qualitat, humilitat, treball i tradició". Per això ha estat tan fàcil treballar plegats i desenvolupar aquest nou projecte, Els Musics.

El conveni s’ha treballat amb l’aportació i assessorament de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), entitat reconeguda dins l’àmbit cooperatiu del sector primari català. Per això, Els músics, es podran trobar a les seves agrobotigues repartides per tot Catalunya. També es trobaran a altres botigues i establiments de cadenes de supermercats de proximitat que aposten per la proximitat.

Els Músics

Avalats per l’Institut Català de la Cuina, són una reinterpretació de les postres de músic, presents en el Corpus del Patrimoni Culinari Català. Estan elaborats a partir de productes naturals i poc processats i permeten el consum integrat en un estil de vida saludable, modern, amb aliments equilibrats i de qualitat.

Els Músics uneixen fruita seca, mató i mel de primera qualitat amb un alt valor nutricional i equilibrat, que convida a gaudir d’un moment de pausa per degustar els sabors de la terra.

Els tres aliments són productes típics de la tradició culinària catalana, que forma part del sistema culinari mediterrani i la dieta mediterrània com a estil de vida, altament complementaris.

La seva presentació permet mantenir els tres ingredients (fruita seca, mató i mel) separats. Així conserven les seves qualitats organolèptiques originals fins al moment del consum.

Aquesta nova proposta de postres és ideal per consumir a qualsevol lloc i moment, sense renunciar a la qualitat, el sabor i la tradició i que serà apreciada pel consumidor que busca productes saludables i de proximitat.

Equilibri nutricional

Segons la Fundació Dieta Mediterrània les característiques principals d’aquests aliments es basen en:

El mató

La seva característica nutricional principal és el contingut de calci amb una alta taxa d’absorció i biodisponibilitat, a més de proporcionar més calci, proteïnes, magnesi, potassi, zinc i fòsfor per caloria que qualsevol altre aliment. Té efectes probiòtics beneficiosos, és a dir, que ajuda a restaurar l’equilibri natural dels bacteris del tracte gastrointestinal (incloent-hi l'estómac i els intestins). El seu consum també millora la composició corporal i facilita la pèrdua de pes durant els episodis de restricció energètica.

La mel

Composta principalment per hidrats de carboni senzills (sucres) i aigua. Aporta vitamines, especialment del grup B i vitamina C, juntament amb molts minerals, com calci, coure, ferro, magnesi i manganès, així com fòsfor, potassi i zinc. Té un potent efecte antibacterià, i propietats antiinflamatòries i antioxidants, que poden ser útils per a la prevenció del procés inflamatori crònic com l'arterioesclerosi, la diabetis mellitus i les malalties cardiovasculars.

La fruita seca

Són aliments energèticament densos amb una àmplia gamma de vitamines, minerals i antioxidants beneficiosos per a la salut i per a la prevenció de malalties. Crus o torrats, ajuden a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis mellitus de tipus 2 i a controlar el pes. Redueixen el colesterol dolent (Ldl) i augmenten el bo (HDL). Són rics en vitamina B9 i fibra dietètica que beneficia la salut cardíaca i digestiva

Un projecte de sector

Totes les entitats participants en el projecte cooperatiu Els Músics comparteixen l’objectiu de fomentar productes de proximitat, qualitat i del sector agroalimentari català.

Llet Nostra

Llet Nostra és la marca de llet provinent de 140 granges petites i mitjanes que col·laboren des de 2003 per comercialitzar la seva producció a un preu just per al ramader. Inclou ramaders de les comarques de Girona, Lleida i Barcelona. És líder en el mercat, comercialitza cada any més de 32 milions de litres de llet a tot Catalunya. També fa iogurts i postres amb receptes tradicionals catalanes, com la Crema Catalana o el Flam de Mató.

Infrusec (L'Avellanera i Secció de Crèdit, SCCL)

Cooperativa creada el 1985, té 745 socis, 350 dels quals són productors de fruita seca i oli d’oliva verge extra del camp de Tarragona. Comercialitza la fruita seca sota la marca Infrusec. Sempre al costat del soci agricultor, L’Avellanera treballa per a la qualitat del producte i la seva traçabilitat des del camp fins al consumidor final. Es tracta d’una cooperativa molt arrelada al territori i té com objectiu valoritzar els productes dels seus socis agricultors destacant-ne les qualitats.

Muria

Actualment ja és la sisena generació la que treballa a Muria amb l’objectiu de mantenir l’art artesà de l’apicultura familiar en perfecta harmonia amb l’aplicació de les noves tecnologies tant en maquinària com en la gestió empresarial. L’extracció de la mel es du a terme mitjançant processos mecànics d’última generació, exclusius per extreure la mel de les bresques i envasar-la directament. Les seves instal·lacions al Perelló (Terres de l’Ebre), disposen d’un centre d’interpretació de la mel.

Masachs

Amb més de 50 anys d’experiència, l’origen de Masachs és de tradició ramadera i productora de llet que va ampliar el negoci amb la fabricació de derivats làctics. En tots aquests anys de tradició, la seva principal especialització ha esdevingut l’elaboració de mató.

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

La Llei de protecció d'oliveres monumentals aprovada pel Parlament no contempla un import suficient per a cada olivera
La Llei de protecció d'oliveres monumentals aprovada pel Parlament no contempla un import suficient per a cada olivera 03/06/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Unió de Pagesos i l’Associació de Cooperatives de l’Oli del Baix Ebre i Montsià adverteixen que la Llei de protecció d’oliveres...
La FCAC se suma a la sol·licitud d’ajut urgent per a la planta viva
La FCAC se suma a la sol·licitud d’ajut urgent per a la planta viva 02/06/2020 Davant possibles rebrots, les associacions sol·liciten que aquest sector pugui continuar obert, complint les normes de seguretat, com es va fer en altres països de la UE La Federació de...
La FCAC, crítica amb la retallada del 9,1% de la PAC en el Marc Financer Plurianual UE
La FCAC, crítica amb la retallada del 9,1% de la PAC en el Marc Financer Plurianual UE 28/05/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra crítica amb la proposta de la Comissió Europea de reduir un 9,1% el pressupost de la Política Agrària Comuna (PAC) dins del...
FCAC proposarà, a la consellera Teresa Jordà, 50 mesures front a la crisi de la Covid-19
FCAC proposarà, a la consellera Teresa Jordà, 50 mesures front a la crisi de la Covid-19 26/05/2020 A continuació, ronda de reunions perquè les mesures -d’àmbit català, estatal i europeu- s’integrin al pla de treball global de la Generalitat En paral·lel, cal suport directe per a...
La FCAC defensa la sostenibilitat i el consum de proximitat en el Nou Model Econòmic per Catalunya
La FCAC defensa la sostenibilitat i el consum de proximitat en el Nou Model Econòmic per Catalunya 20/05/2020 Ramon Sarroca, president de la FCAC, ha subratllat el valor de les cooperatives agràries en la sobirania alimentària i l’equilibri territorial La Federació de Cooperatives Agràries de...
La FCAC alerta que sense sostenibilitat econòmica no hi haurà sostenibilitat ambiental
La FCAC alerta que sense sostenibilitat econòmica no hi haurà sostenibilitat ambiental 20/05/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que sense sostenibilitat econòmica no hi pot haver sostenibilitat ambiental, tot i que ratifica el compromís del sector amb el...
Nespresso dóna 117 tones d'arròs a Bancs d'Aliments de tota Espanya a través del reciclatge de les seves càpsules
Nespresso dóna 117 tones d'arròs a Bancs d'Aliments de tota Espanya a través del reciclatge de les seves càpsules 20/05/2020 L'arròs es dóna a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments, que el distribueix per tot el país Des de 2011 s'han donat més de 960 tones d'arròs Per novè any consecutiu,...
Les Cabanes, un oli internacionalment premiat
Les Cabanes, un oli internacionalment premiat 19/05/2020 La Cooperativa Agrícola Sant Isidre de Juncosa ha estat guardonada per segon any consecutiu amb la Medalla d’Or als New York International Olive Oil Competition 2020, per la qualitat del seu oli...
De part de les abelles, gràcies
De part de les abelles, gràcies 19/05/2020 Demà 20 de maig, se celebra el Dia Mundial de l’Abella i Muria Bio ho celebra amb una bona notícia. Las mesures restrictives que han pres els respectius Governs a nivell mundial per combatre el...
FCAC trasllada al president Quim Torra mesures per a les cooperatives agràries
FCAC trasllada al president Quim Torra mesures per a les cooperatives agràries 18/05/2020 Arran de la Covid-19, les cooperatives s’han reafirmat com a sector estratègic en la producció d’aliments i en l’equilibri econòmic i social Catalunya només produeix un 40% dels aliments...
Grup Cooperatiu Unió presenta “Tot anirà bé”, un vi d’edició limitada en agraïment al personal sanitari
Grup Cooperatiu Unió presenta “Tot anirà bé”, un vi d’edició limitada en agraïment al personal sanitari 07/05/2020 El Grup Cooperatiu Unió ha presentat, avui al matí, el vi d’edició limitada “Tot anirà bé” i n’ha lliurat les 1.200 ampolles al Servei Català de la Salut de la Regió Sanitaria del Camp...
Celler Masroig s'estrena amb un Room Escape virtual
Celler Masroig s'estrena amb un Room Escape virtual 04/05/2020 Sota el títol “El misteri de la biblioteca del vi” Celler Masroig ens torna a sorprendre amb un nou room escape, però aquest cop, virtual. Celler Masroig ja va realitzar un room escape fa tres...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x