Comunicats de premsa

Entitats del sector agrari català s’uneixen en un conveni col·laboratiu per potenciar la producció pròpia de Catalunya

29/11/2019

Un acord que uneix el món lleter, apícola i de la fruita seca de Catalunya i que suma més de 490 productors agroalimentaris

Llet Nostra, Muria, Infrusec i Masachs, sumen experiència i qualitat de les seves produccions.

Junts posen en valor la tradició gastronòmica catalana i els productes de proximitat en un nou projecte: Els Músics

Quatre entitats del primer sector, cooperatives i SAT, sumen experiència i iniciativa per dinamitzar el camp català.

Més de 490 productors agroalimentaris catalans s’uneixen per oferir un nou concepte d’economia cooperativa agrària: Els Músics. Un nou projecte cooperatiu que vol col·laborar amb el creixement del sector primari català, fomentar els productes de proximitat i de qualitat, així com la tradició gastronòmica del país.

El projecte s’ha presentat amb la presència de l’Honorable Sra. Teresa Jordà, consellera del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesa i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

La iniciativa, d’un clar esperit cooperatiu, compta amb la participació de Llet Nostra, Muria, Infrusec i Masachs. Llet Nostra la formen 140 petites i mitjanes explotacions ramaderes familiars de tot Catalunya; Infrusec agrupa 350 productors de fruita seca de les comarques de Tarragona; Muria són apicultors del Perelló (Terres de l’Ebre) des de fa 6 generacions, i Masachs és productor de mató des de fa més de 30 anys.

Segons Teresa Jordà, “Iniciatives com aquestes posen en valor la tasca del primer sector català que desenvolupa el territori, fixa la població al món rural, garanteix la conservació del paisatge i fomenta les tradicions agroalimentàries catalanes”.

Per la seva banda, Gabriel de Mariscal, director general de Llet Nostra i coordinador del projecte col·laboratiu remarca: “Les quatre entitats involucrades compartim els valors de cooperació, proximitat, qualitat, humilitat, treball i tradició". Per això ha estat tan fàcil treballar plegats i desenvolupar aquest nou projecte, Els Musics.

El conveni s’ha treballat amb l’aportació i assessorament de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), entitat reconeguda dins l’àmbit cooperatiu del sector primari català. Per això, Els músics, es podran trobar a les seves agrobotigues repartides per tot Catalunya. També es trobaran a altres botigues i establiments de cadenes de supermercats de proximitat que aposten per la proximitat.

Els Músics

Avalats per l’Institut Català de la Cuina, són una reinterpretació de les postres de músic, presents en el Corpus del Patrimoni Culinari Català. Estan elaborats a partir de productes naturals i poc processats i permeten el consum integrat en un estil de vida saludable, modern, amb aliments equilibrats i de qualitat.

Els Músics uneixen fruita seca, mató i mel de primera qualitat amb un alt valor nutricional i equilibrat, que convida a gaudir d’un moment de pausa per degustar els sabors de la terra.

Els tres aliments són productes típics de la tradició culinària catalana, que forma part del sistema culinari mediterrani i la dieta mediterrània com a estil de vida, altament complementaris.

La seva presentació permet mantenir els tres ingredients (fruita seca, mató i mel) separats. Així conserven les seves qualitats organolèptiques originals fins al moment del consum.

Aquesta nova proposta de postres és ideal per consumir a qualsevol lloc i moment, sense renunciar a la qualitat, el sabor i la tradició i que serà apreciada pel consumidor que busca productes saludables i de proximitat.

Equilibri nutricional

Segons la Fundació Dieta Mediterrània les característiques principals d’aquests aliments es basen en:

El mató

La seva característica nutricional principal és el contingut de calci amb una alta taxa d’absorció i biodisponibilitat, a més de proporcionar més calci, proteïnes, magnesi, potassi, zinc i fòsfor per caloria que qualsevol altre aliment. Té efectes probiòtics beneficiosos, és a dir, que ajuda a restaurar l’equilibri natural dels bacteris del tracte gastrointestinal (incloent-hi l'estómac i els intestins). El seu consum també millora la composició corporal i facilita la pèrdua de pes durant els episodis de restricció energètica.

La mel

Composta principalment per hidrats de carboni senzills (sucres) i aigua. Aporta vitamines, especialment del grup B i vitamina C, juntament amb molts minerals, com calci, coure, ferro, magnesi i manganès, així com fòsfor, potassi i zinc. Té un potent efecte antibacterià, i propietats antiinflamatòries i antioxidants, que poden ser útils per a la prevenció del procés inflamatori crònic com l'arterioesclerosi, la diabetis mellitus i les malalties cardiovasculars.

La fruita seca

Són aliments energèticament densos amb una àmplia gamma de vitamines, minerals i antioxidants beneficiosos per a la salut i per a la prevenció de malalties. Crus o torrats, ajuden a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis mellitus de tipus 2 i a controlar el pes. Redueixen el colesterol dolent (Ldl) i augmenten el bo (HDL). Són rics en vitamina B9 i fibra dietètica que beneficia la salut cardíaca i digestiva

Un projecte de sector

Totes les entitats participants en el projecte cooperatiu Els Músics comparteixen l’objectiu de fomentar productes de proximitat, qualitat i del sector agroalimentari català.

Llet Nostra

Llet Nostra és la marca de llet provinent de 140 granges petites i mitjanes que col·laboren des de 2003 per comercialitzar la seva producció a un preu just per al ramader. Inclou ramaders de les comarques de Girona, Lleida i Barcelona. És líder en el mercat, comercialitza cada any més de 32 milions de litres de llet a tot Catalunya. També fa iogurts i postres amb receptes tradicionals catalanes, com la Crema Catalana o el Flam de Mató.

Infrusec (L'Avellanera i Secció de Crèdit, SCCL)

Cooperativa creada el 1985, té 745 socis, 350 dels quals són productors de fruita seca i oli d’oliva verge extra del camp de Tarragona. Comercialitza la fruita seca sota la marca Infrusec. Sempre al costat del soci agricultor, L’Avellanera treballa per a la qualitat del producte i la seva traçabilitat des del camp fins al consumidor final. Es tracta d’una cooperativa molt arrelada al territori i té com objectiu valoritzar els productes dels seus socis agricultors destacant-ne les qualitats.

Muria

Actualment ja és la sisena generació la que treballa a Muria amb l’objectiu de mantenir l’art artesà de l’apicultura familiar en perfecta harmonia amb l’aplicació de les noves tecnologies tant en maquinària com en la gestió empresarial. L’extracció de la mel es du a terme mitjançant processos mecànics d’última generació, exclusius per extreure la mel de les bresques i envasar-la directament. Les seves instal·lacions al Perelló (Terres de l’Ebre), disposen d’un centre d’interpretació de la mel.

Masachs

Amb més de 50 anys d’experiència, l’origen de Masachs és de tradició ramadera i productora de llet que va ampliar el negoci amb la fabricació de derivats làctics. En tots aquests anys de tradició, la seva principal especialització ha esdevingut l’elaboració de mató.

Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

La FCAC denuncia que les mesures del Ministeri per a planta viva discriminen  la majoria de productors de cooperatives
La FCAC denuncia que les mesures del Ministeri per a planta viva discriminen la majoria de productors de cooperatives 02/04/2020 Les cooperatives concentren fins al 20% de la producció catalana de planta viva i CORMA és la primera firma a nivell espanyol Les pèrdues de planta viva són ruïnoses perquè a la primavera es...
Empordàlia posa en marxa “Ens confinem i cuinem”
Empordàlia posa en marxa “Ens confinem i cuinem” 02/04/2020 Cuiners com Pep Noguer, Vicenç Fajardo, Mònica Farré, Astrid Barqué, Marià Casas, Lídia Casademont entre d’altres participen en aquesta iniciativa que vol fer una mica més lleuger aquest...
Llet Nostra garanteix el subministrament de llet adaptant-se a la situació
Llet Nostra garanteix el subministrament de llet adaptant-se a la situació 31/03/2020 Les famílies ramaderes de les 140 granges de Llet Nostra continuen produint llet per poder donar resposta a les necessitats de la població.  Els ramaders, com els altres productors...
La FCAC treballa amb les cooperatives, UP, CCOO, UGT i AFRUCAT per consensuar mesures per a la campanya i traslladar-les al subdelegat del Govern estatal a Lleida
La FCAC treballa amb les cooperatives, UP, CCOO, UGT i AFRUCAT per consensuar mesures per a la campanya i traslladar-les al subdelegat del Govern estatal a Lleida 30/03/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) treballa amb diverses cooperatives de referència, Unió de Pagesos, els sindicats CCOO i UGT, i Afrucat per consensuar un seguit de...
La FCAC s’ofereix a coordinar la col·laboració de les cooperatives agràries en la desinfecció d’espais públics
La FCAC s’ofereix a coordinar la col·laboració de les cooperatives agràries en la desinfecció d’espais públics 26/03/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’ha ofert a coordinar la col·laboració del sector en la desinfecció de carrers i espais públics arran de l’afectació de...
La FCAC alerta de la ruïna del sector de planta viva en paralitzar-se l’activitat
La FCAC alerta de la ruïna del sector de planta viva en paralitzar-se l’activitat 24/03/2020 Les cooperatives de flor i planta catalanes comercialitzen més de 15 milions de plantes de més de 880 varietats diferents i la cooperativa CORMA és la primera firma espanyola del sector Es...
Les cooperatives agràries demanen mesures urgents per mantenir la producció i el proveïment d'aliments a la població
Les cooperatives agràries demanen mesures urgents per mantenir la producció i el proveïment d'aliments a la població 19/03/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha tramès, avui, una comunicació urgent a la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, els subdelegats del Govern i la...
Les cooperatives agràries treballen per garantir la provisió d’aliments
Les cooperatives agràries treballen per garantir la provisió d’aliments 17/03/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) confirma que el sector està treballant per garantir la provisió d’aliments a la població. Tant els centres de producció de les...
FCAC reclama a la consellera d’Agricultura  una aposta per les OPFH cooperatives
FCAC reclama a la consellera d’Agricultura una aposta per les OPFH cooperatives 13/03/2020 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa avui, 13 de març, a la Taula Sectorial Agrària de la Fruita Dolça per defensar mesures que permetin fer front, de forma...
UP, FCAC i ACOBEM reclamen un pressupost mínim i tenir veu en la Llei de protecció d’oliveres monumentals
UP, FCAC i ACOBEM reclamen un pressupost mínim i tenir veu en la Llei de protecció d’oliveres monumentals 11/03/2020 Unió de Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i l’Associació de Cooperatives de l'Oli del Baix Ebre i Montsià demanen un pas més als diputats i diputades del...
Cellers Domenys celebra la Festa del Vi jove i l’Oli novell amb la participació de més d’un miler de persones
Cellers Domenys celebra la Festa del Vi jove i l’Oli novell amb la participació de més d’un miler de persones 03/03/2020 Entre les novetats d’aquesta edició, Cellers Domenys va presentar tota la gamma de vins i caves Domenio Wines Més d’un miler de persones van participar en la Festa del Vi jove i l’Oli...
Ownat Wetline, alimentació humida per a mascotes, 100% natural
Ownat Wetline, alimentació humida per a mascotes, 100% natural 02/03/2020 Després de l'excel·lent acollida per part de propietaris de gossos i gats així com per part dels professionals del  sector de la nova marca OWNAT d'Alimentació Natural Seca, ara,...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x