Comunicats de premsa

Pla marc del cooperativisme agrari català, una eina de futur

26/09/2014

Es presenta la diagnosi d’aquest pla, la primera fase com a pas previ a una reflexió estratègica

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i del president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Ramon Sarroca, ha destacat avui a Lleida la importància del Pla marc del cooperativisme agrari català, ja que “aquest pla ha de servir per potenciar el model i assegurar el futur i la viabilitat” de les cooperatives agràries catalanes.

El conseller ha fet aquestes declaracions durant la presentació de la diagnosi del Pla marc del cooperativisme agrari català, organitzada per la FCAC en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida.

L’octubre de 2012, el Departament i la FCAC van signar un conveni de col·laboració per a l’elaboració d’un Pla marc del cooperativisme agrari a Catalunya, d’acord amb les resolucions del ple del Parlament de Catalunya d’abril de 2010 sobre el sector agrari. Avui s’ha presentat la primera fase d’aquest pla, la diagnosi, en la qual s’ha fet un estudi en profunditat d’unes 240 cooperatives agroalimentàries, com a pas previ a una reflexió estratègica que “marcarà les línies mestres de l’actuació del sector a mitjà termini, a més de preveure de quina manera han d’adaptar-se als canvis de l’economia i al mercat global”.

Pelegrí ha volgut destacar que “aquest pla ha de servir per donar futur i viabilitat al cooperativisme agrari, ja que identificarà les necessitats per tal de prioritzar els serveis i recursos que adrecem a les cooperatives agràries catalanes o bé per crear-ne de nous”.

En aquest sentit, el conseller ha afirmat que aquest document “ens ha de reforçar encara més la idea de la importància del cooperativisme català, ja que les cooperatives han contribuït amb el seu llegat i patrimoni històric a definir la nostra identitat com a país; i milloren la competitivitat de les empreses agràries dels seus socis a través dels serveis que donen”.

El responsable de l’Administració agrària catalana també ha aprofitat la presentació per explicar que cal treballar a favor d’alguns punts que són objectius o finalitats d’aquest pla, com ara la concentració de cooperatives, la comercialització, la qualitat i la innovació, i la formació i professionalització. Segons Pelegrí, “si aconseguim portar a terme aquests ítems podrem fer del cooperativisme agrari català un agent central en la innovació agroalimentària i podrem aconseguir que el cooperativisme agrari català tingui un paper de lideratge en el cooperativisme europeu”.

“El sistema cooperatiu és un model empresarial de vital importància per a la vida rural, la producció agrària i l’agroindústria, sempre que aquestes cooperatives siguin empreses rendibles, modernes i innovadores”, ha dit el conseller, que ha conclòs que “cal la implicació de tots nosaltres, de tots els actors que conformen el teixit cooperatiu, per poder assolir els objectius que ens hem marcat”.

Per la seva banda, el president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha afirmat que "el projecte que estem impulsant amb el suport de la conselleria d'Agricultura és molt ambiciós, ja que el clourem amb la definició de les línies que són estratègiques per garantir el futur de les cooperatives agràries”.  

Segons ha explicat Sarroca, la primera fase del projecte, la de diagnosi, “ens aporta  un gran volum d'informació sobre la producció, l’organització, la participació en la cadena de valor i el vessant economicofinancer de les cooperatives agràries, tant a nivell territorial com sectorial. Tenim la voluntat que esdevingui un referent de consulta, atesa la nostra significativa contribució a l'activitat econòmica de l'agroindústria catalana”.  

El president de la FCAC també ha explicat que a partir d'ara, aquest treball “el complementarem amb una fase a territori que protagonitzaran les mateixes cooperatives i que esdevindrà una reflexió en profunditat del sector".

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Cellers Unió presenta el nou Perlat
Cellers Unió presenta el nou Perlat 22/10/2019 Cellers Unió presenta el seu nou Perlat, un vi amb estructura i aromes que li confereixen una personalitat renovada, adaptada als gustos actuals del mercat. La presentació s’ha fet aquest dilluns...
La FCAC busca el compromís de Turquia  per a recuperar els preus en l’avellana
La FCAC busca el compromís de Turquia per a recuperar els preus en l’avellana 17/10/2019 Catalunya produeix el 95% de l’avellana de l’Estat espanyol La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa demà, divendres 17 d’octubre, en la reunió anual entre la...
Surt al mercat el Puresa Macabeu 2016, el nou monovarietal del Celler Cooperatiu Gandesa
Surt al mercat el Puresa Macabeu 2016, el nou monovarietal del Celler Cooperatiu Gandesa 16/10/2019 El Puresa Macabeu esdevé el sisè vi de la gamma Puresa i se suma als monovarietals de Garnatxa blanca, Carinyena i Morenillo, i el Dolç blanc brisat i el Dolç negre Novetats al Celler...
Cellers Domenys distingit com a Millor Celler 2019 en la 7a edició dels Premis Vinari
Cellers Domenys distingit com a Millor Celler 2019 en la 7a edició dels Premis Vinari 15/10/2019 Cellers Domenys ha estat el celler que ha obtingut el major nombre de guardons amb 2 plates i 2 bronzes de categoria i 1 plata de la DO Catalunya Cellers Domenys triomfa en la 7a edició dels...
Manifest d'entitats sobre la sentència del judici als líders independentistes
Manifest d'entitats sobre la sentència del judici als líders independentistes 14/10/2019 Avui 14 d’octubre hem conegut la sentència del Tribunal Suprem al judici als líders de la societat civil i representants polítics. Una sentència que condemna a: Oriol Junqueras per...
La Cooperativa d'Ivars acollirà l'obra d'Art Rural més gran de Catalunya
La Cooperativa d'Ivars acollirà l'obra d'Art Rural més gran de Catalunya 11/10/2019 Trenta-vuit metres d’alt i dotze d’ample. 1.358 metres quadrats. Aquests són les dimensions de les tres sitges de la fàbrica de pinsos de Torregrossa que, a finals d’octubre, es convertiran...
Com sona el Celler de Barberà?
Com sona el Celler de Barberà? 10/10/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà organitza, el pròxim divendres 11 d’octubre, la sessió “Com sona el Celler de Barberà?” en el marc de les accions commemoratives del seu 125è...
JARC i FCAC se sumen a la manifestació a Madrid en defensa del sector de l’oli d’oliva
JARC i FCAC se sumen a la manifestació a Madrid en defensa del sector de l’oli d’oliva 08/10/2019 JARC lamenta que l’especulació de part de la indústria i envasadors mantinguin una tendència a la baixa del preu FCAC reclama mesures d’autoregulació del mercat obligatòries per a tot el...
La Fageda aposta per dispensadors de iogurt a granel i envasos de cartró
La Fageda aposta per dispensadors de iogurt a granel i envasos de cartró 04/10/2019 La Fageda ha decidit innovar en el seu producte estrella: el iogurt. Nous envasos, nous gustos, noves textures de iogurt arriben properament al mercat. A partir del proper mes de novembre estarà a...
La FCAC alerta que oli d’oliva i vi seran els més perjudicats pel 25% addicional en els aranzels als EUA
La FCAC alerta que oli d’oliva i vi seran els més perjudicats pel 25% addicional en els aranzels als EUA 03/10/2019 Espanya és el principal exportador d’oli d’oliva (428 M€) i el cinquè de vi (300 M€) als Estats Units Les cooperatives denuncien que el sector agroalimentari torna a ser moneda de canvi...
Cooperativa d’Ivars aposta per un sector boví amb activitat professional i sostenible
Cooperativa d’Ivars aposta per un sector boví amb activitat professional i sostenible 03/10/2019 La XVIII Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d’Ivars ha reunit avui uns 120 productors i tècnics del sector. Antoni Pané, director general de la cooperativa, ha obert l’acte...
Les mels ecològiques de Muria BIO, unes de les més premiades a nivell mundial, presents a BioCultura València 2019
Les mels ecològiques de Muria BIO, unes de les més premiades a nivell mundial, presents a BioCultura València 2019 02/10/2019 Mel Muria ha participat amb totes les seves gammes de producte Muria BIO a la 8a edició de BioCultura, la fira bienal de productes ecològics i consum responsable més important de l’estat...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x