Comunicats de premsa

Pla marc del cooperativisme agrari català, una eina de futur

26/09/2014

Es presenta la diagnosi d’aquest pla, la primera fase com a pas previ a una reflexió estratègica

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i del president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Ramon Sarroca, ha destacat avui a Lleida la importància del Pla marc del cooperativisme agrari català, ja que “aquest pla ha de servir per potenciar el model i assegurar el futur i la viabilitat” de les cooperatives agràries catalanes.

El conseller ha fet aquestes declaracions durant la presentació de la diagnosi del Pla marc del cooperativisme agrari català, organitzada per la FCAC en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida.

L’octubre de 2012, el Departament i la FCAC van signar un conveni de col·laboració per a l’elaboració d’un Pla marc del cooperativisme agrari a Catalunya, d’acord amb les resolucions del ple del Parlament de Catalunya d’abril de 2010 sobre el sector agrari. Avui s’ha presentat la primera fase d’aquest pla, la diagnosi, en la qual s’ha fet un estudi en profunditat d’unes 240 cooperatives agroalimentàries, com a pas previ a una reflexió estratègica que “marcarà les línies mestres de l’actuació del sector a mitjà termini, a més de preveure de quina manera han d’adaptar-se als canvis de l’economia i al mercat global”.

Pelegrí ha volgut destacar que “aquest pla ha de servir per donar futur i viabilitat al cooperativisme agrari, ja que identificarà les necessitats per tal de prioritzar els serveis i recursos que adrecem a les cooperatives agràries catalanes o bé per crear-ne de nous”.

En aquest sentit, el conseller ha afirmat que aquest document “ens ha de reforçar encara més la idea de la importància del cooperativisme català, ja que les cooperatives han contribuït amb el seu llegat i patrimoni històric a definir la nostra identitat com a país; i milloren la competitivitat de les empreses agràries dels seus socis a través dels serveis que donen”.

El responsable de l’Administració agrària catalana també ha aprofitat la presentació per explicar que cal treballar a favor d’alguns punts que són objectius o finalitats d’aquest pla, com ara la concentració de cooperatives, la comercialització, la qualitat i la innovació, i la formació i professionalització. Segons Pelegrí, “si aconseguim portar a terme aquests ítems podrem fer del cooperativisme agrari català un agent central en la innovació agroalimentària i podrem aconseguir que el cooperativisme agrari català tingui un paper de lideratge en el cooperativisme europeu”.

“El sistema cooperatiu és un model empresarial de vital importància per a la vida rural, la producció agrària i l’agroindústria, sempre que aquestes cooperatives siguin empreses rendibles, modernes i innovadores”, ha dit el conseller, que ha conclòs que “cal la implicació de tots nosaltres, de tots els actors que conformen el teixit cooperatiu, per poder assolir els objectius que ens hem marcat”.

Per la seva banda, el president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha afirmat que "el projecte que estem impulsant amb el suport de la conselleria d'Agricultura és molt ambiciós, ja que el clourem amb la definició de les línies que són estratègiques per garantir el futur de les cooperatives agràries”.  

Segons ha explicat Sarroca, la primera fase del projecte, la de diagnosi, “ens aporta  un gran volum d'informació sobre la producció, l’organització, la participació en la cadena de valor i el vessant economicofinancer de les cooperatives agràries, tant a nivell territorial com sectorial. Tenim la voluntat que esdevingui un referent de consulta, atesa la nostra significativa contribució a l'activitat econòmica de l'agroindústria catalana”.  

El president de la FCAC també ha explicat que a partir d'ara, aquest treball “el complementarem amb una fase a territori que protagonitzaran les mateixes cooperatives i que esdevindrà una reflexió en profunditat del sector".

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha  a la fruita seca per evitar l’abandonament
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament 22/07/2019 El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
La FCAC, crítica amb la proposta  de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar  un miler d’hectàrees d’olivera i ametller
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller 09/07/2019 El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat La Federació de...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 17/06/2019 Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives...
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia 14/06/2019 Un equip de Muria BIO , liderat pel seu president, Rafel Muria, ha participat a la primera edició de la fira Organic Food Iberia, celebrada la passada setmana a IFEMA (Madrid). Organic Food...
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari 14/06/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca durà a terme, diumenge 16 de juny, diversos actes commemoratius del 125è aniversari de la seva fundació coincidint amb la Festa del Trepat...
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 12/06/2019 El Xef Nacho Arregui, assessor gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, serà l’encarregat d’oferir un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x