Carregant web FCAC

Coronavirus - Mesures de prevenció i neteja a les cooperatives agroalimentàries, explotacions agràries i ramaderes

19/03/2020

* Donat l’estat d’alarma actual a causa del coronavirus, la FCAC fa públic el contingut d’aquesta circular que habitualment seria d’accés restringit per a les cooperatives sòcies. Descarrega't la circular en pdf

Us fem arribar un seguit de recomanacions de tipus general per prevenir el contagi del Coronavirus, tant a les empreses agroalimentàries com a les explotacions agrícoles o ramaderes.
 

Personal

  • Abans d’anar al centre de treball: absència de simptomatologia i de contacte de primer grau amb persona positiva. Control de temperatura a casa i a l’entrada del centre de treball. Si es fa amb termòmetre làser cal calibrar-lo amb termòmetre de contacte. En cas de contacte de primer grau amb persona positiva, confinament a casa durant 15 dies.
  • Desplaçaments: només haurien de realitzar-se per anar de la feina a casa i viceversa o bé els imprescindibles autoritzats pel Govern. Cal portar el document d’autorització i, en cas de ser imprescindible que circuli més d’una persona en un cotxe, mantenir la distància i desinfectar després del trasllat.
  • Neteja de mans: incrementar la neteja de mans utilitzant eixugamans d’un sol ús. Addicionalment es pot utilitzar desinfectants com etanol 70%. Cal mantenir les ungles curtes i no portar anells ni altres complements.
  • Neteja de roba de treball: manipular la roba bruta amb guants i no sacsejar-la. Realitzar cicles de rentat de 60-90ºC.
  • Torns: establir, si és possible, diferents torns (matí i tarda) i desinfectar les zones comunes a la sortida de cada torn.
  • Comunicacions: utilitzar via telemàtica per comunicacions internes (ex. WhatsApp).
  • Registres: es recomana registrar les accions preses amb data, hora i persones responsables. Per exemple: torns de neteja, controls de manteniment, baixes, etc.
  • En cas de símptomes: quedar-se a casa i trucar al 061 per demanar informació.
  • En cas de positiu: el personal sanitari realitzarà la recerca dels contactes més propers (1r nivell) i en farà seguiment durant els 15 dies posteriors. 
  • Suplències: s’aconsella, per prevenir una possible manca de plantilla, disposar de persones de contacte que puguin assumir de manera temporal algunes tasques imprescindibles a l’empresa.
     

Espais

  • Neteja: cal netejar i desinfectar especialment estructures de contacte amb les mans, vestuaris i zones comunes. Mantenir una ventilació adequada. Utilitzar guants de vinil o acrilonitril. En cas d’emprar guants de làtex, es recomana sobre un guant de cotó.
  • Accessos: establir entrades i sortides esglaonades per no coincidir el personal en el canvi de torn.
  • Visites: restringir-les a només les imprescindibles (ex. manteniment i descàrregues) amb elements de protecció i mantenint distància mínima d’1,5 metres.
  • Separacions: dividir els treballadors en grups individuals o de dues persones segons àrees o ubicacions per evitar el contacte. A ser possible no compartir espais entre persones de diferents àrees i sempre mantenir la distància mínima d’1,5 metres.
  • Vestuari: neteja i desinfecció del vestuari i de les zones comunes per a cada grup de treballadors.
  • Moviments: en desplaçaments d’animals o mercaderies dins l’empresa, respectar la distància entre persones i no traspassar la zona delimitada per a cada treballador.
  • Operacions de càrrega i descàrrega: eliminar tot contacte entre el personal, comunicar-se telemàticament i lliurar documentació mitjançant bústies.
     

Material

  • Guants i mascaretes: imprescindibles en la manipulació d’aliments. Si s’utilitzen cal canviar-los sovint i eliminar-los posteriorment, poden donar una falsa sensació de seguretat.  
  • Productes de neteja: els detergents i desinfectants comuns i l’etanol 70% han de ser suficients. Us adjuntem circular de l’ACSA amb una relació de productes d’instruccions per reforçar la neteja i desinfecció
  • Brossa: emprar contenidors estancs específics per a mocadors i altre material sensible utilitzat i incrementar la freqüència de retirada.

Més informació: Recomanacions de neteja i desinfecció d'instal·lacions en empreses alimentàries per a la prevenció del coronavirus

Altres notícies
25.04.2024

La FCAC aposta per cooperar front els desafiaments de les cooperatives agropecuàries

25/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una sessió de treball per analitzar les eines clau per fer front als...

25.04.2024

La FCAC denuncia la situació crítica dels productors de cereals i farratges, que encara no han rebut cap ingrés

25/04/2024

Quan es compleix un any dels tancament del Canal d’Urgell per primera vegada en 161 anys d’història, la Federació de Cooperatives Agràries de...

24.04.2024

Els socis de les cooperatives inicien la campanya d'arròs

24/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) informa que demà s’inicia la campanya d’arròs amb la inundació dels camps del...

24.04.2024

La FCAC coopera per ampliar l'impacte d'Hispack 2024

24/04/2024

Hispack és el punt de trobada més rellevant de l'ecosistema de l'embalatge al sud d'Europa. Durant quatre dies, del 7 al 10 de maig al...

18.04.2024

XX Jornada de boví de carn a la Cooperativa d'Ivars

18/04/2024

La XX Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d'Ivars va reunir ahir a prop de dos centenars de productors i tècnics del sector. El...

18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

18.04.2024

La campanya ‘Buenas Hasta el Hueso’ creix amb el sabor i el caràcter saludable de les seves fruites com a protagonistes

18/04/2024

La família de ‘Buenas Hasta el Hueso’ torna. Una campanya que aquest 2024 suma nous integrants, de la mà de dos marcats protagonistes: el sabor...

16.04.2024

Les cooperatives de fruita seca es reuneixen per analitzar les novetats del sector

16/04/2024

Recentment la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la reunió de les cooperatives de la Branca de Fruita Seca a...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya