El passat 28 de setembre de 2020 el Grup Operatiu del projecte Winesity va reunir al sector del vi en una jornada telemàtica per a presentar els resultats del projecte pilot WINESITY, en el qual s’ha desenvolupat un sensor automàtic per a controlar la densitat en continu a la fermentació del vi.
Al webinar van assistir cooperatives vitivinícoles i membres de la universitat d’Enologia Rovira i Virgili. Es va explicar el recorregut del projecte pilot què va partir de la necessitat detectada d’automatitzar i millorar el control d’un moment tant delicat i de vital importància com és el de la fermentació del vi. A partir d’aquest moment es va crear un Grup Operatiu per les entitats Agrícola Falset Marçà i SC, Afalma, SCCL, líder del projecte; IRIS, com a centre tecnològic que proposa i desenvolupa l’aparell, VITEC, per al seguiment i assessoramnt tènic enològic i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, per a l’assessorament sectorial de cooperatives vitivinícoles i de projectes d’innovació, què col·laborativament ha desenvolupat el sensor WINESITY.
El sensor WINESITY representa un avenç tecnològic en el sector, contribuint a la reducció de temps dedicat a la presa de mostres i mesurament de densitat, a la ràpida detecció de problemes durant la fermentació i accions correctives, a determinar amb precisió el moment en què finalitza la fermentació i a la reducció del consum d’energia dedicat ala refrigeració dels dipòsits de fermentació.
Durant el webinar van quedar palesos els conceptes d’indústria 4.0, d’enologia de precisió, de compartir el coneixement i de seguir fomentant la innovació com a una necessitat per a continuar endavant. En la mateixa jornada es van presentar els objectius i treballs en curs de la creació de grup operatiu ENOCOOP_GO, per a la innovació als cellers de les cooperatives catalanes, corresponent a la convocatòria 2019 del mateix programa d’ajuts.
El projecte d’innovació WINESITY s’ha desenvolupat en el marc dels Ajuts a la Cooperació per a la Innovació, cofinançats pel fons FEADER i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 (Cooperació per a la innovació) a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) lamenta profundament les víctimes mortals i els ferits en les tasques d’extinció dels...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió amb el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, el...
Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...
El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...
El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h