Principis cooperatius

Assemblea Cooperativa Internacional

L'Aliança Cooperativa Internacional és una federació de cooperatives que serveix per reunir, representar i servir les cooperatives de tot el món. L’organització es va fundar a Londres al 1895. En l’actualitat, representa 800 milions de persones a tot el món, i és el referent del moviment cooperatiu.

En el Congrés de Manchester de 1995 va adoptar la Declaració sobre la Identitat Cooperativa, que inclou un conjunt revisat de principis que pretén guiar les organitzacions cooperatives a principis del segle XXI.
 

Els nostres principis

Primer principi: PARTICIPACIÓ VOLUNTÀRIA I OBERTA

Les cooperatives són organitzacions voluntàries, obertes a totes les persones capaces de fer-ne servir els serveis i disposades a acceptar les responsabilitats de ser-ne sòcies, sense discriminació social, política, religiosa, racial o sexual.
 

Segon principi: GESTIÓ DEMOCRÀTICA PER PART DELS SOCIS

Les cooperatives són organitzacions gestionades democràticament per les persones sòcies, que participen activament a l'hora d'establir-ne les polítiques i prendre decisions. Els homes i les dones escollits per representar i gestionar les cooperatives en són responsables davant les persones sòcies. S'exerceix la igualtat en el dret a vot: un soci, un vot.
 

Tercer principi: PARTICIPACIÓ ECONÒMICA DELS SOCIS

Les persones sòcies contribueixen equitativament al capital de les cooperatives. Una part d'aquest capital és de propietat comuna de la cooperativa. D'altra banda, les persones sòcies reben una compensació limitada en relació amb el capital aportat i són qui assignen els excedents per al desenvolupament de la cooperativa, mitjançant l'establiment de reserves, una part de les quals seran irrepartibles, per beneficiar els socis i les sòcies en proporció a les seves operacions amb la cooperativa i per al suport d'altres activitats que siguin aprovades.
 

Quart principi: AUTONOMIA I INDEPENDÈNCIA

Les cooperatives són organitzacions autònomes d'autoajuda gestionades per les persones sòcies. Si firmen acords amb altres organitzacions, governs inclosos, o bé si aconsegueixen capital de fonts externes, ho fan en termes que assegurin el control democràtic per part de la massa social i mantinguin l'autonomia cooperativa. 
 

Cinquè principi: EDUCACIÓ, FORMACIÓ I INFORMACIÓ

Les cooperatives proporcionen educació i formació a les persones sòcies, als representants escollits, als càrrecs directius i als treballadors perquè puguin contribuir d'un manera eficaç al desenvolupament de les cooperatives. Aquestes informen el gran públic, especialment els joves i els líders d'opinió, de la naturalesa i els beneficis de la cooperació. 
 

Sisè principi: COOPERACIÓ ENTRE COOPERATIVES

Les cooperatives serveixen al seu teixit social de la manera més eficaç, possible i enforteixen el moviment cooperatiu treballant conjuntament amb estructures locals, nacionals, regionals i internacionals.
 

Setè principi: INTERÈS PER LA COMUNITAT

Les cooperatives treballen per aconseguir el desenvolupament sostenible de les seves comunitats mitjançant polítiques aprovades pel seu teixit social.

BUREAU VERITAS
Singulars
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x