Què és una cooperativa agrària

Les cooperatives agràries són empreses gestionades pels mateixos agricultors i ramaders, que en són socis, i aglutinen bona part de la producció agroalimentària de Catalunya.

Són empreses que produeixen, elaboren i comercialitzen aliments de qualitat. Al mateix temps, són empreses arrelades al territori, que no es deslocalitzen, que enforteixen el teixit econòmic, generen ocupació, promouen la riquesa econòmica, vetllen per la sostenibilitat mediambiental i afavoreixen la integració social. Els beneficis obtinguts per les cooperatives reverteixen en el mateixos socis i, per extensió, en el món rural.

La Llei de cooperatives de Catalunya defineix les cooperatives agràries com aquelles associacions de titulars d’explotacions agrícoles, ramaderes o forestals amb la finalitat de realitzar tot tipus d’activitats i operacions encaminades a la millora de les explotacions dels socis, la població agrària i el desenvolupament del món rural, i també els atribueix la prestació de serveis propis de l’activitat agrària, ramadera o forestal o que hi estiguin directament relacionats.

Les cooperatives agràries, a  més, poden fer conjuntament l’explotació comunitària d’una terra i l’aprofitament de bestiar, terres i immobles susceptibles d’explotació agrària.
 

Tipologia de cooperatives

Cooperatives de primer grau

Són aquelles que estan formades per un mínim de tres socis amb activitat cooperativitzada, excepte en els casos en què la Llei estableixi expressament una altra cosa.

A Catalunya, hi ha 216 cooperatives de primer grau que treballen en sectors productius tan diversos com arròs, cítrics, conreus herbacis, fruita dolça, fruita seca i garrofa, horta, llet, oli d’oliva, vi, ramaderia, mel, pinsos i planta viva.

Cooperatives de segon grau

Integrades per un mínim de dues persones jurídiques, i almenys una d’aquestes dues ha de ser cooperativa.

De cooperatives de segon grau federades, n’hi ha 15 que es reparteixen entre les comarques de Lleida (8 cooperatives), Tarragona i Terres de l’Ebre (4), Barcelona (2) i Girona (1).
 

Cooperatives agràries, model heterogeni

No hi ha un únic model empresarial de cooperativa agrària. A la Federació, conviuen cooperatives d’àmbit més rural -que bàsicament concentren producció i ofereixen serveis als socis- amb cooperatives de gran dimensió que aposten per la comercialització dels seus productes i augmenten progressivament la presència a mercats exteriors.

Aquesta és la riquesa de les empreses cooperatives: l’heterogeneïtat.

Per això, la Federació defensa que no s’ha de promoure un únic model. Cada empresa ha de poder triar la fórmula que millor s’adaptarà a la seva realitat i la farà més competitiva en el mercat.

BUREAU VERITAS
Singulars
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x