Carregant web FCAC

Relleu a l'Associació de Seccions de Crèdit

30/05/2018
Relleu a l'Associació de Seccions de Crèdit
Relleu a l'Associació de Seccions de Crèdit © ASC

Josep Boqué, de la Cooperativa d’Ivars, és el nou president de l’Associació de Seccions de Crèdit, en substitució de Lluís Roig, de Cellers Domenys.

A l'Assemblea, que es va fer a Sant Jaume dels Domenys amb motiu del centenari de la cooperativa, hi van assistir representants de 44 cooperatives sòcies, que representaven el 76% de tots els vots socials. En el decurs de l’acte, es van aprovar per unanimitat els comptes anuals i la distribució de resultats i també es va acordar la modificació dels Estatuts Socials.

A conseqüència de l’actualització dels estatuts, s’ha ampliat el nombre de membres de consell rector a deu persones i s’incorporen Josep Robert, del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, i Joan Linares, de la Societat Agrícola de Valls. També s’ha acordat prescindir de la figura dels interventors de comptes.

El relleu a la presidència ha comportat, també, canvis entre les persones representants de les cooperatives sòcies. Núria Bolet ocuparà el lloc de Lluís Roig en la representació de Cellers Domenys, i Rosana Mulet substituirà Raül Carles per Arrossaires del Delta de l’Ebre. Ambdues són directores de les respectives seccions de crèdit.

OPINIÓ
Lluís Roig
President ASC 2009-2018

Per coherència amb els meus principis i amb mi mateix, he cregut que, després de 9 anys al capdavant de l’ASC, és el moment de propiciar un relleu.

En aquesta última dècada hem viscut moments que han estat molt durs, molt complicats, amb circumstàncies que mai haguéssim imaginat que ens tocaria viure.

La caiguda del sistema financer amb danys incalculables i la desaparició de moltes entitats va coincidir amb una greu crisi interna nostra, tot just quan el consell rector de l’ASC començàvem a treballar en l’ordenació de les seccions de crèdit.

El daltabaix a la Cooperativa de l’Aldea, una secció de crèdit que precisament no estava associada a l’ASC, va tenir un efecte de tsunami i vam centrar els nostres esforços a intentar que aquesta crisi no ens arrossegués a tots.

La pressió política i econòmica era devastadora i el nostre model es qüestionava arreu. Ens van agafar amb el pas canviat. Però alguna cosa devíem estar fent bé perquè, contra tot pronòstic, vàrem aconseguir convèncer l’Administració que ens donés una oportunitat.

Vam començar a avançar amb la creació de la Comissió de Seguiment de seccions de crèdit formada per representants de l’Administració, de la Federació i de l’ASC. L’objectiu era prevenir; poder detectar i actuar davant el primer senyal d’alarma.

També es van aprovar modificacions de la normativa que reconeixien les nostres especificitats i ens asseguraven la continuïtat, i es va crear el Fons d’Avals de la Generalitat per facilitar la liquidació ordenada de les seccions de crèdit que apostessin per aquest camí.

Llavors, pre-concurs de la Cooperativa de Cambrils i desgast del sector. Vam iniciar una etapa marcada per les diferències, la divisió interna, els nervis... malgrat que tots compartíem un objectiu comú: assegurar el futur de les seccions de crèdit catalanes, la confiança dels nostres socis impositors i la tranquil·litat dels seus responsables i governants.

Finalment, vam aconseguir que la Generalitat de Catalunya en bloc, de la mà de les Conselleries d’Economia, Agricultura i Treball, i tots els grups parlamentaris es posicionessin per unanimitat, amb claredat i sense vacil·lar, a favor de les seccions de crèdit.

Ara fa un any que el Parlament va aprovar la Llei reguladora del Fons de suport a les seccions de crèdit. És una llei de consens, amb aspectes tan rellevants com la creació del Fons de liquiditat, el reconeixement del programa informàtic CoopCrèdit, el nomenament de la futura Comissió de Seguiment a l’empara de la Llei 7/2017 i la definició d’un programa de formació per a la professionalització de les seccions de crèdit.

L’horitzó que tenim per davant és engrescador.

Per la meva part, em sento tranquil perquè crec que he pogut acomplir el full de ruta que es va anar marcant a mesura que evolucionava aquest procés. En el trajecte he viscut experiències que no oblidaré mai, he crescut a nivell professional i personal.

Em sento agraït a tothom amb qui hem compartit moments i vull expressar tot el meu afecte a les persones que hi han estat, especialment en les situacions més difícils. Gràcies per la vostra complicitat, per la professionalitat, la cooperació, el seny i la fidelitat.

Altres notícies

La FCAC lidera la innovació per valorar els subproductes agraris mitjançant biorefineries

15/04/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha presentat, avui, les conclusions del projecte europeu AGRIMAX sobre economia circular en el...

L'Avellanera instal·la panells solars a la seva planta productora de la Selva del Camp

15/04/2021

La cooperativa L’Avellanera i Secció de Crèdit, SCCL ha instal·lat més de 200 panells solars a la seva planta de la Selva del Camp. La...

La FCAC valora positivament l’impuls al regadiu Xerta-Sénia

08/04/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va participar ahir a la visita de determinades instal·lacions i infraestructures del...

La FCAC introdueix millores en l’ordre de Contracte Global d’Explotació per a 2021

06/04/2021

La convocatòria de Contracte Global d’Explotació consolida i incrementa, de 3 a 5 punts, la priorització dels ajuts a la millora de la...

La FCAC calcula que es pot perdre el 50% de la collita de fruita de pinyol

23/03/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) mostra la seva preocupació perquè, segons dades del sector, les gelades del passat cap...

Quatre cooperatives catalanes finalistes dels V Premis Europeus a la Innovació Cooperativa

23/03/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció per la presència de 4 cooperatives catalanes a la final de...

La FCAC i les DOP crítiques amb la proposta d'ajuts del DARP per pal·liar els danys del Filomena

19/03/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora positivament que, tal com es va reclamar, s’estableixin ajuts per la...

Les cooperatives invertiran 16 M€ en fusions, innovació i comerç exterior

17/03/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora molt positivament la recent publicació de la nova convocatòria del Pla de...

Som socis de:
Amb el suport de