Carregant web FCAC

“La meitat del que menja un europeu és de cooperativa”

25/07/2018
“La meitat del que menja un europeu és de cooperativa”
“La meitat del que menja un europeu és de cooperativa”

ENTREVISTA
Ramon Armengol Vicepresident COGECA | Ramaderia i llet FCAC

Participar en el Presídium de la Cogeca, el màxim òrgan de l’organització que representa les cooperatives a nivell europeu, tot mantenint el lligam amb la cooperativa de base. Aquesta és la meva manera d’entendre la responsabilitat que acabo d’assumir, sense perdre la perspectiva i apostant pels valors de democràcia i transparència inherents a les empreses cooperatives”.

La Confederació General del Cooperativisme Agrari (Cogeca) de la Unió Europea té nou vicepresident, Ramon Armengol (Juneda, 1959).

Des de 1978, Ramon Armengol està al capdavant d’una explotació professional de porcí i vinculat a la Cooperativa Camp d’Ivars d’Urgell. Aquests 40 anys d’experiència, li han aportat coneixements en àmbits tan diversos com el món cooperatiu i sindical, l’administració municipal o la gestió del reg en el territori on viu.

És responsable de ramaderia i llet de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el representant d’aquesta federació a Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, on també presideix el Consell Sectorial de porcí. A més, és membre del Consell General d’Interprofessionals d’Espanya i fins ara, participava en el Grup d’Experts del Porcí de la Comissió Europea a Brussel·les.

Què és la Cogeca?

És l’organització que agrupa les cooperatives agràries europees, unes 22.000, la veu de 23 milions de pagesos i les seves famílies, que donen feina a 660.000 persones i tenen una facturació conjunta de 300.000 milions d’euros.

La Cogeca es va fundar al 1959 i, per tant, existeix des dels inicis de la Unió Europea. S’organitza en 50 grups de treball, una dada que posa de manifest que Europa és gran i complexa a nivell productiu.

Aquestes xifres també evidencien la importància de les cooperatives...

La meitat dels aliments que consumim els europeus els ha produït una cooperativa, amb percentatges diferents segons el sector. El 80% de la producció d’oli o cereals es fa en cooperatives, i també una part important de fruites, hortalisses, vi, lactis...

Les grans cooperatives alemanyes, daneses i franceses tenen una força increïble. Però al top ten de les cooperatives europees no n’hi ha cap de l’Estat espanyol; per això, estem promovent processos de concentració en el sector a la fi de guanyar dimensió per tal d’aprofitar les economies d’escala.

Quina és la funció de la Cogeca?

És interlocutora directa davant la Comissió Europea i altres estaments, pel que fa a les polítiques agroalimentàries comunes.

La nostra feina consisteix a defensar el model europeu de producció, que avui per avui és el més competitiu, de més qualitat i més segur del món. Intentem incidir en les polítiques agràries de la UE, i amb aquest objectiu traslladem centenars de propostes que plantegen el diferents grups de treball en què estem organitzats. També diem la nostra quant a nous tractats comercials fora de la UE i que poden afectar el preu dels nostres productes.

La vicepresidència, què pot suposar per a les nostres cooperatives?

A la Cogeca hi ha tres vicepresidents -que representem els països del Nord, del Sud i de l’Est- i un president, el suec Thomas Magnusson. El fet que una vicepresidència correspongui al representant de les cooperatives mediterrànies, espero que ens pugui ajudar a defensar millor la nostra idiosincràsia, les nostres produccions, que tenen poc a veure amb els països del Nord i de l’Est.

Crec que hem d’aprofitar el potencial del sector per incrementar el pes de les nostres cooperatives en el mercat. En països com Dinamarca, Suècia, Holanda i Alemanya, on les cooperatives tenen un pes més elevat en el sector agroalimentari, els preus són superiors per a tots els agricultors.

Quin és el repte a assolir?

D’entrada, treballaré per fer més visible el paper de les cooperatives agroalimentàries com empreses que busquen la millor rendibilitat dels seus socis dins d’un model productiu que aposta per la innovació constant, extremadament complex dins d’un mercat totalment obert i globalitzat.

També m’agradaria contribuir a pujar l’autoestima del nostre sector. Hem de creure’ns que som els productors d’aliments per a la població i no només això, també contribuïm a la sostenibilitat ambiental i al manteniment de la població i la riquesa en el territori. Què seria de nosaltres en un país sense pagesos?

Previsions a l’agenda de la Cogeca de 2018?

Damunt la taula tenim el futur de la Política Agrària Comunitària i el marc financer pluriennal. Es preveuen retallades en els ajuts, ja que el Brexit comportarà una reducció de fons perquè Gran Bretanya era un contribuïdor net als fons comunitaris.

De moment només tenim propostes, però em preocupa una possible renacionalització de la PAC i que sectors que competeixen en un mateix mercat es regeixin per regles diferents. També m’inquieta que la Comissió no plantegi mecanismes de gestió de mercats contra la volatilitat dels preus. Pel contrari, sóc optimista amb les mesures que reforcen la inversió en organitzacions de productors, joves i innovació.

A banda de la PAC, la normativa sobre la cadena alimentària i les pràctiques comercials deslleials, les relacions amb Mercosur i amb l’administració americana, les crisis sanitàries, temes de sostenibilitat i economia circular...

I la falta de relleu generacional?

Aquesta és una altra de les grans amenaces per al sector agrari. Necessitem joves que arrisquin, que siguin emprenedors, que no vulguin ser assalariats d’alguna gran empresa, que siguin pagesos pel seu compte, al capdavant d’una empresa dimensionada i ben gestionada.

Això es fa amb més formació del jove, més instruments financers; és molt important creure en ells i el seu projecte.

I també -per què no?-, amb més recolzament per part de les pròpies cooperatives.

Altres notícies
11.04.2025

Cellers Domenys convertirà el primer Celler Modernista de Cèsar Martinell en el Centre Cultural del Vi, del Cooperativisme i de la figura de l’arquitecte

11/04/2025

L’assemblea general de Cellers Domenys ha aprovat per unanimitat un projecte estratègic que transformarà el futur de la cooperativa de primer...

10.04.2025

La FCAC presenta propostes a l'ACA

10/04/2025

Representants de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), encapçalats pel president Ramon Sarroca, han mantingut recentment una...

07.04.2025

La FCAC al Comitè mixt de fruita de llavor

07/04/2025

Avinyó (França) ha acollit el Comitè Mixt de Fruita de Llavor, en què han participat representants de diferents països europeus productius...

04.04.2025

La FCAC reclama urgència per desburocratitzar el sector agrari

04/04/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es reuneix, avui 4 d’abril, amb el Departament d’Agricultura i la Comissió...

03.04.2025

L'impacte directe dels aranzels dels EUA a les exportacions agroalimentàries catalanes superaria 110 M€

03/04/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, d’aprovar...

02.04.2025

Com poden les cooperatives impulsar processos de valorització de la sansa?

02/04/2025

Les cooperatives agràries de la branca de l’oli d'oliva s’han reunit a Maials amb l’objectiu d’analitzar i planificar les primeres passes...

02.04.2025

La FCAC a la candidatura conjunta a les eleccions del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE)

02/04/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Unió de Pagesos, l’Associació Vinícola Catalana (AVC) i l’Associació...

01.04.2025

FCAC alerta de la reducció d'un 30% dels fons per aliments destinats a beneficència

01/04/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que, arran d’una consulta plantejada a la Comissió Europea, aquesta institució...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya