La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha posat en marxa un projecte conjunt amb el sector que té l’objectiu de dinamitzar i potenciar la venda de producte de proximitat de les agrobotigues.
Un dels principals reptes és la posada en marxa de la plataforma digital www.agrobotigues.cat, que es troba actualment en fase pilot i s’està treballant amb la col·laboració de les cooperatives Agrícola el Progrés-Garbí de Malgrat de Mar, Agrícola de Garriguella, Fruits de Ponent, Soldebre i AgroTast-Cevipe.
La plataforma web permetrà actuar a dos nivells. Entre socis, potenciarà l’intercanvi de productes de les mateixes agrobotigues per tal d'incrementar l’oferta dels punts de venda amb productes del sector. D'altra banda, cooperativesagraries.cat esdevindrà una plataforma pública per a la compra de producte cooperatiu adreçada al consumidor final que, sense moure’s de casa, podrà adquirir productes d’arreu del territori.
Es tracta, en definitiva, de promoure aquesta opció tecnològica perquè el canal de comercialització agrupat de les cooperatives esdevingui una oportunitat de fidelització del client més urbà, oferint-li una experiència de compra diferenciada i satisfactòria.
El projecte destacarà valors com honestedat, tracte humà, simplicitat i autenticitat, que es consideren inherents al model cooperatiu i als seus socis i sòcies. Igualment es potenciarà el vincle entre alimentació, territori, valors socials i salut.
Amb aquesta finalitat, s’han preparat continguts audiovisuals sobre l’origen dels productes, els socis agricultors i ramaders, els processos de producció i les cooperatives, tot plegat incidint en la identificació amb un territori.
Malgrat la plataforma www.agrobotigues.cat estarà liderada per la Federació, les cooperatives agràries participants en el projecte haurien de disposar d’un pla digital amb l’objectiu de definir la seva pròpia estratègia individual.
Els creadors de l’app d’agrobotigues, Antonio Vicién i Bernardette Farriol, expliquen que “un pla d'estratègia digital ajuda a dissenyar i planificar les accions que cada cooperativa durà a terme a la web i a les xarxes socials amb l’objectiu de facilitar una bona relació comercial amb els clients”.
El pla d’estratègia digital ha d’identificar els clients potencials tenint en compte aspectes com les necessitats a cobrir, hàbits digitals o motiu de la compra. En base a la quota de mercat on es vulgui arribar, caldrà definir un o dos objectius per campanya que es concretaran en un pla d’acció sobre l’ús del lloc web, les xarxes socials, activitats de promoció, possibles campanyes de publicitat, ofertes...
Per facilitar el disseny del pla d'accions digitals de l’agrobotiga, la Federació organitzarà cursos de formació adequats a les necessitats de cada cooperativa.
Les agrobotigues són un punt de venda físic que ens permeten apropar-nos a la gent i les hauríem d’utilitzar per fer partícip al consumidor dels valors socials inherents a les cooperatives agràries.
L’agrobotiga és una ambaixada de la cooperativa, un punt on podem mostrar qui som, què fem i com ho fem.
No obstant això i el potencial d’aquests punts de venda, no podem perdre de vista el món digital, ja que un dels grans problemes que es plantejaran a mig termini al comerç minorista és la tendència -progressivament a l’alça- de la compra on-line.
En aquest sentit, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya estem treballant per poder posar a l’abast del sector una plataforma digital que permetria ampliar les nostres possibilitats d’arribar al consumidor de manera àgil i eficient. I no només això, aquesta mateixa plataforma també ens permetria començar a intercanviar productes entre nosaltres, de manera que ampliaríem l’oferta de cada agrobotiga amb una gamma més àmplia de productes afavorint la intercooperació.
Però un projecte no engega sense la complicitat de la gent.
Tenim l’eina i hem dut a terme un programa pilot en col·laboració amb algunes agrobotigues pioneres. Ara, perquè aquesta plataforma prengui la dimensió necessària, cal la implicació real d’un percentatge important de les cooperatives amb vocació comercialitzadora. Som-hi!
Projectes com aquests aporten vida al teixit empresarial rural, donant noves oportunitats de créixer i generar riquesa.
Les agrobotigues volem donar a conèixer productes de proximitat, concentrant tota la riquesa gastronòmica de la zona en un punt. A la nostra agrobotiga, ens agrada interactuar per poder explicar la procedència dels productes que venem. Tots els productes tenen nom i cognoms, una història al darrera que els fa ser especials.
Però també som conscients, que vivim en un món “connectat” i això ens empeny a evolucionar les vies de comerç. Des del minut zero, a Soldebre vam apostar pel projecte d’agrobotigues impulsat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. És un projecte nou que, si el gestionem adequadament, en permetrà donar a conèixer gran part de productes cooperatius arreu del país. Els nostres productes estaran a l’abast de qualsevol consumidor amb un sol “click”.
La plataforma de les agrobotigues és un bon projecte conjunt, que encaixa amb esperit cooperatiu de compartir i gestionar conjuntament els recursos per aconseguir un be comú.
En aquesta ocasió, anar coordinats ens permet evitar haver de fer una inversió individual i reduir els riscos elevats que són inherents a l'objectiu de posicionament i vistositat des nostres productes.
Amb uns recursos ajustats, podríem obtenir un posicionament dels nostres productes que posi en valor la qualitat de producte i la diversitat de l’oferta existent a la xarxa de agrobotigues.
Formar part d’aquest projecte és compartir l’oportunitat de fer camí de futur.
A Fruits de Ponent valorem molt positivament haver participat en el projecte pilot de dinamització de les agrobotigues, atès que ens està ajudant a millorar la imatge general de l'espai de venda i atraure a nous públics.
La col·locació d'una pantalla a l'interior de l'agrobotiga que emet anuncis promocionals ens ajuda a captar l'atenció de les persones i facilita la promoció del producte de temporada: la fruita fresca a l'estiu o l'oli a la tardor...
A més, complementar aquestes accions amb una plataforma web per a la compra de producte creiem que pot ser un primer pas per arribar a generar un espai de compra on-line a nivell de totes les agrobotigues, amb moltes possibilitats per tal de fer arribar els nostres productes arreu de Catalunya.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat, com a representants del sector productor, al Fòrum sobre els cereals...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es mostra d’acord amb la proposta de consens sobre els ajuts destinats a pal·liar els...
Caprabo manté el creixement en les vendes de productes de proximitat procedents de cooperatives agràries, que han registrat un augment del 6% en el...
La cooperativa catalana Unió Nuts podrà exportar ametlla en gra a la Xina després que aquesta setmana s’hagi conegut l’autorització del...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) continua treballant en la dinamització de joves de les cooperatives agràries. Amb...
Coincidint amb la Festa de l’Oli Nou, la cooperativa Coselva inaugura el nou molí d’oli, que ha suposat una inversió de 5 milions d’euros per...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la collita d’arròs cau un 13,8% en relació a la campanya passada -que no...
Coincidint amb la Presidència espanyola de la Unió Europea, la Confederació General de Cooperatives Agràries de la UE (COGECA) i Cooperatives...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h