Carregant web FCAC

Ramaderia ecològica, aposta de país

16/01/2019
Ramaderia ecològica, aposta de país
Ramaderia ecològica, aposta de país

OPINIÓ
Josep Oliveras, CELLER COOPERATIU DE SALELLES

La producció ecològica ha esdevingut un requisit imprescindible per arribar a determinats mercats, havent provocat un canvi de tendència en molts àmbits agraris que en el cas de la ramaderia és especialment complicat d’implementar.

D’entrada, als ramaders, la societat els demanda que produeixin respectant el medi ambient, el benestar animal i sense medicar els animals. Si, a més, es vol entrar sota els estàndards de la normativa ecològica, els canvis en el sistema de producció són moltíssims.

En primer lloc es requereix una dràstica reducció de densitats respecte a la producció convencional, de manera que els rendiments són molt inferiors, i també es precisa d’un increment de mà d’obra en el maneig.

Cal que la ramaderia que tingui garantit un aprovisionament de cereal ecològic, proper i de qualitat.

D’altra banda, un dels factors que suposa un major encariment de costos és l’alimentació amb pinso ecològic i, per això, creiem que és imprescindible activar un pla que incentivi la producció local de cereals ecològics.

És un repte gens fàcil, doncs les condicions climàtiques no juguen al nostre favor: les continuades pluges i l’increment de les temperatures afavoreixen la proliferació de fongs i plagues, que poden malmetre completament el conreu amb els estàndards ecològics. Per compensar la prohibició d’emprar herbicides cal alternar cultius i emprar sistemes de desherbatge mecànic a camp i, en ocasions, a l’entrada de la cooperativa.

Són pràctiques que, tot i l’indubtable benefici mediambiental que reporten, dificulten l’abastament de matèries primeres i ho posen molt complicat al sector. Com que la producció local és baixa, cal anar a buscar cereal ecològic a fora i això és car... especialment quan constatem que el diferencial de preu de venda no compensa la reducció de la producció respecte al sistema convencional.

Però la demanda creix i, darrerament, hem treballat amb el Departament d’Agricultura possibles estratègies de foment de la ramaderia i de les matèries primeres ecològiques al nostre país i també la importància que aquest model de producció es mantingui a mans de gent que realment creu en el nostre concepte de producció per davant d’altres models que a priori ofereixen més rendibilitat econòmica.

La ramaderia ecològica ha d’anar lligada a un concepte de granja familiar de petit i mitjà format, amb un estret vincle amb el territori i amb una filosofia de producció basada en l’ecologia com a puntal.

La ramaderia ecològica ha d’anar lligada a un concepte de granja familiar de petit i mitjà format, amb un estret vincle amb el territori. Actualment és a mans de petits productors i empreses familiars que han optat per aquest sistema que entenen com a més sostenible.

Les granges ecològiques han optat per mantenir el bestiar i reconvertir-lo a un model de menor dimensió, però del qual esperem obtenir més valor afegit. Volem créixer en qualitat en lloc de quantitat, i per assolir aquest objectiu potser caldria un nivell de certificació que també posés en valor la proximitat del producte.

A més a més, els que fa anys que vam apostar per aquest sistema de producció vam començar a cegues, aprenent dels nostres errors i, quinze anys després, tot i els evidents progressos encara arrosseguem alguns buits de coneixements tècnics i una certa mancança de transferència tecnològica.

En cereals, és imprescindible la creació d’una ADV que atengui les particularitats dels conreus extensius ecològics perquè els agricultors no ens trobem tan desprotegits davant un complex sistema de maneig.

 

Altres notícies
27.01.2023

Sol·licitud de diverses autoritzacions excepcionals de fitosanitaris

27/01/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha tramès una sol·licitud al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda...

27.01.2023

La FCAC demana la reducció de mòduls de l'IRPF pels danys del darrer any

27/01/2023

Durant les darreres setmanes, les cooperatives ens han traslladat les dades que requereix el Ministeri -municipis, cultius afectats, percentatge de...

26.01.2023

La producció d’oli d’oliva se situarà en unes 16.000 tones, la pitjor campanya en 15 anys

26/01/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la campanya d’oli d’oliva 2022-2023 podria caure fins a les 16.000 tones....

23.01.2023

La FCAC reclama al DACC suport pels danys de la sequera a l’agricultura i la ramaderia

23/01/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) té previst sol·licitar al Departament d’Acció Climàtica (DACC) mesures que...

20.01.2023

Unió assoleix una facturació rècord de 110 milions d’euros

20/01/2023

Grup Unió ha presentat un resultat històric en l’Assemblea General de socis, que ha tingut lloc aquest divendres a Reus. Amb una facturació...

20.01.2023

S'inicia el projecte New Horizon Europe PATH2DEA per promoure la digitalització i fer més competitiva l'agroecologia

20/01/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa en el nou projecte "Aplanar el camí cap a la digitalització que faciliti la...

18.01.2023

El regadiu Xerta-Sénia estabilitzarà les rendes i alleujarà els efectes del canvi climàtic

18/01/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora molt positivament la licitació de la fase 1, que afectarà al municipi de Xerta,...

21.12.2022

La FCAC reclama un pressupost de la Generalitat per a 2023

21/12/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) reclama l’aprovació d’un pressupost de la Generalitat per al 2023 amb l’objectiu...

Som socis de
Amb el suport de