Carregant web FCAC

OPINIÓ

La PAC i el canvi climàtic

Jesús Ricou | Responsable cereals FCAC

03/04/2019

L’inici de la campanya de cereal d’hivern es va caracteritzar per les abundants pluges de la tardor, que no van permetre realitzar sembres normals durant els mesos d’octubre i novembre, i no va ser fins al febrer que vam poder entrar a camp a sembrar amb certa normalitat. Això sí, sota un ventall molt limitat d’opcions de cultiu; bàsicament ordi de cicle curt i pèsol.

La pressió de sembra ha portat a realitzar pràctiques que hauran danyat els sòls quan, paradoxalment, un dels objectius de la PAC és garantir la seva conservació

Tenint en compte que la PAC ens obliga a disposar d’un mínim de tres cultius diferents, crec que aquesta situació excepcional ens ha de portar a una reflexió conjunta de l’Administració i el propi sector sobre la gestió de circumstàncies similars.

Enguany, Federació i sindicats vam sol·licitar a l’Administració catalana, i aquesta al FEGA, autorització perquè el compliment de la diversificació tingués en compte la situació de pluges i es donés llibertat per realitzar sembres en el moment adient i amb el cultiu adaptat al cicle. Però la falta de resposta de l’organisme espanyol va provocar que, en molts casos, s’entrés a camp a realitzar sembres amb sòls molt humits i condicions agronòmiques molt poc aconsellables.

Finalment les pluges es van aturar, però les conseqüències han estat nefastes, ja que la pressió de sembra ha portat a realitzar pràctiques que hauran danyat els sòls quan, paradoxalment, un dels objectius de la política agrària és garantir la seva conservació.

Aquest cas, però, no ha estat únic. Cada any patim algun tipus d’anomalia que complica la feina d’agricultors i cooperatives o experimentem condicions mai vistes que ens posen a prova, i sovint la PAC acaba suposant més un handicap que una eina d’ajuda.

Cada any patim algun tipus d’anomalia climàtica que complica la feina d’agricultors i cooperatives i per això, reclamem una PAC basada en objectius que un marge al professional

És evident que l’obligatorietat de diversificar conreus ha comportat canvis positius en el maneig del cultius i la mentalitat del sector: en l’última dècada, s’ha doblat la superfície de colza i la de pèsol s’ha multiplicat per 20. També és indiscutible que els ajuts a superfície han d’anar lligats al compliment d’un seguit de bones pràctiques. Però el sector és prou madur per no haver d’estar sotmès al compliment de requisits molt concrets basats en percentatges mínims de superfícies o en la prohibició d’aplicació d’herbicides en casos determinats.

Per tot, reclamem una PAC basada en objectius com la conservació dels sòls i que, a partir d'aquí, siguin els professionals que busquin la millor manera d’aplicar-ho.

Acostant-nos a la digitalització

Les necessitats tecnològiques del sector és un altre dels àmbits de treball de la branca de cereals de la Federació.

Les necessitats tecnològiques del sector són un àmbit de treball de la Federació perquè les cooperatives hauran de tenir un paper clau en liderar la transformació digital.

Per això, al gener, en el marc de les actuacions del projecte Internet of Extensive Crops, vam organitzar un taller sobre connectivitat i agricultura de precisió en conreus extensius. En la trobada hi van participar una desena de representants de cooperatives cerealístiques i centres tecnològics i de recerca com EURECAT, Fundació Mas Badia i l’IRTA, la Federació de Fabricants i Exportadors de Maquinària Agrícola de Catalunya i empreses del sector de la maquinària i equips per a l’agricultura.

Durant el taller es va fer evident que hi ha molt camí per recórrer en aquest àmbit i que topem amb impediments que no són petits: introduir dades i saber-les interpretar per prendre una decisió suposa una inversió en diners, temps i paciència que no tothom està disposat a assumir, i més quan costa veure el retorn a sectors que treballem amb marges molt ajustats.

Probablement la implementació d’una nova manera de treballar requerirà esperar un canvi generacional però, en qualsevol cas, les cooperatives haurem de tenir un paper clau en ajudar i liderar aquesta transformació digital.

Altres notícies
26.04.2024

La FCAC s'adhereix a "El Sentido de la Carne", un projecte pioner de col·laboració per posar en valor el plaer de consumir carn

26/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s'uneix a “El Sentido de la Carne”, una iniciativa pionera de col·laboració de la...

25.04.2024

La FCAC aposta per cooperar front els desafiaments de les cooperatives agropecuàries

25/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una sessió de treball per analitzar les eines clau per fer front als...

25.04.2024

La FCAC denuncia la situació crítica dels productors de cereals i farratges, que encara no han rebut cap ingrés

25/04/2024

Quan es compleix un any dels tancament del Canal d’Urgell per primera vegada en 161 anys d’història, la Federació de Cooperatives Agràries de...

24.04.2024

Els socis de les cooperatives inicien la campanya d'arròs

24/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) informa que demà s’inicia la campanya d’arròs amb la inundació dels camps del...

24.04.2024

La FCAC coopera per ampliar l'impacte d'Hispack 2024

24/04/2024

Hispack és el punt de trobada més rellevant de l'ecosistema de l'embalatge al sud d'Europa. Durant quatre dies, del 7 al 10 de maig al...

18.04.2024

XX Jornada de boví de carn a la Cooperativa d'Ivars

18/04/2024

La XX Jornada de Boví de Carn organitzada per Cooperativa d'Ivars va reunir ahir a prop de dos centenars de productors i tècnics del sector. El...

18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

18.04.2024

La campanya ‘Buenas Hasta el Hueso’ creix amb el sabor i el caràcter saludable de les seves fruites com a protagonistes

18/04/2024

La família de ‘Buenas Hasta el Hueso’ torna. Una campanya que aquest 2024 suma nous integrants, de la mà de dos marcats protagonistes: el sabor...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya