L’inici de la campanya de cereal d’hivern es va caracteritzar per les abundants pluges de la tardor, que no van permetre realitzar sembres normals durant els mesos d’octubre i novembre, i no va ser fins al febrer que vam poder entrar a camp a sembrar amb certa normalitat. Això sí, sota un ventall molt limitat d’opcions de cultiu; bàsicament ordi de cicle curt i pèsol.
La pressió de sembra ha portat a realitzar pràctiques que hauran danyat els sòls quan, paradoxalment, un dels objectius de la PAC és garantir la seva conservació
Tenint en compte que la PAC ens obliga a disposar d’un mínim de tres cultius diferents, crec que aquesta situació excepcional ens ha de portar a una reflexió conjunta de l’Administració i el propi sector sobre la gestió de circumstàncies similars.
Enguany, Federació i sindicats vam sol·licitar a l’Administració catalana, i aquesta al FEGA, autorització perquè el compliment de la diversificació tingués en compte la situació de pluges i es donés llibertat per realitzar sembres en el moment adient i amb el cultiu adaptat al cicle. Però la falta de resposta de l’organisme espanyol va provocar que, en molts casos, s’entrés a camp a realitzar sembres amb sòls molt humits i condicions agronòmiques molt poc aconsellables.
Finalment les pluges es van aturar, però les conseqüències han estat nefastes, ja que la pressió de sembra ha portat a realitzar pràctiques que hauran danyat els sòls quan, paradoxalment, un dels objectius de la política agrària és garantir la seva conservació.
Aquest cas, però, no ha estat únic. Cada any patim algun tipus d’anomalia que complica la feina d’agricultors i cooperatives o experimentem condicions mai vistes que ens posen a prova, i sovint la PAC acaba suposant més un handicap que una eina d’ajuda.
Cada any patim algun tipus d’anomalia climàtica que complica la feina d’agricultors i cooperatives i per això, reclamem una PAC basada en objectius que un marge al professional
És evident que l’obligatorietat de diversificar conreus ha comportat canvis positius en el maneig del cultius i la mentalitat del sector: en l’última dècada, s’ha doblat la superfície de colza i la de pèsol s’ha multiplicat per 20. També és indiscutible que els ajuts a superfície han d’anar lligats al compliment d’un seguit de bones pràctiques. Però el sector és prou madur per no haver d’estar sotmès al compliment de requisits molt concrets basats en percentatges mínims de superfícies o en la prohibició d’aplicació d’herbicides en casos determinats.
Per tot, reclamem una PAC basada en objectius com la conservació dels sòls i que, a partir d'aquí, siguin els professionals que busquin la millor manera d’aplicar-ho.
Acostant-nos a la digitalització
Les necessitats tecnològiques del sector és un altre dels àmbits de treball de la branca de cereals de la Federació.
Les necessitats tecnològiques del sector són un àmbit de treball de la Federació perquè les cooperatives hauran de tenir un paper clau en liderar la transformació digital.
Per això, al gener, en el marc de les actuacions del projecte Internet of Extensive Crops, vam organitzar un taller sobre connectivitat i agricultura de precisió en conreus extensius. En la trobada hi van participar una desena de representants de cooperatives cerealístiques i centres tecnològics i de recerca com EURECAT, Fundació Mas Badia i l’IRTA, la Federació de Fabricants i Exportadors de Maquinària Agrícola de Catalunya i empreses del sector de la maquinària i equips per a l’agricultura.
Durant el taller es va fer evident que hi ha molt camí per recórrer en aquest àmbit i que topem amb impediments que no són petits: introduir dades i saber-les interpretar per prendre una decisió suposa una inversió en diners, temps i paciència que no tothom està disposat a assumir, i més quan costa veure el retorn a sectors que treballem amb marges molt ajustats.
Probablement la implementació d’una nova manera de treballar requerirà esperar un canvi generacional però, en qualsevol cas, les cooperatives haurem de tenir un paper clau en ajudar i liderar aquesta transformació digital.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han commemorat el 20è...
La collita en verd és una mesura de regulació de mercat. Es tracta d’un instrument de gestió de riscos quan es detecta un desequilibri i,...
Ens trobem davant de la pitjor collita d’oli d’oliva a Catalunya en molts anys. Des de 2005, les campanyes mai havien estat inferiors a les...
La bioseguretat a les granges és una peça clau per controlar la transmissió de malalties en el bestiar. Per aquest motiu, caldria augmentar les...
L’any 2013 es van començar a integrar les primeres cooperatives a CoopCredit, aplicació exclusiva per a la gestió telemàtica de les seccions de...
La Comissió Europea va publicar l’estratègia “Del Camp a la Taula”, com a part del Pacte Verd Europeu, per accelerar la transició cap a un...
Us proposem descobrir Batea, a la Terra Alta, una població amb un passat històric molt ric, ja que des de la protohistòria se n’han trobat...
Caprabo ha introduït als seus supermercats la venda de tomàquets amb embolcall 100% reciclable i compostable de la cooperativa Conca de la Tordera,...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h