Carregant web FCAC

Entitats del sector agrari català s’uneixen en un conveni col·laboratiu per potenciar la producció pròpia de Catalunya

Un acord que uneix el món lleter, apícola i de la fruita seca de Catalunya i que suma més de 490 productors agroalimentaris

29/11/2019

Llet Nostra, Muria, Infrusec i Masachs, sumen experiència i qualitat de les seves produccions.

Junts posen en valor la tradició gastronòmica catalana i els productes de proximitat en un nou projecte: Els Músics

Quatre entitats del primer sector, cooperatives i SAT, sumen experiència i iniciativa per dinamitzar el camp català.

Més de 490 productors agroalimentaris catalans s’uneixen per oferir un nou concepte d’economia cooperativa agrària: Els Músics. Un nou projecte cooperatiu que vol col·laborar amb el creixement del sector primari català, fomentar els productes de proximitat i de qualitat, així com la tradició gastronòmica del país.

El projecte s’ha presentat amb la presència de l’Honorable Sra. Teresa Jordà, consellera del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesa i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

La iniciativa, d’un clar esperit cooperatiu, compta amb la participació de Llet Nostra, Muria, Infrusec i Masachs. Llet Nostra la formen 140 petites i mitjanes explotacions ramaderes familiars de tot Catalunya; Infrusec agrupa 350 productors de fruita seca de les comarques de Tarragona; Muria són apicultors del Perelló (Terres de l’Ebre) des de fa 6 generacions, i Masachs és productor de mató des de fa més de 30 anys.

Segons Teresa Jordà, “Iniciatives com aquestes posen en valor la tasca del primer sector català que desenvolupa el territori, fixa la població al món rural, garanteix la conservació del paisatge i fomenta les tradicions agroalimentàries catalanes”.

Per la seva banda, Gabriel de Mariscal, director general de Llet Nostra i coordinador del projecte col·laboratiu remarca: “Les quatre entitats involucrades compartim els valors de cooperació, proximitat, qualitat, humilitat, treball i tradició". Per això ha estat tan fàcil treballar plegats i desenvolupar aquest nou projecte, Els Musics.

El conveni s’ha treballat amb l’aportació i assessorament de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), entitat reconeguda dins l’àmbit cooperatiu del sector primari català. Per això, Els músics, es podran trobar a les seves agrobotigues repartides per tot Catalunya. També es trobaran a altres botigues i establiments de cadenes de supermercats de proximitat que aposten per la proximitat.

Els Músics

Avalats per l’Institut Català de la Cuina, són una reinterpretació de les postres de músic, presents en el Corpus del Patrimoni Culinari Català. Estan elaborats a partir de productes naturals i poc processats i permeten el consum integrat en un estil de vida saludable, modern, amb aliments equilibrats i de qualitat.

Els Músics uneixen fruita seca, mató i mel de primera qualitat amb un alt valor nutricional i equilibrat, que convida a gaudir d’un moment de pausa per degustar els sabors de la terra.

Els tres aliments són productes típics de la tradició culinària catalana, que forma part del sistema culinari mediterrani i la dieta mediterrània com a estil de vida, altament complementaris.

La seva presentació permet mantenir els tres ingredients (fruita seca, mató i mel) separats. Així conserven les seves qualitats organolèptiques originals fins al moment del consum.

Aquesta nova proposta de postres és ideal per consumir a qualsevol lloc i moment, sense renunciar a la qualitat, el sabor i la tradició i que serà apreciada pel consumidor que busca productes saludables i de proximitat.

Equilibri nutricional

Segons la Fundació Dieta Mediterrània les característiques principals d’aquests aliments es basen en:

El mató

La seva característica nutricional principal és el contingut de calci amb una alta taxa d’absorció i biodisponibilitat, a més de proporcionar més calci, proteïnes, magnesi, potassi, zinc i fòsfor per caloria que qualsevol altre aliment. Té efectes probiòtics beneficiosos, és a dir, que ajuda a restaurar l’equilibri natural dels bacteris del tracte gastrointestinal (incloent-hi l'estómac i els intestins). El seu consum també millora la composició corporal i facilita la pèrdua de pes durant els episodis de restricció energètica.

La mel

Composta principalment per hidrats de carboni senzills (sucres) i aigua. Aporta vitamines, especialment del grup B i vitamina C, juntament amb molts minerals, com calci, coure, ferro, magnesi i manganès, així com fòsfor, potassi i zinc. Té un potent efecte antibacterià, i propietats antiinflamatòries i antioxidants, que poden ser útils per a la prevenció del procés inflamatori crònic com l'arterioesclerosi, la diabetis mellitus i les malalties cardiovasculars.

La fruita seca

Són aliments energèticament densos amb una àmplia gamma de vitamines, minerals i antioxidants beneficiosos per a la salut i per a la prevenció de malalties. Crus o torrats, ajuden a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis mellitus de tipus 2 i a controlar el pes. Redueixen el colesterol dolent (Ldl) i augmenten el bo (HDL). Són rics en vitamina B9 i fibra dietètica que beneficia la salut cardíaca i digestiva

Un projecte de sector

Totes les entitats participants en el projecte cooperatiu Els Músics comparteixen l’objectiu de fomentar productes de proximitat, qualitat i del sector agroalimentari català.

Llet Nostra

Llet Nostra és la marca de llet provinent de 140 granges petites i mitjanes que col·laboren des de 2003 per comercialitzar la seva producció a un preu just per al ramader. Inclou ramaders de les comarques de Girona, Lleida i Barcelona. És líder en el mercat, comercialitza cada any més de 32 milions de litres de llet a tot Catalunya. També fa iogurts i postres amb receptes tradicionals catalanes, com la Crema Catalana o el Flam de Mató.

Infrusec (L'Avellanera i Secció de Crèdit, SCCL)

Cooperativa creada el 1985, té 745 socis, 350 dels quals són productors de fruita seca i oli d’oliva verge extra del camp de Tarragona. Comercialitza la fruita seca sota la marca Infrusec. Sempre al costat del soci agricultor, L’Avellanera treballa per a la qualitat del producte i la seva traçabilitat des del camp fins al consumidor final. Es tracta d’una cooperativa molt arrelada al territori i té com objectiu valoritzar els productes dels seus socis agricultors destacant-ne les qualitats.

Muria

Actualment ja és la sisena generació la que treballa a Muria amb l’objectiu de mantenir l’art artesà de l’apicultura familiar en perfecta harmonia amb l’aplicació de les noves tecnologies tant en maquinària com en la gestió empresarial. L’extracció de la mel es du a terme mitjançant processos mecànics d’última generació, exclusius per extreure la mel de les bresques i envasar-la directament. Les seves instal·lacions al Perelló (Terres de l’Ebre), disposen d’un centre d’interpretació de la mel.

Masachs

Amb més de 50 anys d’experiència, l’origen de Masachs és de tradició ramadera i productora de llet que va ampliar el negoci amb la fabricació de derivats làctics. En tots aquests anys de tradició, la seva principal especialització ha esdevingut l’elaboració de mató.

Altres notícies
10.09.2025

Les cooperatives presenten els primers resultats del Grup Operatiu sobre millora de rendibilitat en el cultiu de l’olivera

10/09/2025

La Federació i les cooperatives implicades en el projecte han participat en una jornada organitzada per l’IRTA, en el marc del Grup Operatiu OLIV...

10.09.2025

La FCAC alerta sobre l’impacte dels aranzels de la Xina, el principal destí exterior del porcí espanyol

10/09/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa preocupació davant l’entrada en vigor, avui, dels nous aranzels provisionals...

09.09.2025

Networking de Dones: Connecta, comparteix i inspira’t

09/09/2025

L'Hostatgeria de Poblet acollirà, dimecres 1 d'octubre, una trobada pensada per compartir experiències, crear xarxa i reflexionar sobre el...

03.09.2025

Amb la clofolla de l'arròs de la Càmara Arrossera del Montsià es faran caixes per posar el peix

03/09/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha expressat la seva satisfacció per l'acord aconseguit entre la Cambra Arrossera del...

25.08.2025

Publicat el Conveni Col·lectiu del Sector de Cooperatives del Camp de Tarragona (2025-2027)

25/08/2025

A l'agost s’ha publicat al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT), el Conveni col·lectiu de treball del sector de Cooperatives del...

29.07.2025

Les cooperatives ramaderes de muntanya es reuneixen per abordar la problemàtica de la fauna cinegètica

29/07/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la primera trobada de cooperatives ramaderes de muntanya a la seu de la...

17.07.2025

El nou Marc Financer Pluriennal de la UE podria comportar una pèrdua de 60 M€ anuals de la PAC a Catalunya

17/07/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya rebutja la proposta presentada per la Comissió Europea sobre el nou Marc Financer Pluriennal...

14.07.2025

La FCAC alerta que es multiplicaria per 6 la importació de mel d'Ucraïna sense aranzels

14/07/2025

El sector apícola de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), junt amb Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, mostren el...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya