Carregant web FCAC

Importància de la innovació a les cooperatives. Estat dels projectes

23/04/2020

Malgrat les dificultats en què ens trobem per la pandèmia del COVID-19, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, d’ara en endavant FCAC, segueix treballant per impulsar el desplegament de la innovació a les cooperatives.

En el link https://youtu.be/_xU-aewOPG8 es pot veure el vídeo editat per FCAC de la innovació a les cooperatives agràries catalanes.

On s’explica la visió de la FCAC per promoure la innovació a les cooperatives i, la visió i experiència de 4 cooperatives, concretament:

 • Agrocat, SCCL de Sant Fruitós del Bages
 • CORMA, SCCL de Premià de Dalt
 • Agrícola Falset-Marçà, SC, Afalma, SCCL de Falset
 • i, Unió Origen, SCCL de Reus.

Estat de projectes de R+D+I on participa la FCAC

La FCAC tot i el COVID-19 està treballant per tal d’aconseguir els objectius marcats pels diferents projectes que participa la FCAC.

Us fem un breu recordatori i detall de la situació d’alguns dels projectes on participa la FCAC, amb col·laboració amb cooperatives i altres entitats:

 • AGRICOOP Bigdata: projecte pel processament intel·ligent de dades d'utilitat en els processos productius de les cooperatives. Es tracta d’un projecte que FCAC està portant a terme amb la Universitat de Lleida. Amb l’objectiu de generar informes intel·ligents, comparatives i previsions futures del sector cooperatiu per millorar la presa de decisions. Això es farà mitjançant l’anàlisi avançat de les dades anuals generades a partir de la DUN, amb metodologies d’aprenentatge automàtic (Machine Learning) i de descoberta del coneixement (Knowledge Discovery). A més del disseny, definició i validació d’una plataforma cloud, que integri aquestes dades, aquests models i aquests informes juntament amb altres bases de dades públiques que complementin aquesta informació en un entorn no relacional (BigData) útil per a la presa de decisions estratègiques.
 • Agrimax: es tracta del projecte de valorització de subproductes del programa Horizon 2020. El projecte està quasi paralitzat pel COVID-19. La majoria de socis universitats i empreses, lògicament, han hagut de tancar o parar assaigs en curs o no poder iniciar els  previstos. A nivell d’utilitat, ara per les cooperatives, informar-vos que ja és disponible la plataforma d’oferta/demanda de co-productes i subproductes. Us hi podeu donar d’alta a la pàgina http://agromax.iris.cat                                                                        

S’han posposat els tallers presencials formatius previstos dirigits a les cooperatives, amb la visita a la planta pilot del projecte construïda a Alguaire. Ja s’informarà en el futur de la corresponent reprogramació d’aquests tallers d’aquest projecte.

Per més informació: http://agrimax-project.eu/

 • IoE Crops: projecte en el què es treballa pel suport a la gestió agronòmica a través de tecnologies basades en l'Internet of Things (IoT). El projecte forma part de la Comunitat COTPA dins el programa RIS3CAT d’ACCIÓ. El passat 31.03.2020 es va realitzar una assemblea de seguiment del projecte. El projecte avança amb certa normalitat, tot i que preocupa, certament, la incògnita de quan es podran fer accions demostratives a camp de funcionament dels equips i plataformes interconnectades, i que aquestes es puguin programar amb consonància amb el calendari de les campanyes dels conreus extensius, en especial a les cooperatives de la branca de herbacis i farratges. És un projecte cofinançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)

Per a més informació: https://www.cotpa.org/ioe-crops; https://eurecat.org/portfolio-items/ioe-crops/

 • LISA-Low Input Sustanaible Agriculture: aquest projecte està emmarcat dins la Comunitat COTPA, acreditada per ACCIÓ, dins el programa RIS3CAT. És un projecte cofinançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El principal objectiu del projecte és avançar en l’aplicació de tècniques d’agricultura de precisió, per tal de fer una gestió eficient dels inputs en els cultius a nivell de parcel·la i a nivell de comunitats de regants. El projecte avança segons el previst.

  Per a més informació: http://www.lisaproject.cat

 

Acompanyament de la Federació en projectes de R+D+I

La Federació pot liderar o coordinar projectes amb col·laboració amb la xarxa de centres de recerca amb qui té establert conveni, per poder donar una resposta adequada a cada necessitat detectada, i cercant el finançament adient.  Des de la FCAC tenim equip multidiciplinari per tal d’acompanyar els projectes seguint els següents passos (imatge 2).

Recordeu també que la innovació no es pot desplegar només en àmbits productius, sinó que també enfocs econòmics, ambientals, socials i d’altres naturaleses que són dins l’expertesa d’aquests centres de recerca que tenim a disposició.

Tal i com i diu Xavier Sala i Martín del Department of Economics de Columbia University:

“S’ha d’experimentar amb equilibri per protegir el negoci principal, però sense matar la innovació, perquè la falta d’innovació t’acaba matant”

 

Per a més informació podeu adreçar-vos al telèfon 932 292 016 o bé al correu electrònic rdi@fcac.coop

 

Informació de fonts de finançament dels projectes

 • AGRICOOP Bigdata: Ajut Generaltiat de Catalunya i fons FEADER. Ajuts a la Cooperació per la Innovació. PDR 2014-2020 (operació 16.01.01). European Innovation Partnership for Agricultural productivity and Sustainability (EIP-AGRI).
 • AGRIMAX: Finançat amb fons des del Bio Based Industries Joint Undertaking. Programa Horizon 2020 de Recerca i Innovació de la Unió Europea.
 • IoE Crop i LISA- Low Input Sustanaible Agriculture : Comunitat COTPA, acreditada per ACCIÓ, programa RIS3CAT. Cofinançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
Altres notícies

Afectació del temporal Filomena a les cooperatives

11/01/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya confirma que les nevades i el temporal Filomena han afectat un total de 35.000 hectàrees de...

Reconeixement a Fruits de Ponent pel compromís amb la ‘intercooperació’

18/12/2020

Grup Cooperatiu Fruits de Ponent ha rebut aquest dijous 17 de desembre per part de la Confederació de Cooperatives de Catalunya (CoopCat) un dels...

Uns 65 M€ anuals en perill si les explotacions catalanes queden excloses dels ecoesquemes de la PAC

17/12/2020

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que estan en joc un total de 63,5 M€ anuals si el Ministeri d’Agricultura no...

La FCAC reclama al Govern una línia d’ajuts als cellers cooperatius

15/12/2020

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha reclamat al Departament d’Agricultura la necessitat d’implementar una línia...

Donació al fons d'emergència AntiCOVID del Grup Alba

11/12/2020

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha fet efectiva aquest matí la donació de 3.800 mascaretes i 3.800 euros aportats pel...

La FCAC lliurarà 3.800 mascaretes i donarà 3.800€ al Grup Alba

10/12/2020

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) farà efectiva, demà 11 de desembre, la donació de 3.800 mascaretes i 3.800 euros...

Les cooperatives invertiran més de 30 M€ en intercooperació i innovació

02/12/2020

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora en positiu la confirmació de la nova convocatòria del Pla de Millora de la...

Ferran Sabater reelegit vicepresident del Consell sectorial de Flor i Planta viva de CAE

02/12/2020

Avui s’ha celebrat l’Assemblea sectorial de flor i planta viva de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya en la que s’ha escollit per consens...

Som socis de:
Amb el suport de