A l’any 2018, dues cooperatives de la comarca del Montsià, Agrícola Sant Isidre de Mas de Barberans, SCCL i Agrícola Catalana i Secció de Crèdit de la Galera, SCCL, van establir un conveni d’intercooperació, en el marc del foment de la millora de la competitivitat de les cooperatives i altres entitats associatives agràries, amb l’objecte de col·laborar en l’aprofitament de subproductes residuals de la mòlta de les olives.
Entre altres aspectes el conveni, que es desplega com a mínim durant cinc anys, té com a objecte desenvolupar un projecte d’eficiència energètica que influeixi directament en el preu del producte cooperatiu i en la millora de l'entorn social i mediambiental.
Aquesta col·laboració incorpora els subproductes derivats de l'oliva (sansa i pinyol), al circuit de procés de producció de l'oli d'oliva, utilitzant aquests subproductes com a font d’energia neta.
Ambdues cooperatives realitzen una gestió conjunta dels subproductes, posant en comú els recursos econòmic i d’actius materials. L’ús d’aquestes fonts energètiques incideix directament en la reducció dels costos de producció i regularitza els preus.
Per assolir l’aprofitament dels subproductes, cada una de les cooperatives ha modificat el sistema d’obtenció d’energia, canviant el sistema tradicional de combustió de gasoil per calderes de biomassa, amb les que s’aprofiten els propis residus que generen en el procés l’obtenció de l’oli, per a obtenir-lo.
Aquestes calderes de biomassa han estat auxiliades pels ajuts associats al Foment de la millora de la competitivitat de les cooperatives i altres entitats associatives agràries (PMCCA), amb el que es demostra que aquest ajuts gestionats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya són una eina per al foment de la intercooperació i la col·laboració entre les cooperatives agràries, i en concret per a les cooperatives Agrícola Sant Isidre de Mas de Barberans, SCCL i Agrícola Catalana i Secció de Crèdit de la Galera, SCCL, han estat una resposta a les necessitats conjuntes establertes mitjançant el conveni d’intercooperació.
Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...
El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...
El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...
A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h