La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha defensat, mitjançant Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, en la reunió mantinguda dilluns amb Fernando Miranda, Secretari del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la necessitat de prendre accions reals i urgents per solucionar els problemes de generació de valor que, tot i coneguts, s’han posat clarament de manifest en l’Estudi de Cadena de Valor i Formació de Preus en la Llet Líquida Envasada de Llarga Durada (LELD) aprovat la setmana passada en l’Observatori de la cadena del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.
L’estudi del Ministeri posa de manifest que un elevat percentatge de la llet que es comercialitza ho fa per sota del cost de producció el qual destrueix valor i està expressament prohibit en la Llei de la Cadena recentment modificada pel Govern.
Aquesta situació no és un fet conjuntural, sinó que es tracta d’un problema estructural que porta arrossegant més d’una dècada, i que en aquest moment ha empitjorat degut a la pujada dels costos de producció, especialment pels preus de les matèries primes. És important recordar que l’estudi s’ha realitzat amb les dades dels anys 2018, 2019 i 2020 no contemplant per tant les importants pujades de costos de producció (especialment els costos d’alimentació) que s’han produït en els últims 9 mesos, agreujant encara més una situació insostenible.
Des de la FCAC considerem imprescindible, prendre mesures. Les ramaderes, els ramaders, les cooperatives i el conjunt de les indústries làcties no poden continuar produint a pèrdues. Les diferents baules del sector lacti han de complir la Llei de la Cadena, han de crear valor, no destruir-lo, i l’import de la llet i els lactis han de ser el reflex del cost econòmic i social que representen. L’Administració, ha de vetllar per l’estricte compliment de la Llei i prendre iniciatives que responguin ràpidament als afectats per al seu incompliment.
El passat divendres, es va celebrar al seu torn en clau catalana la reunió que la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya havia sol·licitat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb caràcter urgent, per analitzar la situació més pròxima del sector, conjuntament amb tots els agents del sector.
Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...
El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...
El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...
A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h