El director general de la Cooperativa, el Sr. Antoni Pané, va ser l’encarregat de donar el tret de sortida a la jornada, tot agraint la participació i l’èxit de convocatòria a tots els professionals del sector i els professionals de la casa, que un cop més han volgut participar d’una jornada tècnica i amb voluntat de fer èmfasis en les oportunitats i el futur del sector ramader i en especial del boví. Una jornada especialment important tenint en compte la situació actual dels mercats, degut a la guerra d’Ucraïna i les seves conseqüències en l’increment dels preus de les matèries primeres, els subministraments i la inflació que afecta les economies europees, conjuntament amb els possibles problemes d’abastaments i logística.
El Sr. Eudald Arnau, veterinari de la Cooperativa va traslladar als assistents en la seva intervenció, quins han estat els resultats obtinguts de l’experiència duta a terme a la granja experimental de la Cooperativa, on s’ha realitzat més de 7.000 ecografies pulmonars als vedells mamons a la seva entrada, per tal de descartar afectacions i evitar així haver de medicar de manera innecessària o de forma general.
La XIX Jornada de Boví de Carn va reunir un centenar de productors i tècnics del sector
Per altra banda el Sr. Josep Torra, veterinari de la Cooperativa, ha traslladat els avenços experimentats a la mamonera i la granja experimental de la Cooperativa, posant èmfasi en la importància del maneig i l’estat de les instal·lacions, tot apostant per tres valors; eficiència, constància i treball com a indispensables per a obtenir bons resultats i per exemple, poder suplir la reducció de l’ús d’antibiòtics. En aquest punt es va posar de manifest l’esforç de la Cooperativa per mantenir format al personal de les granges, els projectes de compostatge de les dejeccions ramaderes, o l’anàlisi de l’aigua , que permeten millorar els rendiments i evitar baixes.
La Sra. Núria Llanes, veterinària nutreòloga de la Cooperativa, va exposar els treballs i els projectes duts a terme per part de la Cooperativa d’innovació en matèria de pinsos compostos, millores en la formulació i els processos productius amb resultats positius en els rendiments o el percentatge de matèries primeres de proximitat i l’economia circular. Ha traslladat als assistents els estudis estadístics per determinar el punt en el qual l’engreix deixa de ser eficient, a partir de les corbes de creixement del bestiar. Finalment, la Sr. Llanes, afirma que s’ha pogut contrastar que els pinsos granulats i expandits, esdevenen molt més digestibles, quelcom que permet reduir la quantitat de proteïna, i donen com a resultat un major rendiment, respecte dels pinsos sense la tecnologia de l’expander o en farina. Igualment reforça les tesis dels ponents precedents, que el maneig i les instal·lacions, la feina i constància són elements indispensables.
El Sr. Eliseu Isla, director comercial de la Cooperativa d’Ivars i president de PROVACUNO, va repassar l’evolució de preus i dels mercats. Tot indicant que Espanya segueix una tendència que més bé va a l’alça que a la baixa pel que fa a la producció i exportació, en un context on el cens de bestiar va a la baixa a tota Europa. Cal tenir en compte que Espanya exporta la meitat del que produeix, tant en animals vius com en carn. Destaca també que es treballa en l’obertura de nous mercats per a l’exportació, encara que d’entrada restringits en volum.
La jornada va comptar amb la ponència del Sr. Pedro Nonay, politòleg i sociòleg, expert en comerç internacional i exportacions, amb experiència al marc negre, que va analitzar el context econòmic i geopolític a nivell internacional i quina afectació pot tenir en els mercats de primeres matèries i de la carn. També va oferir una visió de futur, amb les possibilitats i les oportunitats de la crisi actual, tot analitzant els canvis en les interdependències i els mercats globals, arrel de l’ofensiva Xinesa.
El Sr. Josep Coll, president de Cooperativa d’Ivars, va ser l’encarregat de posar punt i final a la jornada, tot agraint als ponents, tècnics de la casa i als assistents la seva participació.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha tramès una sol·licitud al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda...
Durant les darreres setmanes, les cooperatives ens han traslladat les dades que requereix el Ministeri -municipis, cultius afectats, percentatge de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la campanya d’oli d’oliva 2022-2023 podria caure fins a les 16.000 tones....
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) té previst sol·licitar al Departament d’Acció Climàtica (DACC) mesures que...
Grup Unió ha presentat un resultat històric en l’Assemblea General de socis, que ha tingut lloc aquest divendres a Reus. Amb una facturació...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa en el nou projecte "Aplanar el camí cap a la digitalització que faciliti la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora molt positivament la licitació de la fase 1, que afectarà al municipi de Xerta,...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) reclama l’aprovació d’un pressupost de la Generalitat per al 2023 amb l’objectiu...
Som un model empresarial, social i d'equilibri territorial
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h