El director general de la Cooperativa, el Sr. Antoni Pané, va ser l’encarregat de donar el tret de sortida a la jornada, tot agraint la participació i l’èxit de convocatòria a tots els professionals del sector i els professionals de la casa, que un cop més han volgut participar d’una jornada tècnica i amb voluntat de fer èmfasis en les oportunitats i el futur del sector ramader i en especial del boví. Una jornada especialment important tenint en compte la situació actual dels mercats, degut a la guerra d’Ucraïna i les seves conseqüències en l’increment dels preus de les matèries primeres, els subministraments i la inflació que afecta les economies europees, conjuntament amb els possibles problemes d’abastaments i logística.
El Sr. Eudald Arnau, veterinari de la Cooperativa va traslladar als assistents en la seva intervenció, quins han estat els resultats obtinguts de l’experiència duta a terme a la granja experimental de la Cooperativa, on s’ha realitzat més de 7.000 ecografies pulmonars als vedells mamons a la seva entrada, per tal de descartar afectacions i evitar així haver de medicar de manera innecessària o de forma general.
La XIX Jornada de Boví de Carn va reunir un centenar de productors i tècnics del sector
Per altra banda el Sr. Josep Torra, veterinari de la Cooperativa, ha traslladat els avenços experimentats a la mamonera i la granja experimental de la Cooperativa, posant èmfasi en la importància del maneig i l’estat de les instal·lacions, tot apostant per tres valors; eficiència, constància i treball com a indispensables per a obtenir bons resultats i per exemple, poder suplir la reducció de l’ús d’antibiòtics. En aquest punt es va posar de manifest l’esforç de la Cooperativa per mantenir format al personal de les granges, els projectes de compostatge de les dejeccions ramaderes, o l’anàlisi de l’aigua , que permeten millorar els rendiments i evitar baixes.
La Sra. Núria Llanes, veterinària nutreòloga de la Cooperativa, va exposar els treballs i els projectes duts a terme per part de la Cooperativa d’innovació en matèria de pinsos compostos, millores en la formulació i els processos productius amb resultats positius en els rendiments o el percentatge de matèries primeres de proximitat i l’economia circular. Ha traslladat als assistents els estudis estadístics per determinar el punt en el qual l’engreix deixa de ser eficient, a partir de les corbes de creixement del bestiar. Finalment, la Sr. Llanes, afirma que s’ha pogut contrastar que els pinsos granulats i expandits, esdevenen molt més digestibles, quelcom que permet reduir la quantitat de proteïna, i donen com a resultat un major rendiment, respecte dels pinsos sense la tecnologia de l’expander o en farina. Igualment reforça les tesis dels ponents precedents, que el maneig i les instal·lacions, la feina i constància són elements indispensables.
El Sr. Eliseu Isla, director comercial de la Cooperativa d’Ivars i president de PROVACUNO, va repassar l’evolució de preus i dels mercats. Tot indicant que Espanya segueix una tendència que més bé va a l’alça que a la baixa pel que fa a la producció i exportació, en un context on el cens de bestiar va a la baixa a tota Europa. Cal tenir en compte que Espanya exporta la meitat del que produeix, tant en animals vius com en carn. Destaca també que es treballa en l’obertura de nous mercats per a l’exportació, encara que d’entrada restringits en volum.
La jornada va comptar amb la ponència del Sr. Pedro Nonay, politòleg i sociòleg, expert en comerç internacional i exportacions, amb experiència al marc negre, que va analitzar el context econòmic i geopolític a nivell internacional i quina afectació pot tenir en els mercats de primeres matèries i de la carn. També va oferir una visió de futur, amb les possibilitats i les oportunitats de la crisi actual, tot analitzant els canvis en les interdependències i els mercats globals, arrel de l’ofensiva Xinesa.
El Sr. Josep Coll, president de Cooperativa d’Ivars, va ser l’encarregat de posar punt i final a la jornada, tot agraint als ponents, tècnics de la casa i als assistents la seva participació.
Les seccions de crèdit de les cooperatives agràries catalanes podran accedir a la contractació de pagarés de l’Institut Català de Finances...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa, avui al matí, a la Taula Sectorial Agrària de cereals-herbacis amb el...
Nespresso ha donat a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i els seus 54 Bancs d'Aliments associats 176 tones d'arròs de la collita...
Maria Casoliva, representant de la branca de fruita i horta de la Federació Cooperatives Agràries de Catalunya, ha estat reelegida presidenta del...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora molt positivament que des d’una iniciativa parlamentària es proposi incrementar...
Representants de l’ASC, SCCL -cooperativa de segons grau de la qual són sòcies totes les cooperatives agràries amb secció de crèdit de...
Després de la intervenció en el monogràfic sobre la pagesia del Parlament, dimarts passat, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya...
En el context de mobilitzacions de la pagesia, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’ha reunit amb el Departament...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h