La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) reclama al Departament d’Acció Climàtica (DACC) mesures que contribueixin a pal·liar el greu impacte de la sequera a les cooperatives agràries i ramaderes i les explotacions dels seus socis. La demanda s’ha traslladat, avui al matí, a la consellera Teresa Jordà i el seu equip en el marc d’una reunió bilateral entre la FCAC i la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Sense aigua es posa en risc la producció de la majoria d’aliments, com cereals, fruiters, fruita seca, olivera, vinya, arròs, ramaderia i planta viva
Ramon Sarroca, president de la FCAC, alerta que “la campanya passada ja es va produir una davallada important de les produccions de secà com olivera, cereals d’hivern, fruita seca i vinya. Les perspectives per a aquesta campanya, sense regadiu, són encara molt més preocupants ja que la falta d’aigua posa en risc la producció de la majoria d’aliments, fins i tot la supervivència dels arbres llenyosos i la disponibilitat de pastures per al bestiar. Cal definir mesures transversals de suport al sector agrari per garantir la regularitat d’aliments suficients per a la població i evitar l’encariment dels productes, tenint també en compte que el regadiu és un element clau per evitar la despoblació de les zones rurals”.
A més de perdre les collites, la FCAC alerta que està en perill la viabilitat de desenes d’hectàrees amb arbres llenyosos, com fruiters i avellaners, que no tindrien capacitat per sobreviure sense un reg de suport.
La situació també és molt delicada al cereal d'hivern i hi ha cooperativistes que ja han segat el blat i l'ordi per a farratge perquè difícilment s'arribarà a collir el gra per la falta d’aigua. En l’olivera, la collita 2022/2023 va ser la pitjor dels darrers 15 anys -amb una producció de 15.000 tones d’oli d’oliva, quan mai s’havia situat per sota de les 20.000 tones- i la pròxima també es veuria afectada. En aquest sentit, la FCAC ha plantejat la necessitat d’establir una línia d’ajut per a les cooperatives d’oli que ja han estat afectades per la reducció de l’anterior campanya.
Pel que fa a la collita de raïm, seria especialment curta mentre que la reducció del 50% en la dotació de reg a les comunitats del Delta de l’Ebre ha capgirat les perspectives de la campanya d’arròs. Els sectors ramader i lleter també estan preocupats per la disponibilitat d'aigua de boca per als animals a les granges i per l’escassedat de farratge. Finalment, les prohibicions de reg de les zones verdes i jardins posen la planta viva en una situació especialment complicada.
La FCAC també demana suport a projectes de les cooperatives front el canvi climàtic, com l’impuls del biogàs i les energies renovables
Cooperatives: projectes front al canvi climàtic
La FCAC també ha demanat el suport explícit de l’Administració a projectes col·lectius d’elaboració de biogàs i d’energies renovables que estan impulsant les cooperatives agràries per fer front al canvi climàtic i reduir costos.
En aquest sentit, la FCAC ha valorat l’existència d’eines com el Pla de competitivitat del sector -que resulta una eina clau per afavorir l’optimització de recursos, la concentració d’estructures i la reducció de costos- i ofereix els mitjans dels que disposa perquè s’acceleri el procés d’elaboració de les noves bases.
Finalment, s’ha denunciat que, tot i la complicada situació actual, les cooperatives i el seus socis i sòcies es veuen desbordats per una excessiva burocratització -agreujada arran de la nova PAC- i que cal suport per a les cooperatives que actuen com a entitats col·laboradores de l’administració prestant assessorament a les seves explotacions perquè puguin fer front a les noves obligacions administratives, com el Quadern Integrat d’Explotació.
A Catalunya, hi ha 193 empreses cooperatives que agrupen gairebé 29.000 socis productors. Representen un 53% de la Producció Final Agrícola i un 24% de la Producció Final Ramadera.
Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...
El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...
El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...
A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h