Carregant web FCAC

El sector apícola de Catalunya celebra el Dia de l'abella i entrega els premis del III Concurs ‘Les millors mels catalanes’

En l’acte es va posar en valor la producció del mel catalana, mel de proximitat, i més tenint en compte les dificultats que travessa el sector apícola, afectat fortament per la sequera i algunes malalties que han reduït molt el rendiment dels ruscos. Les abelles juguen un paper fonamental en la biodiversitat del planeta

23/05/2023
D'esquerra a dreta: Jordi Múria, Rafael Múria, Joan Gòdia, Alan Monrás, Màrius Pujol i Xavier Llobet
D'esquerra a dreta: Jordi Múria, Rafael Múria, Joan Gòdia, Alan Monrás, Màrius Pujol i Xavier Llobet

El sector apícola de Catalunya va celebrar dissabte passat, 20 de maig, el Dia mundial de les abelles en el marc del mercat de Santa Caterina de Barcelona, amb diversos actes i activitats orientades als consumidors i consumidores.

Els actes van ser conduïts per la periodista Clara Sánchez-Castro Bonfill i van incloure una entrevista a M. Àngels Boixadera, apicultora i experta en tast de mels, en la qual es va reflexionar sobre el paper cabdal de les abelles en la sostenibilitat ambiental i territorial, i una taula rodona en què es van tractar els problemes que té l’apicultura actualment. Hi van participar Josexu Rodriguez, apicultor; Antonio Gómez, assessor tècnic en apicultura; Josep M. Inglés, tècnic de l’Associació d’Apicultors de Lleida; Xavier Munill, ambientòleg i apicultor; Mercè Soler, subdirectora general de Ramaderia del DACC; Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat de Catalunya.

En paral·lel, a l’exterior del mercat, la cuinera Ada Parellada va realitzar una demostració culinària amb plats en els que la mel tenia un paper clau. També es van fer dos tastos de mel amb gran participació i es van explicar les característiques de la producció d’aquest producte i com valorar-lo.

D’altra banda, les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya van estar reconegudes en la mateixa jornada, amb els premis del III Concurs ‘Les millors mels catalanes’. L’entrega dels guardons va anar a càrrec de Joan Gòdia, director general d’Indústries i Qualitat Alimentàries del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i els representants de les entitats organitzadores.

El concurs va distingir les millors mels de les modalitats de romaní, de mil flors, de muntanya i monofloral amb quatre premis, a més de la mel més ben puntuada (Premi Reina de les mels) pels membres del jurat, que ha estat reconeguda amb un premi especial. El jurat va valorar, per puntuar  les mostres, l’aspecte, el color, el flaire, el gust i el tacte de les mels.

Trofeus i diplomes

Premi Reina de les mels: Alan Monrás, de Granera (Vallés Oriental); Rafael Múria, del Perelló (Baix Ebre); Màrius Pujol Llauradó, d’Alcanar (Montsià), i Xavier Llobet, de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès).

  • 1r Premi de la Mel de romaní: Alan Monrás
  • 1r Premi de la Mel de mil flors: Rafael Múria
  • 1r Premi de la Mel de muntanya: ‘Dolça abella’ (Laura i Sergi)
  • 1r Premi de la Mel monofloral: Rafael Múria

Diplomes

  • 2n Premi de la Mel de romaní: Rafael Múria
  • 2n Premi de la Mel de mil Flors: Salvador Mallofré
  • 2n Premi de la Mel de muntanya: Josep Maria Oliva ‘Mas Buret’
  • 2n Premi de la Mel monofloral: Màrius Pujol

En el concurs van participar 48 mostres de les diferents mels. El jurat va estar integrat pels experts i especialistes en apicultura Fina Gonell, tècnica agrícola especialista en apicultura; Anna Clemente, apicultora, i Miquel Alemany, de Mels Alemany.

El concurs ha estat organitzat per Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), l’Associació Catalana d’Apicultors, Apícola Tarragonina, Apicultors Lleidatans, Apicultors Gironins, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, Apicultors Ecològics Associats i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la marca Catalunya on el menjar és cultura.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
26.07.2024

La FCAC aposta per la Comunitat de Regants del Penedès

26/07/2024

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha presentat, A Sant Martí Sarroca, l’estudi que apunta la importància...

24.07.2024

La Cooperativa Agrícola del Prat lamenta l'ampliació de la ZEPA del Delta del Llobregat

24/07/2024

La Cooperativa Agrícola del Prat lamenta la notícia de l’ampliació Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat i...

23.07.2024

La FCAC aconsegueix que s'apliqui el tipus reduït del 23% als resultats extracooperatius

23/07/2024

A l’inici de la campanya d’impost de societats, el servei econòmic i fiscal de la Federació de Cooperatives Agràries (FCAC) va detectar que...

22.07.2024

La sequera manté en situació de risc la producció a zones de vinya, olivera, fruita seca i cereals

22/07/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat avui a la reunió convocada pel Departament d’Acció Climàtica,...

16.07.2024

Assemblea General de les seccions de crèdit

16/07/2024

L’ASC, SCCL –cooperativa de segon grau que representa les seccions de crèdit de les cooperatives agràries catalanes- ha convocat, a Linyola,...

15.07.2024

El regadiu del Xerta-Sénia començarà a regar l'any 2025

15/07/2024

En la darrera reunió de seguiment del projecte de regadiu Xerta-Sénia, amb la participació d’alts càrrecs del Departament d’Acció...

03.07.2024

La FCAC, al Congrés dels 125 anys de cooperativisme català organitzat

03/07/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) és una de les entitats que, en el marc de la Confederació de Cooperatives de Catalunya,...

03.07.2024

Reunió amb Mercabarna per analitzar la situació de les cooperatives

03/07/2024

Les cooperatives d'horta de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), amb parada a Mercabarna, han mantingut una reunió amb la...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya