Carregant web FCAC

El sector apícola de Catalunya celebra el Dia de l'abella i entrega els premis del III Concurs ‘Les millors mels catalanes’

En l’acte es va posar en valor la producció del mel catalana, mel de proximitat, i més tenint en compte les dificultats que travessa el sector apícola, afectat fortament per la sequera i algunes malalties que han reduït molt el rendiment dels ruscos. Les abelles juguen un paper fonamental en la biodiversitat del planeta

23/05/2023
D'esquerra a dreta: Jordi Múria, Rafael Múria, Joan Gòdia, Alan Monrás, Màrius Pujol i Xavier Llobet
D'esquerra a dreta: Jordi Múria, Rafael Múria, Joan Gòdia, Alan Monrás, Màrius Pujol i Xavier Llobet

El sector apícola de Catalunya va celebrar dissabte passat, 20 de maig, el Dia mundial de les abelles en el marc del mercat de Santa Caterina de Barcelona, amb diversos actes i activitats orientades als consumidors i consumidores.

Els actes van ser conduïts per la periodista Clara Sánchez-Castro Bonfill i van incloure una entrevista a M. Àngels Boixadera, apicultora i experta en tast de mels, en la qual es va reflexionar sobre el paper cabdal de les abelles en la sostenibilitat ambiental i territorial, i una taula rodona en què es van tractar els problemes que té l’apicultura actualment. Hi van participar Josexu Rodriguez, apicultor; Antonio Gómez, assessor tècnic en apicultura; Josep M. Inglés, tècnic de l’Associació d’Apicultors de Lleida; Xavier Munill, ambientòleg i apicultor; Mercè Soler, subdirectora general de Ramaderia del DACC; Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat de Catalunya.

En paral·lel, a l’exterior del mercat, la cuinera Ada Parellada va realitzar una demostració culinària amb plats en els que la mel tenia un paper clau. També es van fer dos tastos de mel amb gran participació i es van explicar les característiques de la producció d’aquest producte i com valorar-lo.

D’altra banda, les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya van estar reconegudes en la mateixa jornada, amb els premis del III Concurs ‘Les millors mels catalanes’. L’entrega dels guardons va anar a càrrec de Joan Gòdia, director general d’Indústries i Qualitat Alimentàries del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i els representants de les entitats organitzadores.

El concurs va distingir les millors mels de les modalitats de romaní, de mil flors, de muntanya i monofloral amb quatre premis, a més de la mel més ben puntuada (Premi Reina de les mels) pels membres del jurat, que ha estat reconeguda amb un premi especial. El jurat va valorar, per puntuar  les mostres, l’aspecte, el color, el flaire, el gust i el tacte de les mels.

Trofeus i diplomes

Premi Reina de les mels: Alan Monrás, de Granera (Vallés Oriental); Rafael Múria, del Perelló (Baix Ebre); Màrius Pujol Llauradó, d’Alcanar (Montsià), i Xavier Llobet, de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès).

  • 1r Premi de la Mel de romaní: Alan Monrás
  • 1r Premi de la Mel de mil flors: Rafael Múria
  • 1r Premi de la Mel de muntanya: ‘Dolça abella’ (Laura i Sergi)
  • 1r Premi de la Mel monofloral: Rafael Múria

Diplomes

  • 2n Premi de la Mel de romaní: Rafael Múria
  • 2n Premi de la Mel de mil Flors: Salvador Mallofré
  • 2n Premi de la Mel de muntanya: Josep Maria Oliva ‘Mas Buret’
  • 2n Premi de la Mel monofloral: Màrius Pujol

En el concurs van participar 48 mostres de les diferents mels. El jurat va estar integrat pels experts i especialistes en apicultura Fina Gonell, tècnica agrícola especialista en apicultura; Anna Clemente, apicultora, i Miquel Alemany, de Mels Alemany.

El concurs ha estat organitzat per Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), l’Associació Catalana d’Apicultors, Apícola Tarragonina, Apicultors Lleidatans, Apicultors Gironins, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, Apicultors Ecològics Associats i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la marca Catalunya on el menjar és cultura.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
06.06.2023

La FCAC celebra l’Assemblea General i el 40è aniversari reunint 300 cooperativistes

06/06/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) celebra, demà 7 de juny, l’Assemblea General Ordinària i el 40è aniversari de la...

02.06.2023

La FCAC impulsa la bioeconomia a les cooperatives amb projectes en els sectors de vi i oli, els nutrients i la bio-fertilització

02/06/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i la Universitat de Vic (UVic) signen, avui, un conveni de col·laboració per reforçar...

31.05.2023

David Miralles Calbet assumeix la direcció general de Grup Unió

31/05/2023

David Miralles Calbet es converteix en el nou Director General del Grup Unió, cooperativa líder del sector agroalimentari especialitzada en fruits...

26.05.2023

Primeres mesures aprovades per al sector ramader front la sequera

26/05/2023

La Federació de Cooperativa Agràries de Catalunya (FCAC) dona el visitplau a les primeres mesures aprovades per al sector ramader per fer front a...

26.05.2023

Jornada sobre les principals novetats sobre productes fitosanitaris

26/05/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat, a la sala polivalent d’ActelGrup a Lleida, la jornada anual...

23.05.2023

La FCAC reuneix les cooperatives agràries per la sequera

23/05/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) organitza demà una reunió amb les cooperatives sòcies per posar en comú les...

19.05.2023

Les cooperatives cerealistes participen a les jornades GENVCE d'innovació en cultius extensius d’hivern

19/05/2023

Els 17 i 18 de maig ha tingut lloc, a Lleida, les VIII Jornades d’Innovació i Transferència en Cultius Extensius d’Hivern GENVCE 2023...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya