El paper de les cooperatives agràries, per la seva funció social i econòmica, juguen un paper clau en l’impuls de projectes que van més enllà de la pròpia activitat agroalimentària. Són entitats amb capacitat d’impulsar nous projectes donat que configuren una base social i econòmica estructurada, territorialitzada, organitzada i democràtica. Actualment, amb els canvis radicals en la producció i el consum d’energia, el repte d’assumir un paper en aquest escenari és clau. Per aquestes raons l’impuls del projecte CER.COOP Nous Horitzons.
En aquest darrer any, hi han participat vuit cooperatives, que han treballat amb l’objectiu de posar les bases de coneixement i informació per a prendre la millor decisió en relació a la constitució d'una Comunitat d’Energètica Rural (CER) per tal d'augmentar pròpia resiliència a nivell ambiental, social i econòmic i, alhora, reforçar l’economia local.
El Grup Cooperatiu Fruits de Ponent ha actuat com a líder en el projecte, amb la participació de les cooperatives Agrícola de Bràfim, Agrícola de Cabacés, Agrícola La Galera, Agrícola de La Sènia, Foment Agrícola Les Planes de Torregrossa, Agrícola d'Ulldemolins Sant Jaume i Unió Fruits. També ha comptat amb la participació i cofinançament de dues cooperatives de treball associat, BATEC, el pol cooperatiu per a la transició energètica, i EMELCAT.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha estat l'encarregada d'acompanyar les cooperatives durant tot el procés i de coordinar i assessorar en aspectes legals i tècnics.
Amb tots aquests agents involucrats, podem dir que ha estat un cas d’èxit d’intercooperació.
A la jornada final de resultats de l'estudi s'ha presentat el concepte de CER, articulat com a secció de la cooperativa agrària de producció d’energia renovable, per tal d’esdevenir un motor de dinamització de la població que s’apropa a les cooperatives agràries com agents d’innovació en la forma de produir i distribuir energia.
Durant la taula rodona s’ha posat èmfasi en l'interès de la base social perquè les cooperatives s’estructurin en aquest sentit, a més de la necessitat que l'Administració Pública posi eines per tal d’accelerar el procés de transició energètica i descarbonització del país.
Aquest projecte ha estat cofinançat per la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat de Catalunya.
Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...
El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...
El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...
A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h