La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha presentat el Pla de prevenció del malbaratament en el sector de la fruita dolça al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat. L’objectiu d’aquesta iniciativa pionera és minimitzar les pèrdues de producte en el sector de la fruita i, per a la seva elaboració, s’ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Espigoladors.
L’objectiu de la iniciativa és seguir avançant en la millora de l’aprofitament de la fruita per part de les cooperatives, que concentren el 36% de la Producció Final Agrària i la meitat de la fruita de Catalunya
Josep Lluís Escuer, responsable de malbaratament alimentari de la FCAC, explica que “des de fa diversos anys, la Federació i les cooperatives treballem conjuntament per sensibilitzar sobre el valor dels aliments i per donar sortida als productes que resulten descartats del circuit comercial per motius com els excedents comercials o raons estètiques. El nostre objectiu és seguir millorant la gestió dels residus alimentaris evitables”.
En aquest sentit, les pèrdues de producte a les cooperatives de fruita ja són inferiors al 0,33% en el cas de la poma, el préssec i la nectarina i inferiors al 0,85% en la pera. Es tracta de xifres molt baixes, que demostren que les cooperatives treballen per no malbaratar el producte que generen.
La validació del Pla de prevenció del malbaratament per part del DACC permetria que les més de 30 cooperatives de fruita dolça adherides a la Federació continuessin avançant per a la prevenció del malbaratament amb mesures adaptades a la seva realitat, alhora que es donaria transparència dels seus processos davant la societat.
En concret, el Pla defineix els fluxos del procés productiu de la fruita dolça i quantifica les pèrdues per malbaratament, alhora que analitza les accions per a la reducció de les pèrdues identificant els punts crítics del procés. També contempla la formació del personal per a la prevenció del malbaratament i estableix una avaluació anual per verificar les accions i corregir-les si s’escau. És una iniciativa alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.
Les cooperatives agràries concentren el 36% de la Producció Final Agrària i, en concret, el 49% de la fruita dolça que es produeix a Catalunya.
Amb l'objectiu de continuar garantint un model de certificació ecològica pública basada en el dret públic, el control democràtic i la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) informa que avui s’inicia la campanya d’arròs amb la inundació dels camps del marge...
La cooperativa Covides ha acollit una nova sessió pràctica sobre el calibratge d’equips d’aplicació de productes fitosanitaris, aquesta vegada...
L’assemblea general de Cellers Domenys ha aprovat per unanimitat un projecte estratègic que transformarà el futur de la cooperativa de primer...
Representants de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), encapçalats pel president Ramon Sarroca, han mantingut recentment una...
Avinyó (França) ha acollit el Comitè Mixt de Fruita de Llavor, en què han participat representants de diferents països europeus productius...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es reuneix, avui 4 d’abril, amb el Departament d’Agricultura i la Comissió...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, d’aprovar...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h