Carregant web FCAC

En reunió bilateral amb el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

La FCAC presenta un pla pioner per prevenir el malbaratament de fruita

Les pèrdues de producte a les cooperatives agràries ja són inferiors al 0,33% en el cas de poma, préssec i nectarina i al 0,85% en pera

22/01/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha presentat el Pla de prevenció del malbaratament en el sector de la fruita dolça al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat. L’objectiu d’aquesta iniciativa pionera és minimitzar les pèrdues de producte en el sector de la fruita i, per a la seva elaboració, s’ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Espigoladors.

L’objectiu de la iniciativa és seguir avançant en la millora de l’aprofitament de la fruita per part de les cooperatives, que concentren el 36% de la Producció Final Agrària i la meitat de la fruita de Catalunya

Josep Lluís Escuer, responsable de malbaratament alimentari de la FCAC, explica que “des de fa diversos anys, la Federació i les cooperatives treballem conjuntament per sensibilitzar sobre el valor dels aliments i per donar sortida als productes que resulten descartats del circuit comercial per motius com els excedents comercials o raons estètiques. El nostre objectiu és seguir millorant la gestió dels residus alimentaris evitables”.

En aquest sentit, les pèrdues de producte a les cooperatives de fruita ja són inferiors al 0,33% en el cas de la poma, el préssec i la nectarina i inferiors al 0,85% en la pera. Es tracta de xifres molt baixes, que demostren que les cooperatives treballen per no malbaratar el producte que generen.

La validació del Pla de prevenció del malbaratament per part del DACC permetria que les més de 30 cooperatives de fruita dolça adherides a la Federació continuessin avançant per a la prevenció del malbaratament amb mesures adaptades a la seva realitat, alhora que es donaria transparència dels seus processos davant la societat.

En concret, el Pla defineix els fluxos del procés productiu de la fruita dolça i quantifica les pèrdues per malbaratament, alhora que analitza les accions per a la reducció de les pèrdues identificant els punts crítics del procés. També contempla la formació del personal per a la prevenció del malbaratament i estableix una avaluació anual per verificar les accions i corregir-les si s’escau. És una iniciativa alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Les cooperatives agràries concentren el 36% de la Producció Final Agrària i, en concret, el 49% de la fruita dolça que es produeix a Catalunya.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
10.09.2024

La FCAC reclama la constitució de la Comunitat de Regants del Penedès per fer front al canvi climàtic

10/09/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) considera que és “molt necessària” la constitució de la Comunitat de Regants del...

10.09.2024

L’arròs recupera una certa normalitat, després de 2 campanyes dolentes

10/09/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu que, enguany, la collita d’arròs pot retornar a una certa normalitat després...

03.09.2024

El Conseller d’Agricultura visita la Cooperativa de Vila-rodona i de Castell d’Or

03/09/2024

Aquest dissabte, el Conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Òscar Ordeig i Molist, ha visitat les instal·lacions de la Cooperativa de...

29.08.2024

Arrossaires del Delta de l'Ebre anuncia el relleu en la presidència

29/08/2024

Arrossaires del Delta de l'Ebre, la cooperativa líder en la producció d'arròs al Delta de l'Ebre, anuncia un canvi significatiu en la seva...

09.08.2024

La FCAC emplaça al nou Govern que es constitueixi a abordar urgentment mesures de suport al cooperativisme agrari

09/08/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) emplaça al nou executiu a donar compliment de la Resolució 949/XIV del Parlament de...

29.07.2024

La FCAC es mostra crítica amb l'estudi de costos de l'elaboració de vi base per a Cava

29/07/2024

Per tercer any consecutiu, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha presentat, en la 12a Taula del...

26.07.2024

La FCAC aposta per la Comunitat de Regants del Penedès

26/07/2024

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha presentat, A Sant Martí Sarroca, l’estudi que apunta la importància...

24.07.2024

La Cooperativa Agrícola del Prat lamenta l'ampliació de la ZEPA del Delta del Llobregat

24/07/2024

La Cooperativa Agrícola del Prat lamenta la notícia de l’ampliació Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat i...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya