Carregant web FCAC

Joves cooperativistes coneixen altres realitats del sector en un viatge d'estudis

06/03/2025

Seguint el full de ruta que la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha dissenyat conjuntament amb joves socis i sòcies de cooperatives, s'ha organitzat un viatge d'estudis, on un grup de 25 joves han tingut l’oportunitat de conèixer experiències de cooperatives agràries d'Aragó, Navarra, País Basc i França.  

L'objectiu principal del viatge ha estat oferir als i les joves una experiència directa amb l’entorn rural i les realitats de les diferents sectors productius, al mateix temps que les cooperatives els hi proporcionessin les eines i recursos necessaris per poder implementar en els seus propis camps de treball.

Per oferir un ampli ventall d’experiències i realitats, la ruta incloia sectors productius tant diversos com el cereals, el porcí, l'oví, la vitivinícola i l'hortofructícola; i la visita a les cooperatives agràries de Grupo Pastores, San Juan Bautista de Fuendejalón, Grupo AN (Piensos Caceco, Centro Hortofrutícola de Tudela i Cooperativa de Lerín), Udapa S. Coop, Grupo Mondragón Corporación, Bsatxerri i la Cave d’Irouleguy.

Durant les visites, van tenir l’oportunitat de descobrir els reptes als que s’enfronten aquestes cooperatives i les solucions innovadores que apliquen per millorar l’eficiència, la sostenibilitat de les seves pràctiques i comprendre la importància que té la col·laboració entre productors/es i l’enfortiment del teixit social en les zones rurals.

El relleu generacional és clau per garantir la continuïtat i evolució del cooperativisme, assegurant el futur de les nostres zones rurals?

El relleu generacional és un aspecte fonamental per a la FCAC, la clau per garantir la continuïtat i evolució del cooperativisme, assegurant un futur més pròsper per a les nostres zones rurals. Aquestes actuacions permeten als nostres joves crear teixit, facilitant així que augmenti la iniciativa i la motivació. Així doncs, no només és una experiència educativa, sinó una llavor per al futur, fomentant la innovació, el compromís i la unió generacional en el sector. 

Aquesta experiència ha estat summament enriquidora tant a nivell personal com professional, on els i les joves han tingut l’oportunitat d’adquirir coneixements, enfortir els vincles i explorar diverses oportunitats que els permetran avançar. Les interaccions amb diferents professionals i organitzacions han mostrat que la sinergia és fonamental per a l’èxit en qualsevol projecte. Alhora, ha permès observar que cal una actitud proactiva davant la innovació i estar preparats per ajustar les estratègies als nous reptes que vindran. 

Aquesta actuació s'ha realitzat a través del Programa d’Assistència Tècnica emmarcat dins de les actuacions del Conveni MAPA -Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya per al desenvolupament de diverses activitats de millora de la competitivitat i modernització de les cooperatives agroalimentàries i la formació, igualtat i relleu generacional en consells rectors.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
14.07.2025

La FCAC alerta que es multiplicaria per 6 la importació de mel d'Ucraïna sense aranzels

14/07/2025

El sector apícola de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), junt amb Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, mostren el...

10.07.2025

La FCAC reclama mesures de prevenció per protegir el mosaic agroforestal al territori

10/07/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) lamenta profundament les víctimes mortals i els ferits en les tasques d’extinció dels...

09.07.2025

La FCAC es reuneix amb el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper

09/07/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió amb el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, el...

01.07.2025

Caprabo i la FCAC refermen el seu compromís amb la proximitat amb la celebració de la Jornada Gastronòmica de productes de cooperatives agràries de Catalunya

01/07/2025

Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...

25.06.2025

El sector vitivinícola català analitza els nous reptes dels vins desalcoholitzats

25/06/2025

El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...

17.06.2025

Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

17/06/2025

El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...

17.06.2025

La collita de cereal es recupera després de tres anys de sequera

17/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...

17.06.2025

La VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona amb gust cooperatiu

17/06/2025

Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya