Seguint el full de ruta que la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha dissenyat conjuntament amb joves socis i sòcies de cooperatives, s'ha organitzat un viatge d'estudis, on un grup de 25 joves han tingut l’oportunitat de conèixer experiències de cooperatives agràries d'Aragó, Navarra, País Basc i França.
L'objectiu principal del viatge ha estat oferir als i les joves una experiència directa amb l’entorn rural i les realitats de les diferents sectors productius, al mateix temps que les cooperatives els hi proporcionessin les eines i recursos necessaris per poder implementar en els seus propis camps de treball.
Per oferir un ampli ventall d’experiències i realitats, la ruta incloia sectors productius tant diversos com el cereals, el porcí, l'oví, la vitivinícola i l'hortofructícola; i la visita a les cooperatives agràries de Grupo Pastores, San Juan Bautista de Fuendejalón, Grupo AN (Piensos Caceco, Centro Hortofrutícola de Tudela i Cooperativa de Lerín), Udapa S. Coop, Grupo Mondragón Corporación, Bsatxerri i la Cave d’Irouleguy.
Durant les visites, van tenir l’oportunitat de descobrir els reptes als que s’enfronten aquestes cooperatives i les solucions innovadores que apliquen per millorar l’eficiència, la sostenibilitat de les seves pràctiques i comprendre la importància que té la col·laboració entre productors/es i l’enfortiment del teixit social en les zones rurals.
El relleu generacional és clau per garantir la continuïtat i evolució del cooperativisme, assegurant el futur de les nostres zones rurals?
El relleu generacional és un aspecte fonamental per a la FCAC, la clau per garantir la continuïtat i evolució del cooperativisme, assegurant un futur més pròsper per a les nostres zones rurals. Aquestes actuacions permeten als nostres joves crear teixit, facilitant així que augmenti la iniciativa i la motivació. Així doncs, no només és una experiència educativa, sinó una llavor per al futur, fomentant la innovació, el compromís i la unió generacional en el sector.
Aquesta experiència ha estat summament enriquidora tant a nivell personal com professional, on els i les joves han tingut l’oportunitat d’adquirir coneixements, enfortir els vincles i explorar diverses oportunitats que els permetran avançar. Les interaccions amb diferents professionals i organitzacions han mostrat que la sinergia és fonamental per a l’èxit en qualsevol projecte. Alhora, ha permès observar que cal una actitud proactiva davant la innovació i estar preparats per ajustar les estratègies als nous reptes que vindran.
Aquesta actuació s'ha realitzat a través del Programa d’Assistència Tècnica emmarcat dins de les actuacions del Conveni MAPA -Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya per al desenvolupament de diverses activitats de millora de la competitivitat i modernització de les cooperatives agroalimentàries i la formació, igualtat i relleu generacional en consells rectors.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que el nou Pla d’Assegurances Agràries per a 2025 limita les cobertures de...
La cooperativa Conca de la Tordera commemora, dijous 20 de març, els 125 anys de l’existència de cooperativisme a les comarques del Maresme i la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) compareix al Parlament de Catalunya per reclamar la simplificació administrativa al...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es reuneix, avui a la tarda, amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Cooperativa Apícola Tarragonina i la SAT LTDA Apícola El Perelló sol·liciten al...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la probable imposició d’aranzels del 25% a tots els productes provinents de...
Nespresso ha donat 205,8 tones d'arròs de la collita del 2024 a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i els seus 54 Bancs d'Aliments...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h