Comunicats de premsa

Estimació de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

Augmenta un 26% la collita d’ametlla

10/05/2017

La superfície productiva de regadiu s’incrementa un 1,4% (principalment a Lleida), mentre creix l’abandonament del secà

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu una bona collita d’ametlla, amb un increment del 26% en relació amb la campanya anterior. La previsió és d’unes 4.579 tones en gra front les 3.635 de la collita 2016/17, i se situa un 30% per sobre de la mitjana dels últims sis anys.

Per comarques, a Lleida l’increment s’elevaria fins al 29%, arribant a les 2.392 tones en gra en front de les 1.855 tones de la campanya anterior. A Tarragona, es preveu un increment de la collita del 23% fins a les 2.187 tones en gra, per damunt de les 1.780 tones de l’any passat.

Roger Palau, responsable de fruita seca de la FCAC, argumenta que “a Catalunya, la primavera ha estat més benigna a nivell de precipitacions que a la restat de l’Estat. Les pluges abundants en el mes de març, unides al fet que no s’hagin produït gelades significatives i a les temperatures adequades de l’hivern i la primavera, expliquen les bones previsions”.

Pel que fa a la superfície productiva, la regressió del secà per abandonament s’està compensant amb la irrupció de noves plantacions en regadiu provocada per les bones perspectives de mercat davant la creixent demanda del consum a nivell mundial.

En concret, la superfície productiva d’ametlla se situa en 36.610 hectàrees, un 1,4% més que l’any anterior quan era de 36.106. Del total, 16.724 hectàrees corresponen a les comarques de Lleida (increment del 2,2%) i 19.886 hectàrees a les de Tarragona (increment del 0,8%). En el conjunt de Catalunya, la superfície de regadiu en ametller ja ocupa unes 5.500 hectàrees.

Malgrat tot, les noves plantacions de regadiu no són la causa principal de l’augment de producció aquesta campanya. Cal tenir en compte que la nova superfície -que tindrà uns rendiments sensiblement superiors- encara té poc pes en el conjunt perquè està en fase d’entrada en producció.

Pel que fa al conreu de la garrofa, s’estima una caiguda dràstica de la producció. Es preveu una collita d’11.000 tones front les 17.500 de la campanya anterior (un 37% menys). Els motius de la davallada es deriven d’un estiu molt sec i calorós que va provocar una floració tardana, a més de les condicions favorables a l’aparició de fongs durant l’hivern.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Print Friendly Version of this pageImprimir Get a PDF version of this webpagePDF Enviar a un amic

Altres notícies

Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu
Cevipe es consolida com el primer proveïdor de vi a doll a la zona cava i Catalunya constituint-se en grup cooperatiu 26/07/2019 Després de gairebé 35 anys de la seva constitució com a cooperativa de segon grau, CEVIPE, Centre Vinícola del Penedès fa un pas més constituint-se en Grup Cooperatiu. Aquesta evolució sorgeix...
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació
Cellers Domenys i Celler Masroig signen un ambiciós acord de cooperació 25/07/2019 La cooperació entre els dos cellers pretén arribar a diferents àmbits de gestió de les respectives organitzacions Celler Masroig i Cellers Domenys, ambdues empreses del sector vitivinícola...
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha  a la fruita seca per evitar l’abandonament
FCAC reclama l’ajut estatal de 120,75€/ha a la fruita seca per evitar l’abandonament 22/07/2019 El 70% de la fruita seca es conrea en secà i a zones marginals, on el risc d’abandonament és alt i comportaria la desertització La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
La FCAC, crítica amb la proposta  de Llei d’oliveres monumentals
La FCAC, crítica amb la proposta de Llei d’oliveres monumentals 18/07/2019 La superfície forestal de Catalunya ha augmentat del 35% al 70% en mig segle, i l’olivera tradicional de secà és un dels conreus en perill de desaparició La Federació de Cooperatives...
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar  un miler d’hectàrees d’olivera i ametller
La FCAC confirma que l’incendi va arrasar un miler d’hectàrees d’olivera i ametller 09/07/2019 El sector reclama mesures de suport per fer front als costos de replantació i a danys pluriennals en conreus ubicats a zones amb alt risc d’abandonament de l’activitat La Federació de...
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats
Cellers Domenys presenta la marca Domenio Wines, el seu projecte d’embotellats 03/07/2019 Domenio Wines és fruit de l’aposta per la diversificació que fa la cooperativa Cellers Domenys La cooperativa Cellers Domenys presenta el seu projecte d’embotellats sota la marca Domenio...
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives
La FCAC reclama mesures de suport per a les explotacions afectades i les seves cooperatives 28/06/2019 Davant de l’incendi que està afectant a les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) volem, en primer lloc, mostrar...
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys
Magí Baltà, nou president de Cellers Domenys 26/06/2019 Lluís Urgell, el president sortint, agraeix al consell rector i a tota la cooperativa la confiança mostrada durant aquests 8 anys de gestió Magí Baltà Ventura és el nou president de Cellers...
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC celebren la II Jornada Gastronòmica amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 17/06/2019 Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’han unit, per segon any consecutiu, per celebrar la II Jornada Gastronòmica de Proximitat amb Productes de Cooperatives...
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia
La gamma de mels ecològiques Muria BIO sorprèn en la primera edició d'Organic Food Iberia 14/06/2019 Un equip de Muria BIO , liderat pel seu president, Rafel Muria, ha participat a la primera edició de la fira Organic Food Iberia, celebrada la passada setmana a IFEMA (Madrid). Organic Food...
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari
La Cooperativa Agrícola de Barberà commemora el 125è aniversari 14/06/2019 La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca durà a terme, diumenge 16 de juny, diversos actes commemoratius del 125è aniversari de la seva fundació coincidint amb la Festa del Trepat...
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya
Caprabo i la FCAC presenten la II Jornada de Cuina de Proximitat amb Productes de Cooperatives Agràries de Catalunya 12/06/2019 El Xef Nacho Arregui, assessor gastronòmic i xef executiu de Grupo Bassko, serà l’encarregat d’oferir un taller d’alta gastronomia amb receptes elaborades a partir de productes de...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x