Destaquem

CEOLPE, SCCL un model d’intercooperació en el sector oleícola català

07/10/2020

CEOLPE, SCCL és un exemple d’èxit d’intercooperació dintre del sector oleícola català. És tracta d'una cooperativa de segon grau fundada a l’any 1988 que actualment compta amb l’entrada de la producció d’olives de 14 cooperatives sòcies de primer grau de les comarques del Baix Penedès, l'Alt Penedès, l'Alt Camp, el Garraf, el Tarragonès i la Conca de Barberà, convertint-la així és un referent del sector de l’oli d’oliva verge extra a Catalunya.

A l’any 2016 va signar un conveni d’intercooperació que va fructificar amb la incorporació com a sòcia de la cooperativa Agrícola de Vila-seca, SCCL. En aquest es van planificar diverses inversions a les instal·lacions del molí per tal de millorar la qualitat de l’oli i optimitzar l’ús de les instal·lacions. Aquestes van ser la incorporació de noves centrífugues verticals així com una nova i innovadora maquinària per agilitzar el procés i mantenir intactes les propietats en el moment de l’obtenció de l’oli. També es van fer millores a la sala de recepció d’olives i al molí per tal d’adaptar les instal·lacions a l’augment de producció. I gràcies a la promoció realitzada als mitjans de comunicació s’ha fomentat el consum de l’oli de qualitat.

Fruit de l’èxit del primer conveni es va signar un segon conveni d’intercooperació al 2017 amb Centre Vinícola del Penedès, SCCL (CEVIPE, grup cooperatiu) la qual té com a objectiu principal la comercialització dels vins dels seus associats. Aquest conveni es va constituir per tal de crear un departament comercial conjunt així com també desenvolupar totes les activitats i infraestructures a les dues cooperatives.

Les inversions més destacades han estat: construcció d’una oficina d’expedicions al magatzem, creació i promoció de la marca els Cofins, millora en l’envasat del producte amb l’adquisició d’una nova roscadora de taps pilfer automàtica i un marcador de lot i caducitat per a l’etiquetatge, informatització del control d’estoc d’oli, compra d’una nova caldera de biomassa per tal d’aprofitar el pinyol d’oliva per a la calefacció i la instal·lació d’una tolva amb la qual cosa es millora el maneig i la gestió de la pinyola sobrant de la cooperativa, entre d’altres inversions.

Amb aquest tipus d’accions es demostra que els ajuts per al foment de la millora de la competitivitat de les cooperatives i altres entitats associatives agràries (PMCCA) del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya són una bona eina pel foment de la intercooperació i per la millora de la competitivitat de les cooperatives.
 

 

 

Altres destacats:

Coronavirus - Com són les noves restriccions de mobilitat?
Coronavirus - Com són les noves restriccions de mobilitat? 30/10/2020 Donada la situació actual a causa del coronavirus, la FCAC fa públic el contingut d’aquesta circular que habitualment seria d’accés restringit per a les cooperatives sòcies. S’ha publicat la Resolució SLT/2700/2020, de 29...
Bons resultats de la intercooperació des de SOLDEBRE
Bons resultats de la intercooperació des de SOLDEBRE 30/10/2020 Al juliol del 2017 SOLDEBRE, SCCL, cooperativa amb seu a Tortosa,  va establir un conveni d’intercooperació amb  CÍTRICS TERRES DE L’EBRE, SAT 1521 CAT de Campredó, dins el marc dels ajuts per ajuts per al foment de la millora de la...
Intercooperació de dues cooperatives del Montsià per l’aprofitament dels subproductes en el sector de l’oli
Intercooperació de dues cooperatives del Montsià per l’aprofitament dels subproductes en el sector de l’oli 30/10/2020 A l’any 2018, dues cooperatives de la comarca del Montsià, Agrícola Sant Isidre de Mas de Barberans, SCCL i Agrícola Catalana i Secció de Crèdit de la Galera, SCCL, van establir un conveni d’intercooperació, en el marc del foment de la...
Coronavirus - Com s'aplica el nou estat d'alarma i les restriccions de mobilitat nocturna?
Coronavirus - Com s'aplica el nou estat d'alarma i les restriccions de mobilitat nocturna? 26/10/2020 Donada la situació actual a causa del coronavirus, la FCAC fa públic el contingut d’aquesta circular que habitualment seria d’accés restringit per a les cooperatives sòcies. Descarrega't la circular en pdf Mitjançant el Reial decret...
La ramaderia és part de la solució al canvi climàtic
La ramaderia és part de la solució al canvi climàtic 22/10/2020 La CE ha publicat un estudi extern que calcula com l’agricultura europea genera el 10% de les emissions de GEH front al 38% que genera la indústria, i el 21% del transport L’estudi posa en relleu com la producció ramadera, que suposa un 40%...
FCAC acompanya a 23 cooperatives en la implantació de la eina eSIAB, per la autoavaluació de la sostenibilitat integral a la indústria alimentària
FCAC acompanya a 23 cooperatives en la implantació de la eina eSIAB, per la autoavaluació de la sostenibilitat integral a la indústria alimentària 21/10/2020 Les 23 cooperatives compleixen amb el decàleg de sostenibilitat. El Ministeri d’Agricultura (MAPA) va dissenyar i posar a disposició del sector un conjunt d’eines pel foment de la Sostenibilitat integral de la indústria alimentària, amb...
Dia Internacional de la Dona Rural
Dia Internacional de la Dona Rural 15/10/2020 En motiu del Dia Internacional de la Dona Rural aquest any 2020 la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha portat a terme la jornada virtual “Dones de cooperatives agroalimentàries: garantia de sostenibilitat territorial i futur en...
FCAC i les cooperatives apunt per la campanya de la Declaració Anual de Nitrogen (DAN) 2020
FCAC i les cooperatives apunt per la campanya de la Declaració Anual de Nitrogen (DAN) 2020 13/10/2020 Aquesta setmana s’ha celebrat la jornada de formació DAN per les més de 50 cooperatives del grup DAN de la FCAC. Aquesta l’ha presentada Ramon Armengol, cap de branca de Ramaderia i Llet de la FCAC i, la Sra. Elisenda Guillaumes, directora...
La ramaderia es defensa: “Això no és un bistec”
La ramaderia es defensa: “Això no és un bistec” 07/10/2020 El sector ramader europeu s’ha unit per reivindicar i demanar respecte pels seus productes amb la campanya “Ceci n’est pas un steak”. En el manifest es plantegen qüestions relatives a la informació que es fa arribar al consumidor i l’ús...
Publicada la Cromoguia VEGIVALUE de valorització de fruita i hortalisses
Publicada la Cromoguia VEGIVALUE de valorització de fruita i hortalisses 30/09/2020 Aquest mes de setembre ha finalitzat el projecte VEGIVALUE  liderat per l’IRTA, que ha cercat vàries estratègies innovadores per valoritzar més i millor els subproductes de la fruita i les hortalisses. El projecte VEGIVALUE es va iniciar el...
Jornada telemàtica “Projecte d’Innovació Winesity- Sensor automàtic pel control de la densitat en continu durant la fermentació del vi”
Jornada telemàtica “Projecte d’Innovació Winesity- Sensor automàtic pel control de la densitat en continu durant la fermentació del vi” 30/09/2020 El passat 28 de setembre de 2020 el Grup Operatiu del projecte Winesity va reunir al sector del vi en una jornada telemàtica per a presentar els resultats del projecte pilot WINESITY, en el qual s’ha desenvolupat un sensor automàtic per a...
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x