Seccions de crèdit

Les seccions de crèdit són organitzacions centenàries, amb arrels a la Llei dels sindicats agraris de 1906. Des dels seus orígens, han esdevingut un mitjà específic de finançament de les cooperatives agràries i dels socis, dotant-los d’un important avantatge competitiu.

A Catalunya hi ha, a l’actualitat, 70 cooperatives amb secció de crèdit que donen servei a 79 municipis de Catalunya. D’aquestes, 44 són a les comarques de Tarragona; 24 a les comarques de Lleida, i 2 a les de Barcelona.

Aquestes entitats gestionen un volum de dipòsits de 529 milions d'euros. D’aquest import, 145 milions es destina a finançar l’activitat de les pròpies cooperatives i els seus socis. La xifra de negoci d’aquestes cooperatives és de 611 milions d’euros.

Amb la Llei 7/2017, del 2 de juny, del règim de les seccions de crèdit de les cooperatives, es va consolidar la creació del Fons cooperatiu de suport a les seccions de crèdit amb la finalitat de donar estabilitat i sostenibilitat al conjunt de les cooperatives amb secció de crèdit. Actualment aquest fons té un patrimoni de 16 milions d’euros fruit de les aportacions obligatòries del 3% dels dipòsits de  les 70 seccions de crèdit existents. L’objecte del Fons és contribuir a retornar a llurs titulars els fons constituïts com a saldos creditors a les seccions de crèdit, sempre que els socis hagin acordat la baixa de la secció de crèdit corresponent abans de rebre una actuació de suport financer.   

Pràcticament totes les cooperatives agràries amb secció de crèdit formen part de l’Associació de Seccions de Crèdit (ASC), cooperativa de segon grau vinculada amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i que està especialitzada en l’assessorament i la prestació serveis al sector.

L’ASC lidera la plataforma informàtica CoopCrèdit, amb la voluntat de facilitar el compliment de l’article 13.2 de la Llei 7/2017 quan diu: “Les seccions de crèdit estan obligades a utilitzar un sistema informàtic i de gestió homogeni, que faciliti al govern fer-ne una supervisió prudencial de manera permanent i eficaç”.

BUREAU VERITAS
Singulars
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi, n'acceptes l'ús Mes info x