Carregant web FCAC

Garantia de qualitat de l’oli

12/06/2018
Garantia de qualitat de l’oli
Garantia de qualitat de l’oli © LiBiFOOD-UB

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya lidera el projecte d’innovació Autenfood, que té com a objectiu desenvolupar mètodes que permetin l’autenticació d’aliments propis de la gastronomia catalana. Un dels aliments inclosos en el projecte és l’oli d’oliva.

Malauradament, donat el seu valor gastronòmic i nutricional, l’oli d’oliva té associat un elevat risc de frau. Per això és important trobar fórmules que permetin controlar, detectar i reduir situacions enganyoses.

[pullquote]L’oli d’oliva té associat un elevat risc de frau i és important trobar fórmules que permetin controlar, detectar i reduir situacions enganyoses per tal de garantir la qualitat i la confiança[/pullquote]


Toni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la Federació, explica que “vam considerar una aposta estratègica poder participar en un projecte que ajudarà a reduir situacions de frau que podrien lesionar els interessos del sector; això ens permetrà mantenir la qualitat i continuar incrementant la confiança dels consumidors en els nostres olis”.

En aquest sentit, l’objectiu de la recerca és trobar estratègies analítiques per verificar la varietat de l’oli d’oliva i el seu origen geogràfic o també per detectar possibles adulteracions fruit de barreges amb altres olis.

Una de les principals característiques del projecte és que es treballa amb mostres genuïnes. Això significa que es tracta de mostres preses directament a peu de producció i que es contempla una alta diversitat, amb la participació de cooperatives representants de les cinc denominacions d’origen catalanes així com algunes no integrades a cap denominació.

Actualment, el projecte està desenvolupant la segona fase. Els resultats provisionals obtinguts pel mostreig en la primera fase, campanya 2016-17, permetrien detectar olis de llavors en olis d’oliva a baixes concentracions i també discriminar entre olis procedents de diferents regions.

Posteriorment, es contemplarà el desenvolupament d’una base de dades per a la caracterització de la producció oleícola catalana i per al futur desenvolupament d’eines d’autenticació transferibles al mercat.

El grup de recerca LIBIFOOD, de la Universitat de Barcelona, és l’encarregat de l’estudi sobre l’oli, que compta amb el suport d’ACCIÓ i el finançament de fons europeus FEDER.

Altres notícies

La FCAC lidera la innovació per valorar els subproductes agraris mitjançant biorefineries

15/04/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha presentat, avui, les conclusions del projecte europeu AGRIMAX sobre economia circular en el...

L'Avellanera instal·la panells solars a la seva planta productora de la Selva del Camp

15/04/2021

La cooperativa L’Avellanera i Secció de Crèdit, SCCL ha instal·lat més de 200 panells solars a la seva planta de la Selva del Camp. La...

La FCAC valora positivament l’impuls al regadiu Xerta-Sénia

08/04/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va participar ahir a la visita de determinades instal·lacions i infraestructures del...

La FCAC introdueix millores en l’ordre de Contracte Global d’Explotació per a 2021

06/04/2021

La convocatòria de Contracte Global d’Explotació consolida i incrementa, de 3 a 5 punts, la priorització dels ajuts a la millora de la...

La FCAC calcula que es pot perdre el 50% de la collita de fruita de pinyol

23/03/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) mostra la seva preocupació perquè, segons dades del sector, les gelades del passat cap...

Quatre cooperatives catalanes finalistes dels V Premis Europeus a la Innovació Cooperativa

23/03/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció per la presència de 4 cooperatives catalanes a la final de...

La FCAC i les DOP crítiques amb la proposta d'ajuts del DARP per pal·liar els danys del Filomena

19/03/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora positivament que, tal com es va reclamar, s’estableixin ajuts per la...

Les cooperatives invertiran 16 M€ en fusions, innovació i comerç exterior

17/03/2021

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora molt positivament la recent publicació de la nova convocatòria del Pla de...

Som socis de:
Amb el suport de