La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya lidera el projecte d’innovació Autenfood, que té com a objectiu desenvolupar mètodes que permetin l’autenticació d’aliments propis de la gastronomia catalana. Un dels aliments inclosos en el projecte és l’oli d’oliva.
Malauradament, donat el seu valor gastronòmic i nutricional, l’oli d’oliva té associat un elevat risc de frau. Per això és important trobar fórmules que permetin controlar, detectar i reduir situacions enganyoses.
Toni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la Federació, explica que “vam considerar una aposta estratègica poder participar en un projecte que ajudarà a reduir situacions de frau que podrien lesionar els interessos del sector; això ens permetrà mantenir la qualitat i continuar incrementant la confiança dels consumidors en els nostres olis”.
En aquest sentit, l’objectiu de la recerca és trobar estratègies analítiques per verificar la varietat de l’oli d’oliva i el seu origen geogràfic o també per detectar possibles adulteracions fruit de barreges amb altres olis.
Una de les principals característiques del projecte és que es treballa amb mostres genuïnes. Això significa que es tracta de mostres preses directament a peu de producció i que es contempla una alta diversitat, amb la participació de cooperatives representants de les cinc denominacions d’origen catalanes així com algunes no integrades a cap denominació.
Actualment, el projecte està desenvolupant la segona fase. Els resultats provisionals obtinguts pel mostreig en la primera fase, campanya 2016-17, permetrien detectar olis de llavors en olis d’oliva a baixes concentracions i també discriminar entre olis procedents de diferents regions.
Posteriorment, es contemplarà el desenvolupament d’una base de dades per a la caracterització de la producció oleícola catalana i per al futur desenvolupament d’eines d’autenticació transferibles al mercat.
El grup de recerca LIBIFOOD, de la Universitat de Barcelona, és l’encarregat de l’estudi sobre l’oli, que compta amb el suport d’ACCIÓ i el finançament de fons europeus FEDER.
Les cooperatives del sector han participat a la jornada RECOMEX sobre resultats d’assaigs i innovacions en cultius extensius d’hivern que, com...
La Federació i les cooperatives implicades en el projecte han participat en una jornada organitzada per l’IRTA, en el marc del Grup Operatiu OLIV...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa preocupació davant l’entrada en vigor, avui, dels nous aranzels provisionals...
L'Hostatgeria de Poblet acollirà, dimecres 1 d'octubre, una trobada pensada per compartir experiències, crear xarxa i reflexionar sobre el...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha expressat la seva satisfacció per l'acord aconseguit entre la Cambra Arrossera del...
A l'agost s’ha publicat al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT), el Conveni col·lectiu de treball del sector de Cooperatives del...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la primera trobada de cooperatives ramaderes de muntanya a la seu de la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya rebutja la proposta presentada per la Comissió Europea sobre el nou Marc Financer Pluriennal...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h