Carregant web FCAC

Compromís de l’oli amb el medi ambient

12/06/2018
Compromís de l’oli amb el medi ambient
Compromís de l’oli amb el medi ambient
Compromís de l’oli amb el medi ambient
Compromís de l’oli amb el medi ambient

OPINIÓ
Toni Galceran Oli d'Oliva FCAC

El Departament de Territori i Sostenibilitat ens ha anunciat la voluntat de crear un distintiu de qualitat ambiental per a les almàsseres, segons ens ha comunicat el Servei de Qualificació Ambiental. La intenció és reconèixer la gestió ambiental que els establiments productors d’oli d’oliva duen a terme de manera integral.

El distintiu de qualitat ambiental per a les almàsseres vol encaminar els elaboradors del sector de l’oli d’oliva cap a la sostenibilitat integral, del producte acabat i de l’empresa

L’aprovació d’aquest distintiu depèn del Consell de Qualitat Ambiental i, a dia d’avui, s’està treballant sobre la proposta de qüestionari d’autoavaluació i els criteris de puntuació que rebran els establiments en funció del compliment d’objectius.

Per obtenir el segell de garantia de qualitat ambiental, l’almàssera ha de complir tots els criteris bàsics i obtenir una puntuació mínima de 90 en els criteris opcionals que s’avaluen: tecnologia del processat, gestió de residus i de l’aigua, estalvi energètic, construcció o disseny espais exteriors, entre d’altres.

Es dóna per descomptat que la cooperativa sol·licitant del distintiu compleix amb la legislació sectorial i la normativa ambiental vigent referida a prevenció i control de les activitats, atmosfera, soroll, aigua, residus... però per assolir el reconeixement, cal anar una mica més enllà de l’estricte compliment d’aquesta normativa.

Es vol encaminar als elaboradors del sector de l’oli d’oliva cap a la sostenibilitat total a nivell ambiental, no només com a producte sinó també com a empresa. Les almàsseres que rebin aquesta qualificació disposaran del segell de qualitat ambiental durant 3 anys.

 

Grup operatiu de la mosca de l’olivera

Avancem en el projecte pilot per combatre la mosca de l’olivera i ja s’estan avaluant els resultats obtinguts durant la campanya passada a les 5 zones productores d’oli de Catalunya

Igualment, en aquests darrers mesos, hem seguit treballant per combatre la mosca de l’olivera i hem participat en diverses reunions bilaterals amb l’IRTA. La Federació i les cooperatives de la branca de l’oli que conformem el Grup Operatiu continuem avançant en el projecte, posat en marxa l’any passat, per combatre aquesta plaga amb mètodes alternatius a la lluita química i de baix impacte ambiental.

Aquesta prova pilot té una durada de tres anys (2017-2019) i actualment estem avaluant els resultats de la captura massiva obtinguts durant la campanya passada a cadascuna de les 5 zones productores d’oli de Catalunya.

L’estudi analitza el total de captures i l’evolució de la població de la mosca així com el percentatge de fruita picada des del mes de juliol fins al desembre, tenint en compte el disseny experimental i la distribució de trampes per hectàrea per tal de determinar els tractaments més adequats a cada parcel·la.

Igualment es valoren els resultats obtinguts a cada cooperativa, en funció de les zones productores i les condicions d’intensitat de plaga, tipus de cultiu -secà o regadiu- i varietat d’oliva. Aquesta casuística ha de permetre redefinir i millorar l’estratègia dissenyada determinant quina és la màxima eficàcia de control de la plaga a cada cooperativa, i minimitzant el cost econòmic i l’impacte ambiental.

Tot plegat amb objectiu final d’incrementar la competitivitat de les cooperatives d’oli d’oliva.

 

Altres notícies
25.06.2025

El sector vitivinícola català analitza els nous reptes dels vins desalcoholitzats

25/06/2025

El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...

17.06.2025

Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

17/06/2025

El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...

17.06.2025

La collita de cereal es recupera després de tres anys de sequera

17/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...

17.06.2025

La VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona amb gust cooperatiu

17/06/2025

Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...

12.06.2025

La FCAC insta al DARPA a crear centres de neteja i desinfecció de camions de transport de bestiar per evitar la transmissió de malalties

12/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...

11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

11.06.2025

Recursos cabdals per al sector agrari

06/2025

Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya