Carregant web FCAC

Veritats i mentides en l’oli d’oliva

16/01/2019
Veritats i mentides en l’oli d’oliva
Veritats i mentides en l’oli d’oliva © FCAC

OPINIÓ
Antoni Galceran, RESPONSABLE OLI D’OLIVA
FCAC

De manera poc rigorosa, un recent estudi de l’OCU apuntava que la meitat dels olis que hi ha al mercat no compleixen els requisits suficients per ser considerats un autèntic oli d’oliva verge extra. L’informe mostrava discrepàncies, sobretot a nivell sensorial, entre la categoria d’oli comercialitzada i els resultats obtinguts en el panell de tast.

Davant d’aquesta crítica, crec que és moment de recordar que -des de fa anys- el sector demana la creació d’un sistema d’autocontrol reforçat que garanteixi que, en base al compliment d’uns paràmetres químics que van més enllà dels normatius, es manté la categoria comercial de l’oli fins a un any després de l’envasat.

Des de la Federació, com a cooperatives productores i elaboradores d’oli verge extra i sovint també membres de les Denominacions d’Origen Protegides, podem garantir tant la qualitat com l’origen de l’oli que prové dels nostres socis. El producte que oferim al consumidor està sotmès a controls fisicoquímics i sensorials, a més dels propis del consell regulador.

Però malgrat aquesta estricta regulació a la qual està sotmesa la comercialització de l’oli d’oliva verge extra i les seves indiscutibles propietats i beneficis en el marc d’una dieta saludable, aquests dies també hem de lamentar la seva consideració com a producte de baix valor nutricional per part del Ministeri de Sanitat degut al seu contingut calòric i greixós.

Aquesta qualificació va atorgar-se en el marc de la nova proposta d’etiquetatge NutriScore, que descriu amb un codi de colors la composició nutricional dels aliments tenint en compte diversos paràmetres. En el cas de l’oli no es va tenir en compte ni la dosi ni les propietats beneficioses per a l’organisme.

Gràcies a les al·legacions presentades pel sector, el Ministeri de Salut va esmenar l’error i va aclarir que els aliments que no estan processats i amb un únic ingredient (com es el cas de l’oli d’oliva verge extra) no serien etiquetats segons aquesta metodologia per tal d’evitar confusions.

*Campanya 2018/19

La campanya 2018/19 va començar amb un cert retard per les condicions meteorològiques i, durant els dos primers mesos, amb uns rendiments anormalment baixos, es van produir només unes 8.600 tones d’oli. Les previsions són d’obtenir unes 32.000 tones a Catalunya, una xifra lleugerament superior a la mitjana però un 15% inferior a la campanya de l’any passat, quan es va arribar a 36.800 tones.

Per territoris, la collita al Baix Ebre i Montsià se situaria en unes 15.000 tones, mentre al Camp de Tarragona seria de 4.000 tones i a Terra Alta d’unes 1.000. A Lleida, la previsió és d’unes 10.000 tones, i les comarques de Girona i Barcelona sumarien unes 1.800 tones més.

En concret, és especialment preocupant la situació a les comarques del Baix Camp, l’Alt Camp i el Tarragonès on s’espera una campanya molt inferior a la mitjana pel fet que tant la producció d’oliva com el rendiment han estat extraordinàriament baixos i han provocat una davallada important en la producció d’oli.

En el conjunt d’Espanya, la campanya podria ser fins a un 25% superior a la passada i s’obtindrien al voltant d’1,6 milions de tones.

Aquest augment de producció a nivell espanyol es veuria compensat per un descens de collita a la majoria de països productors (-6% mundial) com Itàlia, Grècia, Tunísia o Turquia, que juntament a l’increment sostingut del consum de l’oli d’oliva a nivell mundial podria repercutir en una bona situació de mercat en els propers mesos.

 

Altres notícies
27.01.2023

Sol·licitud de diverses autoritzacions excepcionals de fitosanitaris

27/01/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha tramès una sol·licitud al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda...

27.01.2023

La FCAC demana la reducció de mòduls de l'IRPF pels danys del darrer any

27/01/2023

Durant les darreres setmanes, les cooperatives ens han traslladat les dades que requereix el Ministeri -municipis, cultius afectats, percentatge de...

26.01.2023

La producció d’oli d’oliva se situarà en unes 16.000 tones, la pitjor campanya en 15 anys

26/01/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la campanya d’oli d’oliva 2022-2023 podria caure fins a les 16.000 tones....

23.01.2023

La FCAC reclama al DACC suport pels danys de la sequera a l’agricultura i la ramaderia

23/01/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) té previst sol·licitar al Departament d’Acció Climàtica (DACC) mesures que...

20.01.2023

Unió assoleix una facturació rècord de 110 milions d’euros

20/01/2023

Grup Unió ha presentat un resultat històric en l’Assemblea General de socis, que ha tingut lloc aquest divendres a Reus. Amb una facturació...

20.01.2023

S'inicia el projecte New Horizon Europe PATH2DEA per promoure la digitalització i fer més competitiva l'agroecologia

20/01/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa en el nou projecte "Aplanar el camí cap a la digitalització que faciliti la...

18.01.2023

El regadiu Xerta-Sénia estabilitzarà les rendes i alleujarà els efectes del canvi climàtic

18/01/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora molt positivament la licitació de la fase 1, que afectarà al municipi de Xerta,...

21.12.2022

La FCAC reclama un pressupost de la Generalitat per a 2023

21/12/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) reclama l’aprovació d’un pressupost de la Generalitat per al 2023 amb l’objectiu...

Som socis de
Amb el suport de