Carregant web FCAC

El potencial vitícola, creix o minva?

03/04/2019

El règim de drets de plantació de la vinya es va substituir, a principi de 2016, per un sistema d'autoritzacions que ha modificat la composició del potencial vitícola. La situació resultant és un ball de dades i, mentre el Ministeri continua autoritzant noves plantacions, a la pràctica es dóna una davallada progressiva de la superfície.

A 31 de juliol de 2018, el potencial de producció vitícola a l’Estat espanyol era de a 993.262 hectàrees i el Ministeri d’Agricultura preveia donar noves autoritzacions per a 4.747,50 hectàrees, el 0,5% de la superfície actual. Aquest potencial productiu era, però, un 0,3% -2.832 hectàrees- inferior respecte de l’any anterior.

En aquest sentit, Joan Josep Raventós, responsable de vi de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, explica que “només el 96% del potencial de producció de vi a Espanya correspon a superfície plantada de vinya; la resta es reparteixen en un 1,5% drets de plantació que encara no han estat convertits en autoritzacions i un 2,5% les autoritzacions de plantació concedides i no exercides”.

A Catalunya, la tendència és la mateixa però, fins i tot, encara més pronunciada: en l’últim any, el potencial vitícola ha disminuït un 3,12% i la superfície conreada ha baixat fins a les 57.442 hectàrees.

En la mateixa línia de contradiccions, l’única denominació d’origen que ha expressat taxativament que no vol créixer, la DO Cava, és l’única a la qual el Ministeri, un any més, no ha escoltat i li ha autoritzat un creixement del 1% en forma de reconversions.

Altres notícies
29.03.2023

Uns 200 cooperativistes celebren l’aposta per la intercooperació

03/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han commemorat el 20è...

29.03.2023

La verema en verd: oportunitat front la sequera?

03/2023

La collita en verd és una mesura de regulació de mercat. Es tracta d’un instrument de gestió de riscos quan es detecta un desequilibri i,...

29.03.2023

La pitjor campanya d'oli en quinze anys

03/2023

Ens trobem davant de la pitjor collita d’oli d’oliva a Catalunya en molts anys. Des de 2005, les campanyes mai havien estat inferiors a les...

29.03.2023

Bioseguretat a les granges

03/2023

La bioseguretat a les granges és una peça clau per controlar la transmissió de malalties en el bestiar. Per aquest motiu, caldria augmentar les...

29.03.2023

Plataforma informàtica de les seccions de crèdit per millorar els serveis des de la intercooperació

03/2023

L’any 2013 es van començar a integrar les primeres cooperatives a CoopCredit, aplicació exclusiva per a la gestió telemàtica de les seccions de...

29.03.2023

Del Camp a la Taula

03/2023

La Comissió Europea va publicar l’estratègia “Del Camp a la Taula”, com a part del Pacte Verd Europeu, per accelerar la transició cap a un...

29.03.2023

Batea, petjades del passat i del present

03/2023

Us proposem descobrir Batea, a la Terra Alta, una població amb un passat històric molt ric, ja que des de la protohistòria se n’han trobat...

23.03.2023

Caprabo aposta per la reducció del plàstic en l'embolcall dels productes de proximitat

23/03/2023

Caprabo ha introduït als seus supermercats la venda de tomàquets amb embolcall 100% reciclable i compostable de la cooperativa Conca de la Tordera,...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya