La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu unes millors condicions de mercat per al sector de vi base Cava, ja que enguany la verema s’ha tancat amb 302 milions de quilos (Mkg) de raïm per a l‘elaboració de Cava. Es tracta d’una producció un 7,3% i un 6,3% inferior als anys 2018 (326 Mkg) i 2019 (322 Mkg), respectivament. Si no es té en compte la collita anterior, excepcionalment baixa a causa de la incidència del míldiu, amb tan sols 240 Mkg, la d’enguany seria lleugerament inferior (-1,4%) a la mitjana (306 Mkg).
“Una producció lleugerament inferior a la mitjana com la d’enguany ens ajudarà a disminuir l’excés d’estocs que teníem la campanya passada arran de la Covid-19"
Joan Josep Raventós, responsable de Vi i Cava de la FCAC, avança que “una producció lleugerament inferior a la mitjana com la d’enguany ens ajudarà a disminuir l’excés d’estocs que teníem la campanya passada arran de la Covid-19. Aquest factor, junt amb la recuperació del consum intern i l’increment de les exportacions, ens aporta bones perspectives i ens fa preveure que ens trobem davant d’unes millors condicions de mercat”.
En el cas de les exportacions, a nivell estatal, segons dades de DataComex, fins al mes d’agost, s’han venut 85,3 milions de litres (Ml) de Cava a mercats exteriors, que representen un 12,9% més que la mitjana dels darrers 4 anys. En relació a 2020, quan les vendes a fora van ser de 73,6 Ml, l’increment se situa en el 16%.
A nivell de mercat interior, la caiguda del consum l’any 2020 va ser del 12,7% respecte l’any 2019 degut al fort descens que va experimentar el canal de l’hostaleria (-42,4%) i el descens del canal alimentació (-5,3%). Per aquest 2021, s’espera que la millora de la situació sanitària comportarà un augment del consum.
Les cooperatives confien que, en les pròximes setmanes i mesos, es respectin les condicions que estableix la Llei de la Cadena Alimentària que obliguen a reconèixer els costos efectius de cada baula i per tant de productors de raïm, elaboradors de vi base Cava i embotelladors, respectant la creació de valor afegit. No cal oblidar que els costos energètics i matèries primeres s’han disparat en els darrers mesos.
A Catalunya hi ha 21 cellers cooperatius que participen en el sector del Cava, que representen al voltant del 50% del total del raïm que s’utilitza per a l’elaboració de Cava. Les cooperatives tenen un paper clau en la cadena de valor, ja que actuen com a pont entre els productors de raïm i altres elaboradors de Cava. En el TOP5 d’embotelladors de Cava a nivell espanyol, trobem dues empreses cooperatives catalanes.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) organitza la XXXIX Assemblea General, dijous 2 de juny, a La Granada (Alt Penedès). Hi...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una jornada destinada a les cooperatives de subministraments amb...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Unió de Pagesos van fer una valoració positiva del resultat de les accions de control...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat en el Grup Motor per a l’elaboració del Pla d’acció per al...
Les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya han estat reconegudes avui, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de les Abelles, amb...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) xifra en 2.805 tones d’ametlla en gra les expectatives de producció de la campanya...
L’acord es va assolir ahir en el decurs de la primera reunió del grup de treball específic per abordar les conseqüències de l’episodi de...
Les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya seran reconegudes en l’entrega dels premis del II Concurs ‘Les millors mels catalanes’, que...
Cooperatives: terra, mans, ànima i tradició
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8 a 15 h
Estiu: dilluns a divendres de 8.30 a 14 h