La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció per l’estudi sobre el cost d’elaboració que ha presentat avui el Departament d’Acció Climàtica a la Taula del Cava. En l’estudi, elaborat pel Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA), també hi han participat la FCAC i cellers no cooperatius.
L’estudi determina que el cost d’elaboració del vi base Cava se situa entre 85 i 90 cèntims, depenent del perfil varietal. Això significa que, les darreres campanyes, hi ha hagut un decalatge d’uns 20 cèntims per litre en la comercialització.
"Després d’unes campanyes complicades per al sector, confiem que aquest estudi permeti dur a terme un ajustament de preus de comercialització"
Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la FCAC, argumenta que “després d’unes campanyes complicades per al sector, confiem que aquest estudi permeti dur a terme un ajustament de preus de comercialització. De fet, així ho estableix la nova Llei de la cadena alimentària, que és d’obligat compliment per part de tots els agents”.
Per a l’elaboració de l’estudi s’han contemplat les dades reals de quilograms transformats a les campanyes 2018, 2019 i 2020 i s’ha calculat la mitjana anual ponderada del cost total (€/kg de raïm). A més, s’ha actualitzat el cost mitjà per a la campanya 2022 tenint en compte la inflació mitjana del 8,1%.
El cost de la transformació del raïm a vi base cava és de 17,40 cèntims/kg de raïm i, per obtenir el cost d’elaboració complet, s’hi han sumat els costos de producció de raïm.
A Catalunya, 21 cellers cooperatius elaboren aproximadament la meitat del total de vi base Cava. Les cooperatives són empreses que no ens deslocalitzen i que treballen perquè els joves s’involucrin amb aquest model de producció tradicional a Catalunya.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha tramès una sol·licitud al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda...
Durant les darreres setmanes, les cooperatives ens han traslladat les dades que requereix el Ministeri -municipis, cultius afectats, percentatge de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la campanya d’oli d’oliva 2022-2023 podria caure fins a les 16.000 tones....
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) té previst sol·licitar al Departament d’Acció Climàtica (DACC) mesures que...
Grup Unió ha presentat un resultat històric en l’Assemblea General de socis, que ha tingut lloc aquest divendres a Reus. Amb una facturació...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa en el nou projecte "Aplanar el camí cap a la digitalització que faciliti la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora molt positivament la licitació de la fase 1, que afectarà al municipi de Xerta,...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) reclama l’aprovació d’un pressupost de la Generalitat per al 2023 amb l’objectiu...
Compromís amb la producció local i la sostenibilitat
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h