El projecte PINSO-CIRBIO ha estat un projecte desenvolupat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) durant dos anys, qui va subcontractar el centre tecnològic LEITAT, amb l’objectiu d’estudiar el potencial per establir estratègies d’economia circular dins del sector cooperatiu català per tal de reduir la dependència de matèries primeres importades per la fabricació del pinso dins a les cooperatives.
Durant el projecte s’ha identificat la tipologia i característiques de les actuals matèries primeres en la fabricació de pinso de les cooperatives de la FCAC, sent les principals característiques (de més important a menys): el valor energètic, carbohidrats, proteïnes, la fibra alimentària, vitamines, els macroelements, els microelements, el contingut d’aigua, la matèria inorgànica i el pH. També s’han identificat els requisits mínims que han de complir els subproductes per ser una alternativa real.
Alhora, s’han analitzat diferents subproductes de diferents sectors, escollint un total de quatre com a potencials fonts de matèria primera per a la producció de pinso: la sansa d’oliva, la clofolla d’ametlla, la palla d’arròs i la rapa de raïm.
Dels quatre subproductes s’han analitzat les seves característiques i els punts forts i febles que presenten com a matèria primera de pinso i com a font d’additius. I s’ha identificat que la principal estratègia per donar resposta a les necessitats identificades per cada subproducte és la realització de projectes d’àmbit col·laboratiu dels diferents sectors.
Gràcies a l'anàlisi exhastiu de tots aquests factors s’han pogut definir diferents models de negoci circulars per aquesta possible sinèrgia entre cooperatives dels diferents sectors i les cooperatives de pinso.
Aquest projecte ha estat finançat amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) de la Generalitat de Catalunya per al foment de l’economia circular.
Amb l'objectiu de continuar garantint un model de certificació ecològica pública basada en el dret públic, el control democràtic i la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) informa que avui s’inicia la campanya d’arròs amb la inundació dels camps del marge...
La cooperativa Covides ha acollit una nova sessió pràctica sobre el calibratge d’equips d’aplicació de productes fitosanitaris, aquesta vegada...
L’assemblea general de Cellers Domenys ha aprovat per unanimitat un projecte estratègic que transformarà el futur de la cooperativa de primer...
Representants de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), encapçalats pel president Ramon Sarroca, han mantingut recentment una...
Avinyó (França) ha acollit el Comitè Mixt de Fruita de Llavor, en què han participat representants de diferents països europeus productius...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es reuneix, avui 4 d’abril, amb el Departament d’Agricultura i la Comissió...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, d’aprovar...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h